Itt a nyár, kezdődik a grillszezon

Posted on Updated on

Gap 032Gap 034Nyáron az élet alapjában véve sokkal egyszerűbb, mondhatnánk úgyis, hogy gondtalanabb. Piknik a szabadban vagy grillparti a kertben, a csillagos ég és a természet adja hozzá a hátteret, meg a táncotjáró lángok és a sistergő grillhúsok. Vagy tábortűz mellett, miközben rémtörténetekkel ijesztgetjük egymást, olvasztott marshmallowt majszolgathatunk félelem űzőként. Felejtsük el tehát egy kis időre a jól felszerelt konyhánkat és gyorsan keressünk néhány szabadban elkészíthető, finom grill receptet. Hogy megkönnyítsem az utánajárást, csokorba szedtem néhány tavalyi kedvencet, úgymint: grillezett burgonya saláta, grillezett töltött gomba, tofus brosette, spárgával és brokkolival, grillezett banán, csokis-földimogyorós krémmel.

Nyári burgonya saláta grill húsokhoz

Hozzávalók: 1 kg főtt burgonya, 3 db piros spanyol paprika, 2 kis cukkini, 7 ek oliva olaj, só, bors, 6 db szárított paradicsom (olajban eltéve), 1 csomag petrezselyemzöld, 3 ek kapri bogyó, 3 ek fekete olajbogyó, 3 ek fehér balzsamecet

1. A héjában majdnem megfőtt burgonyát rátesszük a grillsütő lapjára és 30 percig sütjük.

2. A paprikát kicsumázzuk és hasábokra vágjuk, a cukkinit 1,5 cm-s darabokra szeleteljük. A zöldségeket két külön tányérra tesszük. Sózzuk, borsozzuk majd 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk. Kézzel egy kicsit átforgatjuk. Ezután grillezzük először a paprikát, amelynek 15-percre van szüksége, majd 5 perc alatt a cukkinit is.

3. A dresszinghez: a szárított paradicsomokat és a kapri bogyót, olajbogyót felvagdossuk, a petrezselymet úgyszintén. Elkészítjük a dresszinget az oliva olajból és a balzsamecetből, ha kell sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a dresszinget a kapribogyós, paradicsomos keverékre.

4. Amikor a burgonyák megsültek, szedjük le a héjukat, vágjuk négyfelé, helyezzük rájuk a grillezett paprikát, cukkinit és öntsük rá a szárított paradicsomos-kapris dresszinget.

Tofusaslik spárgával és brokkolival

Igazi vegetáriánus falat, hozzávalók: 8 db saslik vagy brosette, hurkapálcika, 1 csomag fehér spárga (fél kg), 1 mini brokkoli, 200 gr tofu, 2 gerezd fokhagyma, 1 db chili paprika, 2 db rozmaring ág, 8 ek oliva olaj, só, bors, citrom

Pucoljuk meg a spárgát, vágjuk 3 cm nagyságúra. Szedjük rózsáira a brokkolit, majd főzzük a zöldségeket enyhén sós vízben 3 percig. Vágjuk fel a tofut 1-2 cm szélesre.

2. Szúrjuk fel a pálcikákra a tofut, spárgát, brokkolit stb. ilyen sorrendben.

3. Pucoljuk meg a fokhagymát és kaparjuk ki a magokat a chili paprikából. Szedjük le a rozmaringleveleket az ágakról és adjuk hozzá feltördelve a 6 ek oliva olajhoz. Ezt a fűszeres olajat öntsük rá a spárgás, tofus pálcikákra. Tgyük rá a grillre, 6-10 perc alatt kész. Citrom gerezdekkel díszítve kínáljuk.

Spenótos-fetás töltött gomba

Hozzávalók: 350 gr bébispenót, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek oliva olaj, só, bors, 50 gr fenyőmag, 200 gr fetasajt, 4 óriás chamignon, 4 ek oliva olaj

1. Először készítsük el a spenótot. Pároljuk meg a lereszelt fokhagymát, dobjuk rá a spenótot, sózzuk, borsozzuk. Pörköljük meg a fenyőmagokat egy másik serpenyőben mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül. A fetasajtot morzsoljuk szét a kezünkkel. Szójuk rá a spenótra a fetát a fenyőmaggal együtt. Sózzuk, borsozzuk.

2. Pucoljuk meg a gombákat, szárítsuk le a konyhatörlővel róluk a vizet és távolítsuk el a szárukat. Töltsük meg a gombafejeket a fetás spenóttal. Tegyük be a grillsütőbe 10-15 percre.

Grillezett banán csokis- földimogyorós krémmelGap 047Gap 015

Hozzávalók: 150 ml szójatejszín, 1 ek agavé vagy juhar szirup, 100 gr fekete csoki, 3 ek pörkölt, sós mogyoró durván felaprítva, 4 db érett banán, 3 db menta ág

1. A csoki mogyoró krémhez: a szójás tejszínt édesítsük a juhar sziruppal. Tegyük fel egy lábosban főni, adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét. Csökkentsük a hőmérsékletet alatta majd amikor a csoki megolvadt húzzuk le a rezsóról. Daraboljuk fel a földimogyorót és a háromnegyedét adjuk hozzá a csokikrémhez.

2. A banánokat héjastul helyezzük rá a grillre és kb. 15 percig grillezzük, akkor jó, amikor a héja megbarnul.

3. A mentaleveleket mossuk meg és szárogassuk le róluk a vizet a konyhai papírtörlővel. Tegyük tányérra a banánokat az egyik oldalon húzzuk le róluk a héjat és kenjük rájuk a mogyorókrémet. Mentával és durvára tört mogyoróval megszórva kínáljuk.

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s