Copacabana szelet

Posted on Updated on

Wolfratshausen 90 km 002Ahogy közeledik a futball VB egyre nagyobb a felhajtás Brazília körül. A boltokban brazíl áruk dömpingjével találkozhatunk. A legismertebb brazíl termék a kávé viszont egyáltalán nem újdonság, mert már több, mint 150 éve Brazília gondoskodik a világ kávé ellátásáról. 2013-ban a dél-amerikai ország volt a világ legnagyobb kávétermesztője, több mint 2 millió tonna kávé exporttal a világ kávétermelésének egyharmadát tette ki, ezzel Brazília elnyerte a kávé királynője címet! Éppen ezért nagy örömömre szolgált, amikor a napokban Valerio nevű brazíl kollegám megajándékozott egy kávés sütemény recepttel, amit miután elkészítettem, engem egy kávéval befecskendezett magyar krémesre emlékeztetett. Másnap Valerio azt is elárulta, hogy a kávé nemcsak nemzeti italuk, de mártásokat is készítenek belőle, és a sütemények, italok, turmixok leggyakoribb ízfokozója. Íme Valerio Mattias kiváló receptje:

Copacabana szelet (kávés krémes)

Hozzávalók:

4 tojás sárgája

20 dkg kristálycukor

10 dkg darált dió

1 kávéskanál kakaópor

1 dl presszó kávé

1 evőkanál víz

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 mokkáskanál sütőpor

20 dkg finomliszt

4 tojásfehérje  habbá verve 1 csipetnyi sóval.

A krémhez:

2 csomag vaníliás pudingpor

20 dkg  kristálycukor

6 tojás fehérje

6 dl víz

A tetejére:

5 dl Hulala márkájú tejszín

2 evőkanál őrölt kávépor

Csokoládé reszelék

vegyes 001cropAz elkészítés módja:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A hozzávalókat alaposan kikeverjük, a tojásfehérje hab kivételével. Azt csak később keverjük hozzá óvatosan a masszához.

Egy 35×27 cm-es tepsi oldalát kikenjük vajjal vagy befedjük zsírpapírral. Ezután ráborítjuk a masszát és egy késsel egyenletesre simítjuk. Az előmelegített sütőben 200 fokon 18 perc alatt kisütjük.

Amikor kész kivesszük a piskótát, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

Közben készítsük el a krémet a 2 csomag vaníliás pudingport keverjük el 1 dl vízzel, + 5 dkg cukorral csomómentesre. Ezután az 5 dl forró vízhez (vagy tejhez) öntsük hozzá a kikevert pudingot, és folytonos keverés közben főzzük sűrűre.

Ezután a 6 tojás fehérjét verjük kemény habbá a 15 dkg cukorral. Lassú tűzön adjuk hozzá a pudinghoz és pár percig főzzünk mindent együtt. Majd még forrón kenjük rá egyenletesen a pudingkrémet a tepsiben lévő piskótára.

Verjük fel az 5 dl tejszínt jó keményre. Keverés közben adjuk hozzá a 2 evőkanál kávéport. Ezután kenjük rá a kihűlt krém tetejére. 2-3 óra múlva már szeletelhetjük, előtte azonban szórjuk meg bőven csoki reszelékkel.

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s