Hófehérke torta Anyák napjára

Posted on Updated on

may 2014 010may 2014 012Anyák napját a különböző országokban más és más napokon ünneplik. Míg Magyarországon május első vasárnapján, addig rengeteg országban május 2. vasárnapjára esik (pl. az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Csehország, Dánia, Finnország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Németország, Olaszország, Peru, Szlovákia, Svájcban). Németországban és Ausztriában az ünnepi asztalok mindenkori ékessége a híres Donauwelle vagy Hófehérke tortaEz a finomság tulajdonképpen egy hagyományos meggyel dúsított piskóta torta, vajkrémmel és olvasztott fekete csokibevonattal a tetején. Valószínüleg erről a díszítési módról kapta a  torta a hullám utótag nevet, a Duna előtag viszont arra céloz, hogy a torta főként a Duna-menti városokban népszerű. A Schnee wittchen kuchen azaz Hófehérke torta név, a torta fekete-fehér-meggypiros szín kombinációja után ragadt rá, mivel a Grimm mesében szereplő Hófehérke személyleírása, ruhája pontosan ilyen. A tészta, vaj, liszt, tojás, cukor hozzáadásával készül, utána a tésztát kettéosztják és csak az egyik feléhez kevernek hozzá kakaót. A kétféle torta alapot ezután egy tepsibe vagy tortaformába helyezik, alulra kerül a sima tészta, felülre a kakaós, majd belenyomkodják a meggyszemeket és kisütik. A sütés során a meggy lesüllyed (így lesz hullámos). Amikor a tészta kisült, elkészítik hozzá a vajkrémes pudingot, a tetejét pedig bevonják az olvasztott fekete csokival, amelybe villával hullámcsíkokat húznak.

Hozzávalók:
A tésztához: 375 gr  vaj, 300 gr cukor, 5 tojás, 250 gr liszt, 3 ek kakaó, 1 ek tej
A töltelékhez: 1 üveg meggykompót, 125 gr cukor, 3 ek kukorica keményírő, tejszín,  4 dl tej, 1 zacskó vanília puding, 75 gr cukor, 125 gr vaj, szobahőmérsékletű
A mázhoz: 1 tábla fekete csoki

Az elkészítés módja:

A tésztához a margarint a cukorral jól elkeverjük, majd a tojásokat beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, a margarinos masszával összedolgozzuk. Ezután elfelezzük, az egyik felét az apróra vágott mandulával, a másikat a kakaóval és a tejjel keverjük össze. Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, a mandulás tésztát belesimítjuk. A kakaós tésztát rásimítjuk. A meggyet lecsöpögtetjük, a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 30 percen át sütjük, hűlni hagyjuk. A pudingport 1 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve fölforraljuk. A tejes pudingport beleöntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás krémet és a kihűlt tésztára kenjük. A csokoládét a margarinnal együtt vízfürdőben vagy mikrohullámú készülékben fölolvasztjuk, a sütemény tetejére kenjük, végül villával hullámokat rajzolunk bele.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s