Vacsora fehérben Versailles-ben

Posted on Updated on

968793_555871221121513_995286178_nA vacsora fehérben párizsi pop-up fenomén vagy villám csődület ma már az egész világon jól ismert. Svájc, Németország, Magyarország stb. után az idén második alkalommal rendezik meg San Franciscóban, Spanyolországban, Singapore-ban, Mexikóban és Ruandában.

Az 1988 óta eleinte csak szűkkörű társaság számára szervezett vacsorán ma már mindenki részt vehet, ha betartja a szabályokat, mely szerint előre fel kell iratkozni a vacsora fehérben weboldal várakozási listájára. A helyszínről és az időpontról az utolsó percben, a vacsora napján du. 5-kor értesül mindenki. A résztvevőknek saját maguknak kell gondoskodniuk asztalokról, székekről, piknik kosárról, amit “minőségi ételekkel kell megpakolni”, kínai porcelán, pezsgős pohár és ezüst evőeszköz szinte kötelező. Italként csak bort és pezsgőt lehet hozni, a sör és a tömény italok ki vannak tiltva.

Az est lényege az egyik főszervező szerint: “Barátokkal találkozni a város szívében, ahol egy első osztályú vacsora mellett, csodálatos történelmi milliőben szimplán jól érezzük magunkat (az eddigi fehér vacsorák színhelye volt: az Invalidusok tere, az Eiffel torony előtti tér, a Notre Dame előtti tér, a legnagyszabásúbbra a Chans Elisée-n került sor).

A vacsora fehérben kapcsán aztán eszembe jutott a tavalyi, a 25. fehér vacsora Versailles-ban. A fogadásra a villám csődület kerek évfordulója alkalmából került sor. Ezúttal nem egy spontán megmozdulásról volt szó, hanem egy hálaadás vacsoráról azok számára, akik a fehér vacsora szervezésekben a kezdetektől fogva aktívan részt vettek. Néhány párizsi barátommal a versailles-i kastély kapujánál beszéltük meg a találkát du. 5-kor, majd onnan együtt folytattuk utunkat a palota főbejáratáig. Nagyon élveztem, hogy ezúttal nem sürgetett senki az asztalok-székek felállításával, de még a terítéssel sem, így volt végre idő fotók készítésére is, mellesleg Versailles pompás látványa nemcsak engem, de a párizsiakat is elragadtatott Óh, meg Áh kiáltásokra késztette.debarticle

A947102_549958331712802_152066782_n vacsorára a Jules Hardouin-Mansart által tervezett Orangerie gyönyörű bolthajtásos télikertjében került sor, ami hamarosan kicsinek bizonyult, amikor a vacsora után az egybegyűltek közül néhányan spontán táncba kezdtek. Öröm volt nézni, hogy szinte minden korosztály képviseltette magát, és együtt élvezte a fantasztikus estét. A versailles-i party hangulata, ars poetikája azonban teljesen más volt, mint a 25 év alatt minden év júniusában megrendezett Fehér vacsoráké, mert míg ott az együttlét örömén volt a hangsúly, itt a hagyományőrzés fontosságáról szólt, és arról a vágyról, hogy a következő generációnak sikerüljön megőrízni azt a tisztaságot, ahogy ez az egész vacsora fehérben dolog elindult 1988-ban, amikor François Pasquier úr együtt vacsorázott a Bois de Boulogne parkban arisztokrata barátaival, a média és a hatóságok kizárásával, valamint az üzletszerzés, meggazdagodás mindenféle hátsó szándéka nélkül. (Azóta is fontos követelmény a közrendészeti szabályok betartása, mert a rendőrség csak addig huny szemet a fehér vacsorák rendezvény felett, amíg nem történik semmiféle botrány. A versailles-i palota kertjében azért láttam néhány biztonsági őrt fel-alá sétálni).

Amikor a zene abbamaradt, senki sem kezdett szedelőzködni, pedig a Vacsora fehérben alapszabálya, hogy éjfélkor véget kell vetni a mulatságnak. A pillanatnyi csöndet kihasználva aztán egyszercsak valaki felállt és rágyújtott Michel Sardou: Connemara című dalára (you tube), egy perc múlva száz torok csatlakozott hozzá fehér zsebkendőket lengetve. Frenetikus érzés volt. Sajnos, azonban egyszer minden jónak véget kell vetni, így történt ezúttal is. Amikor a kijárat felé igyekeztem, valami arra késztetett, hogy visszaforduljak. A fényárban úszó versailles-i palota látványa örömkönnyeket csalt ki belőlem, a megható pillanat hatása alatt aztán hirtelen rájöttem, hogy a fehér vacsora most csinált igazán történelmet!Diner-En-Blanc-Paris-Versailles-credit-Aymeric-Pasquierrepas_blanc_plat1

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s