Pumpernickel tiramiszu

Posted on Updated on

Genau-Frau_mit_PumpernickelFeltűnő, hogy Németországban milyen sokféle, különböző kenyérfajta létezett, mint például a „Mischbrot” a kevert kenyér, a „Vollkornbrot” az egész magos rozskenyér stb. Többségében barna vagy feketekenyér-fajta, mert a fehér kenyér fajták csak a 20. században terjedtek el. Mind között a legkülönlegesebb a rozsdarából készült, morzsa nélküli „Pumpernickel”, melynek Westfália a szülőhazája, ahol már 1450 óta ismert. Az elnevezésével kapcsolatban érdekes módon, csak egy Napóleonról szóló anekdóta maradt fenn, mely szerint, amikor a császár Wesztfáliában csatázott nagyon megéhezett, elküldte hát a tisztiszolgáját azzal, hogy szerezzen neki valamilyen finom kenyeret. A szolga kb. félóra múlva egy sötétbarna színű veknivel állított be. Napóleon már nagyon éhes volt, vágott egy nagy szeletet belőle, de amikor megkóstolta, az arca eltorzult, majd a következőket mondta: “Ez a kenyér nem méltó egy császárhoz, csak a lovának való!” Franciául:”C’est pain pour Nickel/Nicole!” “C’est bon pour Nickel!” Állítólag “Nickel” volt a kedvenc lovának a neve, így lett a kenyér neve pumpernickel. A történet íróját nem zavarta az a tény, hogy Napóleonnak rengeteg lova volt, de közülük egyik sem viselte a Nicole nevet. Nos ennyit a történet hitelességéről. Egy biztos, hogy később, valószínüleg a hengerszerű csomagolása, különleges barnacsoki vagy kávéra emlékeztető színe miatt, kicsi lényeknek-“koboldoknak való kenyér” jelentést kapott (pump puffanást, a nickel koboldot jelent németül). Régen csak a paraszti vásárokon lehetett hozzájutni, de a 20. században eredeti wesztfáliai kenyér néven különböző formákban divatba jött.

A pumpernickel titka

A pumpernickel készítése a hagyományos rozskenyér készítésétől annyiban különbözik, hogy a durván őrölt zablisztet és a zabszemeket alacsony hőmérsékleten (120°C-on) egy keskeny lábosban lefedve 16 – 24 órán keresztül gőzölik. A hagyományos kelesztési folyamat meghosszabbítása mellett az élesztőhöz még citromsavat vagy tejsavat is hozzákevernek, így lesz a végtermék egy kellemes, enyhén savanykás-édes, kávéhoz hasonló színű kenyér. A németek szerint a pumpernickel a legegészségesebb kenyérfajta a világon, mert a rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, mint a világosabb színű búzaliszt. Ráadásként a rostokban gazdag rozs kedvező élettani hatást fejt ki az emberi szervezetre. Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet és segít székrekedés, valamint aranyeres panaszok esetén is.

Az eredeti német Pumpernickel kenyérben nincs semmiféle adalékanyag vagy ételszínezék, a mély sötét színe, kávéhoz hasonló aromája, földi menny a németek számára. A Pumpernickelt csak Németországban gyártják, bár a hollandok az utóbbi időben megpróbálták lekoppintani és Roggebrood (rozskenyér) néven piacra dobni, azt állítva, hogy Hollandiában már évszázadok óta létezett egy hasonló kenyérfajta. A pumpernickel árusítása annak ellenére, hogy egyáltalán nem drága mégis főként az előkelő kliens réteget célozza meg, mert gyakran kaviárt, füstölt lazacot pakolnak rá és előételként kínálják, más drága ételek társaságában. Ami nagy kedvencem, hogy édeskés íze miatt kiválóan helyettesíti a babapiskótát pl. a tiramiszu desszert esetében.

Receptek:

Rokfortos-diókrémes pumpernickel karamellizált almahasábokkal

hozzávalók: 10 dkg rokfortos sajt, 5 dkg vaj, darált dió, 2 db alma, 6 szelet pumpernickel, barna cukor

Keverjük egyenletesre egy villával a sajtot, adjuk hozzá a vajat meg a darált diót. Hámozzuk meg az almákat szeleteljük fel hajszálvékonyra, majd egy kevés olvasztott vajban cukor hozzáadásával pároljuk-karamellizáljuk. A pumpernickel szeleteket kenjük meg a rokfortos vajjal, helyezzük rá a második kenyeret, azt is kenjük meg a sajtkrémmel végül megint a kenyér következzen. A tetejére helyezzünk egy-egy karamellizált almaszeletet. Galambbegy salátával díszíthetjük.

Pumpernickel tiramiszu

Hozzávalók: 1 csomag Pumpernickel kenyér (kb 4 szelet)
1 db kiwi vagy mangó
erdei gyümölcs
 lekvár 
1 sárgadinnye
1 doboz Mascarpone 
t2-3 tojás sárgája
porcukor
2-3 ek Cointreau
Az elkészítés módja:

Törjük össze a pumpernickelt. A mascarponehoz adjuk hozzá a tojások sárgáját, a cukrot és a Cointreaut végül az erdei gyümölcs lekvárt. Verjük fel kemény habbá a fehérjét és adjuk hozzá a mascarponés keverékhez. A kiwi húsát kanalazzuk ki és nyomjuk szét egy villával, a dinnyéből egy karalábévájóval vágjunk ki gömböket. Morzsoljuk bele a pumpernickelt egy desszertes tálikába, vagy pohárba, rétegezzünk rá egy adag mascarponés masszát, ezután kanalazzuk rá a gyümölcsöket és így tovább. Porcukorral és egy kevés pumpernickel morzsával megszórva tálaljuk.may 2014 028pumpernickel-dose

Blau_schimmel_Pumper_nickel_600px

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s