Pünkösdi rózsafagyi

Posted on Updated on

dekoráciok 024A Pünkösd, görögül pentekosztész, az ókori Görögországban és Rómában Florália istennő termékenységi kultuszához kapcsolódott, ami egy vidám, pajzán, plebejus ünnep volt. Ovidius jegyezte fel például, hogy nyulakat meg kecskéket engedtek szabadon a Circus Maximusban, ami pikáns, érzéki színezetet adott az ünnepnapnak. A római Persius pedig arról számol be, hogy ezen a napon parlagi bükkönyt, babot és csillagfürtöt dobtak a tömeg közé, szintén a jó termés, sokasodás szimbólumaként. Más források szerint viszont Pünkösd eredetileg a zsidó nép ünnepe volt, eleinte a befejezett aratást, később a Sínai-hegyi törvényhozást (ekkor kapta Mózes Istentől a törvényeket kőtáblákon) ünnepelték a Pészah-Húsvét szombatját követő ötvenedik napon Sabouthkor. A keresztény egyház viszont úgy tartja, hogy amikor a Krisztus mennybemenetele utáni 50. napon, az apostolok összegyűltek, hatalmas szélvihar támadt, majd mindannyian látták, hogy a szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt közéjük. Ez volt a „történelmi pillanat”, az isteni jel arra, hogy az apostolok induljanak el a keresztény vallás elterjesztésének világhódító útjára. Az Írás értelmében Pünkösd vasárnapját már az ősegyház is a Szentlélek eljövetelének emlékezetére ülte meg, de a “pünkösdi esemény” az egyetemes egyház születésnapja lett.

Pünkösdölés

“Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje,
Mindent egészséggel látogató ege,
Hosszú úton járókat könnyebbítő szele!”- Így üdvözölte Balassi Bálint Pünkösdöt 1589. májusában. Ebből is látszik, hogy milyen régóta kedvelt és számontartott ünnep! Mind közt a leghíresebb és legrégebbi a csíksomlyói búcsú Pünkösdhöz kapcsolódó hagyománya. A 15. századból maradt fenn róla az első írásos emlék, amely beszámol a pünkösdi zarándoklatról, hogy a katolikus hívek pünkösdszombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd a szentmise után felvonultak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú pedig a magyarság egyetemes találkozóhelyévé nőtte ki magát!

A Pünkösdhöz kapcsolódó népi hiedelmek nagy része a kendervetéssel volt kapcsolatos, ugyanis a parasztgazdák szerint a májusi felmelegedéskor volt a legjobb elültetni. Pünkösd hajnala pedig a néphit szerint kiválóan alkalmas volt a gyógynövények gyűjtésére, mert az ekkor szedett füvekből főzött gyógytea duplán hatásos volt. Viszont a pünkösdi köd üszköt termett stb.

A magyar nyelvterület nagy részén hagyományosan a május elsejére virradó éjszaka felállított májusfát, Pünkösdkor bontották le. A májusfa, a zöld ág, a természet megújhodásának volt a szimbóluma, faluhelyeken egyúttal az udvarlási szándék jelzése is. Ezen kívül egy-egy közösségeknek is volt egy közös fája, amire a különböző céhek helyezték rá a cégtábláikat, a felállítását ünnepély és táncmulatság kísérte. Pünkösdkor korán reggel a gyerekeket kivitték a búzába, megfürdették a harmatban, majd azt kívánták, hogy olyan pirosak legyenek, mint a pünkösdi rózsa. Fiatal lányok harmattal mosakodtak, hogy ne legyenek szeplősök és pattanásosak.

Ismert népi szokás volt még a pünkösdi király és királyné páros lakodalmi menete, menyasszonnyal és vőlegénnyel vagy a pünkösdi királynéjárás. Az utóbbi elsősorban adománygyűjtésre szolgált. A gyerekek, vagy fiatalok csapata énekelve, táncolva végigjárta a falut, s adományt gyűjtött. Négy nagyobb lány (később több) körbevitte a faluban az ötödiket a legkisebbet, a legszebbet. Közben énekeltek és jókívánságokat ismételgettek. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki, vagy letakarták egy fátyollal. Ezután körbejárták a királynét, a végén pedig felemelték, s termékenységvarázsló mondókákat mondtak. Az énekek és a mondókák végén ajándékot kaptak. A Dunántúlon jellemző termékenységvarázslással összekötött szokás később szintén adománygyűjtéssel párosult.

Magyarország augusztus-szeptember 033A középkorban váltak népszerűvé az ezen a napon rendezett ügyességi versenyek, mint a tuskócipelés, karikába dobás. Így választották ki a legerősebb legényt, aki a pünkösdi király lett, minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is eltarthatott. Gyakran ez alkalomból avatták fel a legényeket, akik ezentúl udvarolhattak, kocsmázhattak. Már kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítés-lécei közé tűztek zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdi rózsát, jázmint) azért, hogy nehogy belecsapjon a villám a házba. Néhol a lányos házakra tettek ki zöld ágakat.

A törökbasázás, borzakirály, rabjárás Pünkösdkor szokása Nyugat-Magyarország egyes vidékein terjedtek el. Egy kisfiút szalmával kitömött nadrágba öltöztettek társai, ő volt a török basa. Házról házra kísérték, az udvarokon pedig pálcával ütötték, hogy ugráljon. Pénzt és tojást kaptak cserébe. A pünkösdi rabjárók szintén fiúk voltak, akik a lábuknál összeláncolva mentek a lányokhoz körbe a faluban, azzal a kéréssel, hogy „Segéljék ezeket a szegény katona rabokat.” Persze, ők is ajándékokkal tértek haza. A bodzajárás során körbekísértek a falun egy fiút, akin bodzából készített köpeny volt. Házról-házra jártak.

A hagyományos pünkösdi ételeket ma már csak néhány háznál készítik, pl a tojásos ételeket, a különböző édes tésztákat, friss gyümölcstöltelékkel, az ordás buktát, túrós lepényt, sárga kalácsot, aztán az idei libát és a pünkösdi bárányt. A magyar Pünkösd legjellemzőbb étele, a rántott csirke a 18. században átvándorolt a hétköznapokra. Fontos szerepe volt még a jázminnak és a bodzának is. A pünkösdkor szedett bodza leveléből és virágjából főzött szörpnek, teának minden betegséget gyógyító hatást tulajdonítottak. Viszont nem szabadott metélt tésztát enni, hogy a kender ne legyen ‘gyomos’. Következzen egy pünkösdi rózsás recept:

Pünkösdi rózsafagylalt

Hozzávalók: 1 db vanília rúd, 3 dl tej, 10 dkg cukor, 6 friss tojássárgája, 4 dl málnaszörp, 4 evőkanál rózsavíz, 2 és fél dl tejszín

A díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor és friss rózsaszirmok

A tejet főzzük meg a vaníliával és a cukorral, meg a tojássárgájával együtt. Amikor besűrűsödött, távolítsuk el belőle a vaníliarudat, keverjük bele a rózsavízet a málnaszörbe, és adjuk hozzá azt is a krémhez. Verjük fel a tejszínt kemény habbá és keverjük bele a fagylaltkrémbe. Ezután a fagylaltot tegyük legalább 3 óra hosszára a mélyhűtőbe. Közben verjük fel a fehérjét a cukorral együtt kemény habbá, majd áztassuk bele a rózsaszirmokat, s hagyjuk benne addig, amíg megkeményednek. Tálaláskor adagoljunk 2 gombóc fagylaltot mindegyik fagylaltkehelybe és kandírozott rózsalevéllel díszítve kínáljuk.Birthday and sickness 130

 

Reklámok

2 thoughts on “Pünkösdi rózsafagyi

  Tunde said:
  2014. május 22. csütörtök - 07:49

  Kedves webmester,

  Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu ahol a felhasználók válogathatnak több mint 115 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a receptek elejét, melyeket a felhasználók ezután könnyen megtalálják a keresőnk segítségével. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

  Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

  Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

  Üdvözlettel,
  Tünde
  info@osszesrecept.hu

   spajzgirl responded:
   2014. május 22. csütörtök - 09:21

   Kedves Tünde!
   Örülök, hogy tetszenek a receptjeim, persze ahogy az angol mondja, more is merrier-én is örülök, ha minél többen olvassák….mindjárt megkeresem a web oldalatokat…
   üdvözlettel
   Spajzgirl

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s