Tőkehal papillote spenóttal

Posted on Updated on

kaja hajiga 002Papillote-nak nevezik, a sütőpapírban vagy alufóliában párolt fogásokat. Ennél az eljárásnál a lényeg ugyanaz, mint a sütőzacskós elkészítés módnál, hogy a becsomagolt étel (többnyire halak, mellettük vagy önmagukban zöldségek) a saját gőzében párolódik. Zöldségekkel körítve, szósszal leöntve, kitűnő fogásokat lehet így készíteni, nem beszélve arról, hogy kedvünkre játszhatunk az ízekkel és a fűszernövényekkel. Az alufólia helyett a sütéshez lehet szilikonos sütőpapírt is választani (minden boltban kapható), mivel az nem ázik át az olajtól és a gőztől (Oprah Winfrey, a média díva szerint a tetejét be lehet kenni tojás fehérjével). Érdemes egyszemélyes adagokat készíteni, így amikor mindenki megkapja a saját kis batyuját, nemcsak gyönyörködhet a látványban, de felnyitáskor mindenki érezheti a kipárolgó, finom aromát is. Vasárnap készítettem el ezt a tőkehalfilét, bébi spenóttal, egy kis tejszín és fehér bor hozzáadásával, kitűnő lett..

Tőkehal papillote spenóttal

Hozzávalók:

Minden személyre 125 gr tőkehalfilé személyenként

200 gr spenót

100 ml tejszín

100 ml víz

100 ml fehér bor

2 ek citromlé

1 ek petrezselyem zöld

tojás fehérje

1 ek vaj

kakukkfű

bors

untitledkurkuma

1 ek olaj

2 gerezd fokhagyma

tárkony vagy kapor és citrom karika a díszítéshez

Az elkészítés módja

1. Készítsük el a csirke húsleves kockából a levest, öntsük hozzá az 1 dl fehér bort. Nem kell főzni, csak egyszer felforralni. Ezután vegyük le a tűzről és adjuk hozzá az 1 dl tejszínt. A vaj és olaj keverékében pároljuk meg a fokhagymát, dobjuk rá a spenótot, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a kakukkfűvel, a kurkumával (elhagyható) és a finomra vágott petrezselyemmel. Ezt se kell főzni, csak 2 percig párolni.
2. Készítsünk 6 négyzet alakú zacskót a fóliából kb. 13 x 18 cmeseket. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, helyezzük minden fólia közepére a spenótot, tegyük a tetejére a halat. Öntsük rá a levet. Zárjuk jól le a fóliabatyukat. Toljuk be a sütőbe és süssük 15 -to 20 percig. Akkor jó, amikor a gőz felpuffasztja a fólia zsákokat.
3. Készítsük az asztalra a tárkonyt, a kaprot és a citromkarikákat, hogy mindenki tetszés szerint ízesíthesse a batyuját. Héjában főtt burgonyával, vajban egy kicsit átsütve, kiváló fogás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s