Holland Bébik-Almás palacsinta, pálmacukor ízesítésű szója tejszínnel

Posted on Updated on

Gap 044

Kedvenc nagynéném, Rozália néni készített nekem mindig egy különleges almás palacsintát, amit holland bébinek nevezett. Sokáig azt hittem, hogy ez csak valami általa kitalált fantázia név, de később kiderítettem, hogy valóban létezik ilyen néven egy német palacsinta különlegesség. A Sunset amerikai magazin szerint a Holland Bébi kiötlője a washingtoni Manca’s Cafe tulajdonosa, Victor Manca volt, aki Olaszországból kivándorolva az 1900-as években kezdett bele egy családi vállalkozásba. Egy nap egy vendégének reggelire a német almás palacsintát úgy készítette el, hogy az almás tésztát kis, lapos szufflés tálkákba rendezte és a serpenyő helyett a sütőben sütötte ki. Annak ellenére, hogy a kávéházat 1950-ben bezárták, a név, Holland Bébi továbbra is rajta maradt a sütőben készült, almás palacsintán.

A Dutch baby még mindig sok palacsintára specializálódott láncolat kedvence, a leghíresebb az oregoni The Original Pancake House és a New Englandban működő Bickford’s, ahol kétféle almás palacsinta közül lehet választani a Holland Bébi és a Bébi Almás közül. A különbség annyi, hogy a Holland Bébis változatban az almák a palacsinta tészta tetején vannak elrendezve és nem a tésztába belereszelve.

A Holland bébi elkészítésénél az amerikai háziasszonyok úgy próbálnak időt nyerni, hogy készen vesznek hozzá almamousse-t (üvegest), de szerintem abszolút megéri, ha friss almákkal dolgozunk, mert a cukrozott alma isteni ropogósra karamellizálódik. A pálmacukorral édesített tejszín csak a ráadás hozzá.

Hozzávalók a palacsinta tésztához:

20 dkg liszt

3 db tojás

1 csipet só

2.5 dl tej

0.5 dl ásványvíz

A töltelékhez

4 kis db alma

1 kk fahéj

3 ek pálmacukor vagy juharszirup

  1. A lisztből, a tojásból, a tejből és a szódavízből, a só hozzáadásával palacsinta tésztát készítünk.
  2. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk vagy lereszeljük.
  3. A pálmacukrot és a fahéjat egy külön tálban összekeverjük.
  4. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát egyenletesen elsimítjuk a tepsin, majd elosztjuk rajta az almákat és meghintjük a fahéjas cukorral.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt kisütjük. Felverjük a szójatejszínt és 2 evőkanál juharsziruppal vagy 3 kiskanál pálmacukorral ízesítjük.

Én ezúttal az almákat belereszeltem a tésztába és egy pici olajat is hozzátettem, úgy sütöttem ki.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s