Buona sera! Ma Sophia Loren főz nekünk!

Posted on Updated on

ételek 014Sophia Loren többszörös Oscar és Golden Globe-díjas olasz filmszínésznő az idén lesz 80 éves. A magas kora ellenére még mindig vonzó és aktív színésznő, a múlt héten a cannes-i filmfesztiválon tündökölt hibátlan alakjával a rá jellemző klasszikus eleganciával összeválogatott ruha költeményeiben, ahol egyrészt ő nyújtotta át a zsűri nagydíját, honfitársának Alice Rohrwachernek, másrészt promotálta, fia, Edoardo Ponti 2014-es rövid filmjét: Az emberi hangokat (Human voice), amiben ő játszotta a főszerepet. A Jean Cocteau, ikonikusnak számító színdarabjából készült film főhőse Angéla. A történet (egy egyszemélyes monológ) éppen Sophia Loren fénykorában az 50-es években játszódik, Nápolyban.

De hogy a tökéletes feleség, 2 gyermekes családanya és konyhatündér mintaképeként számontartott színésznő imád enni, erre csak Rómában jöttem rá, ahol nem volt olyan bolt vagy vendéglő, ahonnan ne az ő arcképe köszöntött volna rá a belépőre. Hogy milyen okosan használta fel hírnevét és férje, Carlo Ponti kapcsolatait reklámcélokra, annak bizonyítékai, hogy a 70-es években először egy szakácskönyvvel, később divatos és igényes kivitelezésű szemüvegekkel jelent meg az üzleti életben. Nos, mint vérbeli gurmandnak ennyi elég is volt ahhoz, hogy nyomozni kezdjek a Sophia Loren által népszerűsített olasz receptek után. Elég könnyű dolgom volt, mert a színésznőnek, (akinek a menye a magyar hegedűművésznő Mészáros Andrea) magyarul is megjelentek szakácskönyvei a –Főzzünk szívvel-lélekkel! (1972) és az Emlékek és receptek! (2004) címen. Rómában pedig a különböző vendéglőkben rengeteg anekdóta maradt fenn furcsa étkezési szokásairól mint, pl. a Cid (1963-ban Charlston Hestonnal) forgatása alatt az egyik színésztársa így emlékezett vissza Sophia viselkedésére: “Sophia biciklivel jelent meg a forgatáson, (mellesleg úgy biciklizett mintegy kezdő, bizonytalanul kacsázva, teljesen kinyújtott karral). Mivel Carlo Pontié volt a filmstúdió, mindenki La Signora-nak szólította, amit rettenetesen élvezett. A műteremben volt egy kis szétszerelhető öltözője, ami azt a célt szolgálta, hogy egyrészt kikapcsolódásként két jelenet között jazzlemezeket hallgasson, másrészt, hogy étkezzen. 10-kor, 2-kor vagy bármikor, amikor megéhezett csak kinyitotta kis piknikes dobozait, amelyek tele voltak ínyencségekkel. Mellesleg mindenhez rengeteg kenyeret evett és vörösbort ivott. Néha meghívta színésztársait is. Olyannyira torkos volt, hogy amikor más városban szerepelt, konyhát állítottak fel számára a szálloda egyik szobájában, hogy kedvenc olasz ételeit ott főzhesse meg sajátkezüleg”.

Az utolsó este, amikor a Trasteverén a Da Meo Petacca nevű vendéglőbe mentem, természetesen több Sophiáról készült poszter társaságában (olasz barátok ajánlották, hogy ez volt Sophia Loren egyik törzshelye) telepedtem le, mire  a vendéglő kövér tulajdonosa a fotóra rámutatva azonnal a figyelmembe ajánlotta az isteni Sophia egyik állítólagos kedvencét, a porcini gombával dúsított makarónit, ami meg kell hagyni tényleg nagyon finom volt.

Este hazatérve aztán a TV-ben egy olasz élő showban, minő szerencsés egybeesés-éppen Sophia Loren osztotta meg kedvenc receptjeit a nagyérdeművel, így aztán gyorsan tollat ragadtam és lejegyeztem néhány nápolyi klasszikust: az Involtinit szicíliai módra-t (borjútekercs) a Salsa Genovese-t és a Zabaglione nevű desszertet á la Sophia Loren.Sophia-Loren-Returns-to-Miss-Italia-Is-as-Gorgeous-as-Ever-2

Involtini alla Sicilia

Hozzávalók Sophia diktálása alapján: “Prosciuto sonka, hagyma–fokhagyma, nem túl sok. Mindent egy lábosba teszünk, utána hozzáadjuk a húst (az olaszok szeretik az involtinit borjúból készíteni és összetekerni) sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg petrzselyemmel és pároljuk addig lassú tűzön (2 órán keresztül), amíg a hús rostjaira szétesik”. Sophia Loren tipikus olaszos akcentusával így mondta tollba kedvenc receptjét, de később utána néztem az involtininek, ami pontosítva így hangzik:

Hozzávalók: 1 dl oliva olaj, 2 ek vaj, 50 dkg sárgarépa, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg parmezán, só, bors, 8 marhabélszín (scallopini Milanese nagyon vékonyra vágva), 1 ek liszt, 1/2 liter száraz fehér bor, 1 db babér, 1 konzerv paradicsom püré, negyed kg borsó, prosciuto sonka

1. Pároljuk meg a lereszelt répát a hagymával és fokhagymával együtt, 1 ek olaj és vaj keverékében. Sózzuk, borsozzuk. Húzzuk le a rezsóról és várjunk egy kicsit. Amikor már majdnem kihűlt, adjuk hozzá a parmezán sajtot.

2. Sózzuk be a húst. Helyezzünk 2 ek párolt répa, hagyma keveréket minden szelet húsra. Tekerjük össze. Ha kell fogjuk össze egy fogpiszkálóval.

3. Forrósítsuk meg a maradék olaj és vaj keveréket. Forgassuk meg  a lisztben a hústekercseket és süssük át mindkét oldalon. Öntsük rájuk a fehérbort, kaparjuk fel az odasült réteget. Keverjük hozzá a paradicsompürét és dobjuk rá a babérlevelet. Fedjük le és pároljuk kb. 5-10 percig.

Amikor a hús már majdnem kész, adjuk hozzá a borsót és prosciutót, ha kell ízesítsük sóval, borssal. Távolítsuk el a fogpiszkálókat a húsokból, majd öntsük le a szósszal. Friss kenyérrel vagy polentával tálaljuk.

Roma 238Csirke vadász módra (Sophia kisebbik fiának Eduardonak a kedvence)

1 ek olaj, csirke aprólékok, (2 szárny, 2 láb, 2 melle húsa) 1 hagyma, 1 paprika, bors, fél liter fehér bor, só, édes paprika, friss paradicsom, bazsalikom

Egy serpenyőben pároljuk meg a csirkecombokat, szárnyakat és a melle húsát bőröstül. Amikor aranybarna színűre sül adjuk hozzá a hagymát, a piros paprikát és pároljuk tovább. Időnként forgassuk meg a csirkét, nehogy odaégjen, öntsük rá a fehér bort. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk, hogy a bor elpárologjon. Adjuk hozzá a paradicsomot. Fedjük le és mérsékelt tűznél pároljuk további 30 percig anélkül, hogy megforgatnánk. Helyezzük a csirkecombokat, mellehúsát stb. egy tálra, szórjunk bőven friss bazsalikomot a csirkétől visszamaradt zsírba és pároljuk vagy 2 percig. Öntsük rá a szószt a csirkére, tésztával körítsük.

Zabaiglone delizioso alla Sophia Loren

Hozzávalók: 4 tojássárgája, 80 gr cukor, 4 ek fehérbor, 4 ek marsala vagy édes vermut, vanília extrakt, fahéj, babapiskóta

1. A tojássárgáját a cukorral együtt helyezzük egy nagy rézüstbe. Adjuk hozzá a lereszelt citromhéjat, egy csipet fahéjat és a vanília kivonatot. Öntsük hozzá a Marsala bort vagy helyettesíthetjük édes vermuttal.

2 Gőz fölött, mérsékelt lángon állandóan keverve főzzük, addig, amíg sűrű krémet nem kapunk. Kb. 10 percen keresztül. Amikor eléri a kívánt konzisztenciát, készen van.

3. Melegen szervírozzuk, ha hidegen akarjuk, akkor állni hagyjuk 15 percet. Verjünk fel hozzá tejszínhabot; és keverjük óvatosan a zabaglionéhoz. Babapiskótával és málnával, vagy áfonyával szervírozzuk.Roma 233Roma 248

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s