Ételtrend előrejelzés 2014-re

Posted on Updated on

cauliflowerRégen elfelejtett növények, klasszikus receptek újra felfedezése, a food fasonizmus és gasztro kulturszomj 2014-ben is folytatódik. A Times magazin szerint az év zöldsége a karfiol lesz, a gabonafélék között a freekeh és a chia viszi el a pálmát, az év konyhája pedig a mexikói! Kéjeleghetünk hát a csokis-chili szószos húsokban, az édesburgonyás, kaktusz levesekben, a koriander és a vanília rúd már a rajthoz állt. Rossz hír viszont a paleó hívők számára, hogy az idén sokkal trendibbek az autentikus ételek és a slow food mozgalom.

Food pornó és slow food mozgalom

Lefotózni és megosztani másokkal ételkedvenceinket a szociális hálón, ma már akkora méreteket ölt, hogy a legtöbb vendéglő kénytelen volt betíltani a fotózást, illetve azok közzétételét az interneten (Instagram, Facebook, Twitter & társain). Ennek az új fenoménnak a neve Food pornó, melyen azokat a provokatív, gasztronómiai tárgyú műsorokat értik, amelyek a kulináris élvezeteket a szexuális orgazmushoz hasonlítják, vagy valamiképpen a szexualitással hozzák kapcsolatba. A food pornó koronázatlan királynője az angol Nigella Lawson, aki buja, flörtölő stílusával a BBC1-től elnyerte a fekete Marilyn Monroe címet. Nálunk Stahl Judit próbálkozott ugyanilyen stílusú főző programokkal.

A Slow food mozgalom a fast food ellenkampányaként indult még valamikor az 1980-as évek végén Olaszországban, mégis csak Fergus Henderson a Nose to Tail Eating (a disznó feldolgozása az orrától a farkáig) című, 2004 óta kultusz könyvnek számító szakácskönyve után figyeltek fel rá az igazi, házi kosztot kedvelő emberek. A mozgalom keretén belül ma már 150 országban tartanak, évente több alkalommal Taste Workshop-okat. A világ legnagyobb slow food étel és borvásárának a színhelye az olaszországi Torinó, a Salone del Gusto (Degusztálás szalonja), a Torinóhoz közeleső Bra nevű olasz faluban pedig sajtvásár biennálén vehetnek részt a sajt szerelmesei, a SlowFish halfesztiválra a tengerparti városban, Genovában kerül sor minden évben. A Henderson könyv sikerén felbuzdulva, 2004-ben megjelent a vegetáriánusok Bibliája is: A gyökértől a szárig címen (szerzője Tara Duggan), amely az ehető növények virágok, zöldségek és gyümölcsök feldolgozásának mikéntjével foglalkozik.

2014-es gasztró szótárunk 2 új fogalommal is gyarapodik az idén, mint a freeganizmus, (“szabad” és “vegan”-ból), ami a politikailag tudatosan táplálkozó egyének étkezési módját jelenti. Alapjában véve a freeganizmus a globalizáció ellenes, környezetvédő mozgalmak keretén belül jött létre. A saját kertben termesztett zöldségek, a szemétbe dobott, de még ép élelmiszer alapanyagok újrafelhasználásának ma már ezernyi követője van,- “Amihez nem kell feltétlenül hajléktalannak lenni!”- nyilatkozta a híres hollywoodi sztár Beth Middler, aki a mozgalom egyik nagy aktivistája. Szerinte a freeganizmus, egyáltalán nem “fogyasztás ellenes” ideológia, annak ellenére, hogy a fő szempont a minél kevesebb energia fogyasztása, a napelem és szélenergia alkalmazása és az újrahasznosítás (egyes túlkapások pl. Michelle Pfeiffer 1 évig naphívő volt, csak nappal táplálkozott).

A  másik új fogalom a flexitarianizmus, jelentése fél-vegetariánus. Ez a fajta étkezési mód elsősorban egy növényekre alapozott diétát jelent, melynek követői azért alkalmanként húst is fogyasztanak és aszerint, hogy mit fogyaszt valaki nevezik pollotariannak: csak baromfit eszik, de nem nyúl hozzá az emlősökből nyert húsfélékhez mint pl. disznóhoz, marhához stb.

pescetariannak: a hal és tenger gyümölcseit és vörös marha húst favorizálja, a makrobiotikus diétát követi, növényféléket csak alkalmanként eszik (pl Demi Moore).

pollo-pescetariannak: hal és csirkeevő, de nem eszik marhát vagy egyéb vörös húst.

WKA_HV_PURPLE-VEG2014-es trendi zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék

2014 előreláthatólag a karfiol éve lesz. Míg az amerikaiak csak most fedezték fel ezt a nálunk már évszázadok óta fontos, elsősorban téli zöldséget, addig az Amerikai Egyesült Államokban a fehér rózsa a reneszánszát éli, mert minden egy kicsit is magára adó gasztró újság dicshimnuszokat zeng róla, úgy, mint: nemcsak egészséges, de könnyen elkészíthető, salátaként, rántva, sütőben sütve, rakva is finom, nem szab határt a kreativításnak. Más régi és regionális zöldségek a slow food mozgalomnak köszönhetően szintén felkapottak lettek, mint pl a fekete gyökér.

2013 a quinoa éve volt, 2014-ben bemutatkozik a Freekeh, a zöld búza, másnéven inkarizs, rizs-spenót vagy perui rizs. Származási helye Közel-Kelet. Etiópiában a legfontosabb gabonák egyike, ahol főként a fladen kenyér (pitaszerű vagy az indiai chapatihoz hasonló) és sör alapanyaga. Egyébként hasznos táplálék, mert háromszor annyi rost van benne, mint a quinoában, kétszerannyi, mint a rizsben, ezenkívül rengeteg ásványi anyagot, kálciumot, magnéziumot is tartalmaz, extra bónusza, hogy még a cukorbetegek is fogyaszthatják. Felhasználási módja a normál búzaliszthez hasonló. Ha kenyeret akarunk sütni belőle, érdemes tudni, hogy nem lehet azonnal dagasztani, mert nincs benne glutén, viszont annál több ballaszt anyag, vas és ásványi só. Mogyóróízű, egyben édes aromája miatt Victoria Beckhamnek és Gwyneth Paltrownak nagyon bejött. Az elkészítési módja: 30 percig forró vízbe áztatjuk, utána egy szitán keresztül átpaszírozzuk és kezdhetjük a főzést. Kiválóan helyettesíti a rizst vagy kuszkuszt, de salátákra szórva is kiváló.

Farik a neve a zöld búzából, egy pörköléses procedurán keresztül létrejött végterméknek. Közel-keleti, arab-félszigeteki, egyiptomi és az észak-afrikai konyha kedvence. A farikot úgy nyerik, hogy a gabonát akkor takarítják be, amikor a csíra még sárga és puha. Ezután a tűz fölött, szalma ágyon füstölni kezdik, vigyázva, hogy a mag meg ne pörkölődjön, (a magas nedvességtartalom nem engedi, hogy megégjen). A tilolt gabona ezután még keresztül megy néhány procedurán, a napon való szárítástól kezdve többszörös füstölésen, egészen addig, amíg minden mag íze, texturája és a színe egyforma nem lesz. Ezután a kiszárított tokból a magot kidörzsölik. Erről az eljárásról kapta a nevét a zöld búza, mert farīk azt jelenti, hogy “dörzsölt”. A végtermék olyan, mintha zöld bulgur lenne.

tiritarka 002A Chia kicsi, de hatásos, mint az atommag. A legkevésbé ismert gabonaféle, pedig ötször annyi kálciumot tartalmaz, mint a tej, ezenkívül Omega-3-zsírsavat és mellesleg antioxidáns is. Az aztékok már több ezer éve ismerik, a quinoa és a kukorica mellett a 3. alapélelmiszernek számított. Egyes maláj kutatók szerint a Chia-mag tuti fogyasztószer, egy biztos, hogy a koleszterin szintet jelentősen lecsökkenti. Használata: vízzel összekeverve megduzzad, mint a lencse, kenyérsütéshez liszt helyett alkalmazható, salátákhoz, müzlihez kiváló….Na megyek is gyorsan és sütök egy chiás kenyeret.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s