Finomságok ribizliből, ribizlivel

Posted on Updated on

red currantA ribizli kellemesen savanykás-édes íze nyáron különösen üdítő hatású. Nagyanyám konyhájában hol leves, hol szörp vagy lekvár formájában találkoztam vele, nem beszélve az isteni ribizli lepényeiről, túrós-ribizlis tortakölteményeiről. A bogyós gyümölcs eredete után kutatva némi meglepetést okozott, amikor megtudtam, hogy nevét a rebarbaráról kapta. Az utóbbi ugyanis rheum ribis latinul, amelyből a ribis szó később önálló életet kezdett élni és ribizli lett belőle. A ribis név egyébként a századok során sokszor megtévesztő volt, mert hol rebarbarát, hol ribiszkét értettek alatta, de a 17. századi fűvészkönyvekben már egyértelműen ribiszkét jelent. Kerti gyümölcsként először Hollandiában tűnt fel, később Dániában, a Balti-tenger vidékén és Franciaországban. Magyarország területén a török kiűzése után jelent meg, amikor az üres, elhagyatott területekre idegen telepesek érkeztek. Valószínüleg német kertészek lehettek, ők hozták magukkal az első ribizli tőkét, ám hamarosan a magyar gazdák is kedvet kaptak a telepítéséhez, nemesítéséhez. Ennek ellenére az elnevezéssel a 17. században még mindig gond volt, mert pl. egy akkori füvészkönyv tengeri szőlőcskének vagy Szent János szőlőcskének nevezi. Mi valószínűleg végül a német deáknyelvből vettük át, ahol ribesnek, (ejtsd ribeznek) mondták, így lett félrehallva ribizli belőle. A régi mezőgazdasági könyvekben három fajtát különböztetnek meg a vörös, fehér és fekete ribizlit. Napjainkban az élénkpiros fajta a legelterjedtebb, ami karakteres ízt ad pecsenyéknek, süteményeknek, boroknak, szörpnek, kocsonyának.kipaalbessenkl

Ribizlis sült csirke

Hozzávalók: 1 egész csirke vagy két nagy csirkemell (csonttal együtt), 5 dkg vaj, 1 kupica konyak, 40 dkg ribizli, 1 dl tejföl, vagy tejszín, 1 ek liszt, 1 kk cukor, só, 3-4 szem szegfűszeg, csipetnyi őrölt fahéj

Az elkészítés módja: A csirkét megmossuk és besózzuk. Egy lábosban vajon aranybarnára prítjuk, majd a fűszereket beletéve kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk. Ezután ráöntjük a konyakot, flambírozzuk, majd a lecsumázott ribizlit és a cukrot hozzáadjuk, és néhány percig együtt forraljuk. Végül a liszttel elkevert tejföllel vagy tejszínnel behabarjuk, de ezzel éppen csak egyszer megrottyantjuk. Burgonyakrokettel tálaljuk.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s