Zöldteás marcipános mignon, trüffel csokis cserebogarakkal

Posted on Updated on

maybug 011Ha május, akkor itt a cserebogár invázió, legalábbis háromévenként április-májusban rajzanak tömegesen, óriási étvágyukkal problémát okozva az erdő és mezőgazdaságban. Nem véletlen, hogy a faj irtásáról már a középkor óta készültek feljegyzések, de ami érdekes, hogy még cserebogárra írt receptek is fennmaradtak! Ezenkívül rengeteg mondást őríz minden nyelv róluk, mint a- “miből lesz a cserebogár” vagy a- “több esze van egy cserebogárnak is”, meg hogy “jobb a fiatal cserebogár, mint a vén paradicsommadár” és ehhez hasonlókat. Egy biztos, hogy a gyerekek egyik legősibb játéka már az antikvitásban az ún. cserebogár röptetés volt. Görög történetírók feljegyezték, hogy a fiúcskák májusban miután levadászták a cserebogarakat, egy vékony fonalat kötöttek a lábaikra, ezután elengedték, majd nagy élvezettel figyelték, amint spirálszerűen körbe-körbe repdestek. A Viktória korban az angol gyerekek nem a cserebogarak lábaira, hanem a szárnyaikra ragasztották rá a cérnát és úgy röptették azokat. Nikola Tesla, a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa, feltalálója, aki tevékenységét elsősorban az elektromosság, mágnesesség és gépészet területén fejtette ki, gyakran emlegette, hogy első “váltakozó áramú motorját” 4 cserebogár segítségével készítette el. Képességeiről még életében legendák keringtek, hogy pl. teljes könyveket volt képes fejből megtanulni, azonkívül kivételes vizuális memóriával rendelkezett. Lám, lám miből lesz a cserebogár? Én a röptetés helyett, 2 kislányom gyereknapi partijára egy zöldteás-marcipános mignont készítettem, a tetején trüffel csoki ízesítésű cserebogárral és mandula szárnyakkal. Íme a recept:maybug 019

A tésztához

  • 4 db tojás
  • 10 csepp citromlé
  • 4 ek cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelve

A citromkrémhez:
2 tojás
2 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
1 dl tej
2 citrom reszelt héja
1 citrom szűrt leve
15 dkg puha vaj vagy margarin
5 dkg vaj
marcipán
citromkrém
2 evőkanál cukor

A mázhoz

  • 1 db tojásfehérje, 1 ek citromlé, 25 dkg porcukor
  • 1 ek japán matcha, zöldtea por
  • vagy csak zöldtea ízesítésű marcipán

A piskóta tészta készítése:

A tojások fehérjéből kevés citromlével és a cukorral kemény habot verünk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a lisztet. Hozzáreszeljük a citromhéjat, majd két adagban kisütjük.

A citromkrém készítésével folytatjuk: A tojásokat a liszttel kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tejet, és lassú lángon, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, kavargatva langyosra hűtjük, ezután hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt citromhéjat és a vajjal habosra keverjük. Végül hozzáadjuk a citromkrémhez a villával megpuhított marcipánt. Elkészítjük a mázat. Kevés citromlével felverjük a tojásfehérjét. Hozzáadjuk a porcukrot és a zöld matcha teát, majd addig keverjük, amíg szálas nem lesz, vagy vékonyra nyújtjuk a marcipánt és a zöld teaporral aromásítjuk. Ráhelyezzük a második lapot, jól összenyomjuk. Kockára vágjuk. A kockáknak először az oldalát kenjük be a mázzal, majd a sütőlapra állítjuk és bekenjük a tetejüket is. Majd hogy jól ráolvadjon a máz néhány percre a langyos sütőbe visszahelyezzük/ vagy a vékonyra nyújtott zöldteás marcipánt rásimítjuk.

A máz készítése:

Kevés citromlével felverjük a tojásfehérjét. Hozzáadjuk a porcukrot és a matcha zöldteát majd addig keverjük, amíg szálas lesz. Vagy vékonyra nyújtjuk a marcipánt és a zöldtea porral aromásítjuk.

 A 4 db truffelkrémes csokicserebogárhoz

Hozzávalók: 225 gr étcsoki, 2 ek amarettó likőr, 40 gr vaj, 50 gr porcukor, 50 gr mandula darált

50 g étcsokoládét lereszelünk. A maradék étcsokoládét a likőrrel és a vajjal együtt vízfürdőben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a porcukrot és a reszelt mandulát, majd összekeverjük. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Kivesszük a hűtőből, és kis tojásokat formálunk belőle. Egy papírból bogár lábakat/formát készítünk majd bekenjük vékonyan csokival, és ráragasztjuk a trüffel csokis tojásokat. Végül szintén olvasztott csokival ráragasztjuk a mandula szárnyakat. Fehér csokiból vagy bármilyen színes tortadarából két szemet illesztünk rájuk és kezdődhet a pizsamás parti!

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s