Német bukta (gőzgombóc) forró vanília szósszal

Posted on Updated on

Wolfratshausen 90 km 037Ha valamit nagyon szeretek, az a forró vanília öntet, nem túl édes tésztával, kompóttal vagy különböző durvára tört magokkal megszórva. Nos a németek egyik híres édessége, a gőzgombóc forró vanília szósszal minden kívánságomnak megfelel. Nincs olyan vendéglő, ahol ne szerepelne az étlapon. Az egyik nap kedvet kaptam az elkészítéséhez, íme a recept:

Hozzávalók a buktához: 50 dkg liszt, 3 dl tej,-2,5 dkg élesztő, 2 kk cukor, egy csipet só, fél citrom reszelt héja, 1 tojás, 10 dkg olvasztott vaj a bukták kenéséhez

A töltelékhez: bármilyen lekvár pl. szilvalekvár vagy mák (tejben cukorral megfőzve)

A tetejére: porcukor, vaníliáscukor, darált dió vagy mák

A vaníliamártáshoz: 4 tojássárgája, 6-8 púpozott ek kristálycukor, 1 cs vaníliaöntet por (Dr. Oetker), 1 liszt, 1 kk vanília aroma, 7 dl tej, 2,5 dl tejszín.

Az elkészítés módja: A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy mély tálba mérjük, ráreszeljük a citrom héját, beletesszük a csipet sót, a kiskanál cukrot, az egész tojást, s végül hozzáöntjük a megfuttatott élesztős tejet. Ezt jól kidagasztjuk, s ha szükséges, még egy kevés liszttel megszórjuk. Hagyjuk kelni kb addig, amíg még kétszer fel nem “pukkan” buborékosodik. Ezután lisztes deszkára fektetjük és nem túl vékonyra kinyújtjuk. Egy éles késsel téglalap nagyságokat vágunk ki a tésztából, majd a lekvárból a rövidebb oldalak mellé halmozunk egy adagot. Ezután felgörgetjük a tésztát bukta alakúra. Lehet gombócokat is formálni belőlük.

Két nagyobb fazékba vagy lábosba 4-5 cm magasságig vizet öntünk, lekötjük jó feszesen konyharuhával, majd felforraljuk a vizet. Az elkészített buktákat a feszes konyharuhákra tesszük úgy, hogy maradjon hely közöttük, mert meg fognak dagadni. Ha az összes tésztát az edényekre helyeztük, egy másik magas edénnyel vagy műanyag tállal lefedjük, s így a folyamatosan forrásban lévő víz fölött készre gőzöljük. 10-15 perc alatt elkészülnek (tűpróbával ellenőrizhetjük). Ezután a porcukrot, a vaníliáscukrot és a darált diót, mandulát, reszelt almát (vagy mákot) összekeverjük, s a kész, olvasztott vajjal megkent gombócokat megforgatjuk benne. Forró vaníliamártással tálaljuk, melynek elkészítéséhez a tojások sárgáját a cukorral, a vanília aromával jó habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a vaníliaöntet port és simára keverjük, miközben folyamatosan hígítjuk a tejjel, végül a tejszínnel. Ha elkészült, lassú tűzön készre főzzük. A buktát tálaláskor mély tányérba helyezzük és bőven megöntözzük a forró vanília szósszal, megszórjuk mandulával és reszelt almával. A forró szósz meg a bukta együtt szenzációs találmány!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s