Nyári éjjel izzik a galagonya

Posted on Updated on

imagesA Kelet-Ázsiában élő emberek számára a galagonya mindennapi fogyasztása olyan természetes, mint nálunk mondjuk az almájé, ugyanis a karotinban, B1, B2, C vitaminokban, flavonoidokban, szacharinokban, glikozidokban és proteinben gazdag bogyós gyümölcs, Kínában és Japánban már évszázadok óta az étkezés fontos része. Napjainkban főként a virágzás idején gyűjtött virágos, leveles hajtásvégeket, a teljes termést és a gyümölcsöt használják fel alkoholos kivonat készítéséhez, de a galagonya főzött és pörkölt változata is elterjedt.Inca 008Hawthorn 020

A galagonya és a hozzá kapcsolódó hiedelmek

Európában legkorábban az ókori görögök fogyasztották a galagonyát, ahol a remény és jó szerencse jelképe volt. Hymenaios oltárát is ezért díszítették fel az esküvői szertartások alkalmával friss galagonya ágakkal. A római korban Jézus halála után, Arimathiai József hívei azt állították, hogy Jézus töviskoszorúját galagonya ágakból fonták. József, -aki Jézus belső köreihez tartozó tanítvány volt-, neve arról vált ismertté, hogy a keresztre feszítés után egy kehelyben fogta fel Jézus vérét. Ez a kehely, a későbbi Szent Grál kehely néven vált legendássá, ebből kínálta Jézus a tanítványait az Utolsó Vacsorán. József, mestere halála után személyesen kérte ki Jézus holttestét Poncius Pilátustól, majd a saját sírboltjába helyezte, bebalzsamozta és Nikodémussal együtt eltemette. A Feltámadás után azonban Arimathiai Józsefet megvádolták a holttest eltulajdonításával. Börtönbe zárták, étel és ital megvonásával halálra akarták éheztetni. Életben maradását a Szent Grál kehelynek köszönhette, amelyet a Biblia szerint angyalok hoztak le számára. Arimathiai József, kiszabadulása után egy tizenkét fős csapattal elvitte a Szt Grál kelyhet Angliába. Ott együtt megépítették az Utolsó Vacsora asztalának pontos mását. Ez volt az első Grál-asztal, amely tizenkét ember számára készült. Később felépítették az első Grál-templomot is, melyet Szűz Máriának szenteltek. József lett az első Grál-király és ez a szent hely vált a Grál-kehely őrzőjévé. József halála előtt, húga férjének, Bronnak adta át a Grál-királyságot. Így lett a Grál legenda miatt a galagonya hihetetlen értékes növény Angliában, különösen a Glastonbury fajta, ami egy évben kétszer is virágzott/ik, tavasszal és télen (Írországban és a Skót Felvidéken viszont csak június közepén virágzik). Mindezt Robert Graves-től, a Claudius az isten című könyv világhírű írójától tudtam meg, aki A fehér istennő című könyvében csokorba szedte azokat az európai legendákat, amelyekben egy bizonyos Fehér Galagonya istennő vagy másnéven Május tündér a főszereplő. Az író a bevezetőben azt állítja, hogy az angol mitológiában a galagonya mindig is fontos szerepet játszott. A kelta mesékben pl. szerelmi bánatra alkalmazták gyógyírként. A gael (régi ír népcsoport) “rongyszerzetesek” viszont minden évben 4 alkalommal (febr, május, agusztus, november elsején) elzarándokoltak Cornwall, Munlocky és Tore (Skócia) városok híres forrásaihoz, hogy a Szt Curidan szertartás rituáléjaként rongyokat aggassanak a galagonya ágakra. Shakespeare 18. szonettjében, a “Darling buds of May”-nek, azaz “Drága májusi bimbóknak” nevezett galagonyának azonban már sokkal összetettebb jelentése van: a galagonya bimbói az ifjúságot, a virágzást jelképezik, míg az érett bogyók a felnőtté válást.

A galagonyával kapcsolatos angol nyelvű irodalomban a legfélelmetesebbek az ír babonák, melyek szerint a galagonya fákban, valaha élt emberek lelkei lakoznak. Ez a babona a mai napig benne él az ír köztudatban, ha pl. egy galagonyafa magányosan áll szabad területen, nem szabad kivágni, mert nagy szerencsétlenséget hozhat az egész közösségre. (A múlt évben Írországban egy autópálya építésekor inkább kikerülték az útjukba eső galagonya fát, mintsem gyökerestül kihúzták volna és átültették volna máshova). Különösen tragikus szimbólummá vált a galagonya Marita Conlon-McKenna: ‘A Galagonya fa alatt’ című könyvének a megjelenése után, aki a tündér legenda jelentését használta fel az 1840-es évekbeli nagy éhínség kapcsán, melynek 1 millió ember esett áldozatául (másik 1 millió ír pedig kivándorolt Amerikába).

A galagonyával kapcsolatban szerencsére létezik egy vidámabb ír szólás-mondás is, mely úgy hangzik, hogy- Welcome haws! Azaz üdvözlégy galagonya!- Jelentése tiszta lappal indítani, öreg, elnyűtt ruhától vagy megunt szeretőtől megszabadulni.

Franciaországban a néphit szerint, a húsvét előtti nagy pénteken a galagonya fák azért nyögnek és sírnak, mert az eltávozott lelkek ilyenkor kapnak bebocsátást a Halottak Birodalmába, más vidékeken a tündérek varázserejüket a galagonyából készült főzettel tudják növelni.

Érdekes, hogy a szerb-horvát folklórban viszont azt tartják, hogy a galagonya fáról letört ággal lehet védekezni a vámpírok ellen.

Peking_TanghuluGalagonyaevők földje és galagonya receptek

Az erősen lúgos talaj következtében, a Manitoulin szigeten (Kanada, Ontarió államában) a legzamatosabb a galagonya. A mai szigetlakók neve haweaters azaz galagonyaevők, mert az első fehér telepesek, a telet a galagonyának, mint egyedüli vitamin forrásnak köszönhetően élték túl.

Észak-Amerikában (Idaho, Montana) és Kanadában az ún. kutenai népcsoport földjén létezik egy különleges fekete galagonya fajta, amelyekből egy 2010-ben publikált tanulmány szerint hatékony gyógyszer készül a szívbetegségek és keringési rendellenességek megelőzésére.

Mexikóban a galagonya neve tejocotes, gyümölcsét nyersen vagy főzve fogyasztják, lekvárja télen igen kedvelt. Galagonyával töltik a piñatast, a híres Las Posadas néven ismert karácsonyi süteményt. Egyéb nagy eseményekre más gyümölcsökkel vegyítve puncsot készítenek belőle. Népszerű még a tejocote nevű galagonya paszta, cukorral és chili paprika hozzáadásával készül, azonkívül a mexikói galagonyás cukor, a rielitos is, melyet különböző márkaneveken forgalmaznak az országban.

Amerikában a galagonya gyümölcsnek 3 fajtáját ismerik, s mivel főként áprilisban és májusban érik, májusi galagonyának nevezik. A belőle készült zselésített édesség meglehetősen drága.

Kevesen tudják, hogy a galagonya levelei is ehetőek, az angol nyelvterületeken tavasszal salátát készítenek belőlük. Iránban viszont zalzalak néven terjedt el, nyersen vagy nassoláshoz fogyasztják.

Nálunk Magyarországon a legközönségesebb galagonya fajta ültetése vízmegőrző, tájvédelmi szempontból rendkívül fontos. A galagonyának még sok ősi fajtája és nemesített változata létezik, rózsaszín és piros színű virágaik miatt különösen Nagy-Britanniában kedvelt díszítő elemek.

De térjünk vissza a kínai galagonyára, amelyik a legfényesebb és a legnagyobb az összes galagonyafaja közül, fanyar íze miatt nagyon hasonlít a mi vadalmánkra. A bogyójából lekvárt, üdítőt és alkoholos italt készítenek. Ezenkívül Kínában még sokféle sós és édes keksz készül belőle pl. a galagonya pehely, a hawflake és a tanghulu. Az utóbbi különösen népszerű, pálcikára felszúrva árulják kandírozott, karamellizált formában. A turizmus megnövekedésével az utóbbi években divatossá vált egy második csokiréteggel vagy szezámmaggal is bevonni a bogyókat, de a hagyományos galagonya tanghulu mellett az utcai árusoknál és bevásárló központokban lehet még kapni paradicsom, mandarin, eper, banán, ananász, kiwi, szőlő tanghulu pálcikákat is. Dél-Koreában sansachun a galagonya ital neve, amit a gyümölcshúsból készítenek alkohol hozzáadásával.

Hawthorn 024A galagonya tea elkészítés módja

A kínai galagonya hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki. A kellő hatás elérése érdekében fontos az elkészítés módja: Áztassuk be hideg vízbe a tea filtert, majd hagyjuk kb 1 percig állni. Ezután forrázzuk le 2 dl vízzel és hagyjuk ismét állni 15-20 percig. Cukorral, mézzel ízesítve napi 2 csésze tea javasolt.

Mézes aszalt galagonya

Kínában shan za a neve a szárított galagonyának. Nassolni vágyóknak, levesbe áztatva, forró teába téve ajánlják, az utóbbit mézzel édesítve. Háziasszonyoknak jó tudni, hogy zsíros ételbe főzve a galagonya felbontja a zsírcseppeket.

Kókusztejes tápióka galagonya coulisszal

Hozzávalók (4 adag):
3 dl kókusztej
125 g aprószemű tápiókagyöngy
2 dl víz
1 vaníliarúd

Coulis:
10 dkg galagonya
1 ek porcukor
1 tk citromlé

cranberry nektár

Az aprószemű tápiókát igazából nem muszáj beáztatni hideg vízbe, de én azért szoktam, mert akkor 2 perc alatt megfő. Az arányokkal vigyázni kell, nehogy túl sűrű legyen a pudingunk, szóval a tápióka mennyiség x 2 dl hideg vízben kell főzni. 10 perc leteltével a tápiókát öntsük a vízzel együtt egy lábosba, adjuk hozzá a kókusztejet, a vaníliát és 2-3 perc alatt főzzük puding sűrűségűre. A galagonyát, kínai boltban vett szárítottat vagy a CBA-ban vásárolt 1db galagonya tea filtert áztassunk 1 dl hideg vízbe majd csavarjuk jól ki és a levet a porcukorral meg a citromlével együtt turmixoljuk össze (vagy a szárított galagonya pépet paszírozzuk át és a cukorral meg a citromlével együtt turmixoljuk össze). Tálaláskor: a poharak aljára rétegezzünk a galagonya coulisból, majd kanalazzunk rá annyi tápiókát, hogy nagyjából félig legyen a pohár. Ismét galagonya, majd ismét tápióka következzen. Végül fogyasztás előtt locsoljuk meg pár kanál cranberry lével. Jól lehűtve zseniális frissítő.

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s