Június étele a zöldborsó

Posted on Updated on

mixed 011A zöldborsó nálunk Magyarországon már a 17. század óta ismert csemege. Elsőként Lippai János (1606-1666) püspök tett említést róla, aki a Posoni kertben című könyvében nemcsak előkelő növénynek nevezte, de elismerően azt írta, hogy a borsó a francia grande cuisine-nal egyidőben vonult be Magyarországra. A francia király híres kertésze, La Quintinie ugyanis a karfiol és az articsóka után a zöldborsót is hamar meghonosította a versailles-i királyi kertben. A palántához Olaszországból jutott hozzá, termesztésével nemhiába bíbelődött, mert a Napkirály már első kóstolásra is olyan kiválónak találta, hogy attól kezdve a zsenge zöldborsónak állandóan szerepelnie kellett az étlapján. Hónapok leforgása alatt aztán a zöldborsó evés valóságos divathóborttá vált. Pl. Madame Sévigné 1696-ban az egyik levelében azt írta, hogy- “Vannak hölgyek, akik miután a királlyal vacsoráznak,-otthon lefekvés előtt még egy kis zöldborsót csemegéznek desszertként”.

Egy 19. század eleji szakácskönyvben bukkantam rá (múzeumban) egy articsókás zöldborsós ételre, ami már első olvasatra is nagyon finomnak tűnt. A mai nyelvre lefordítva így szólt: – “Forrázzuk le az articsókát sós vízzel, vegyük ki a belsejét, pároljuk meg a zöldborsót vajban (az eredeti szöveg szerint fojtsd be a zöldborsót vajba), petrezselyemzölddel. Liszttel sűrítsük be, majd aprítsunk kis kockákra sült borjúhúst, tegyünk hozzá egy keveset a vajmártásból, majd adjuk hozzá a párolt zöldborsót, kevés szerecsendió virággal, kis tört borssal és egy kanál tejföllel ízesítsük. Töltsük meg velük az articsókát. Tegyük bele a vajmártásba és forraljuk fel jól. Rántott lúdmájjal cifrázhatjuk!” Tegnap viszont egy 21. századi újságban találtam egy könnyű, francia, zöldborsós szufflé receptet, ami annyira jól sikerült, hogy azonnal el is mentettem, íme:

mixed 006Zöldborsós muffin

Hozzávalók: 40 dkg zsenge kifejtett zöldborsó, 1 zsemle, 3 tojás, 6 dkg vaj, 1 kk só, 1 kk tárkony, 1 kk menta, 1 kk wasabi, liszt

Az elkészítés módja: a borsót kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk majd leszűrjük és áttörjük. A tejbe vagy vízbe áztatott zsemlét kicsavarjuk, hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, a borsót, a tárkonyt, a finomra vágott friss mentát majd jól kikeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan összekeverjük a zöldborsós masszával. A muffin vagy szufflé formákat kivajazzuk, belisztezzük majd beletöltjük a zöldborsós keveréket. A kis formákat egy tepsibe vagy téglalap alakú üvegtálba tesszük, amit vízzel felöntünk és betoljuk a sütőbe. A zöldborsó szufflét kb. 40-45 percig gőzöljük, amikor kész, petrezselyemzölddel és tárkonnyal díszítve tálaljuk. Mint a képen is látható a fantáziámat elengedve kétféle köretet készítettem hozzá: 1. Wasabis, gombás-tejszínes szószt és 2. Fokhagymás, oliva olajjal meglocsolt, sült paradicsomot.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s