Marakujás granita, hófagyi és Baileys likőrös marakuja krém

Posted on Updated on

Fleamarket 2013 033A képen látható granadilla-marakuja vagy szenvedély gyümölcse elsősorban a dél-amerikai országokban (Brazíliában, Paraguay, Uruguay, Argentinában) őshonos, mert főként a meleg, fagymentes klímát kedveli. Termése gömbölyű vagy tojásdad, teniszlabda nagyságú, 8–10 cm-es lecsüngő bogyó. A tömör, szívós, bőrszerű, nedvdús termésfal mintegy 3 mm vastag, sima és enyhén fényes. Ha beérik, sötét lilásbarna vagy feketésbarna lesz a héja; a flavicarpa változaté pedig sárgászöld, fehéresen foltos. A bogyó belsejében a nagy termésüreget vattaszerű, száraz, fehér szövet veszi körül, tele lédús, ehető magokkal, melyek markáns, savanykás ízük miatt nemcsak a latin-amerikai országok, de többek között Hawaii kedvelt gyümölcse is. Kolumbiában terem a legtöbbféle “marakujá”, ahol fáról, frissen szedve fogyasztják (mintegy 2 hétig tárolható). Ilyenkor félbevágják a bogyókat és a magköpenyt a nagyon ízletes gyümölcshússal és a magokkal együtt kikanalazzák. A marakuja gyümölcslevekhez hozzáadva különös karaktert ad, de többnyire sűrű szirupot készítenek belőle. A gyümölcs húsából zselét vagy szörpöt lehet főzni, de vigyázni kell az arányokra, mert az erős hevítés csökkenti a gyümölcs zamatát.

A marakuja szilvaszínű termései Puerto Ricóban, a Dominikai Köztársaságban pl. egész évben, folyamatosan érnek. A gyümölcsökben sok az A-vitamin és a nikotinsav, továbbá a foszfor, a kalcium és a vas. Beérve maguktól lehullanak, és fokozatosan megráncosodnak – a cukor- és zamatanyagok eközben tovább érnek bennük. A termések szobahőmérsékleten hosszan tárolhatók –igaz, hogy közben sok vizet veszítenek, de az ízük nem romlik. A teljesen érett gyümölcsök üdítőek, a kevésbé érettek íze savanykás-édes. A hosszában kettévágott bogyókból a húsrész könnyen kikanalazható. Desszertekhez, tortákba, (ehető magokkal díszítik a torták tetejét is), gyümölcssalátákba, joghurtokhoz, koktélokhoz, jégkrémhez, de sörbetnek-granitához hozzáadva is kiváló.

Puerto Ricoban, a csodabogyó neve “parcha“, vérnyomáscsökkentő hatása már régóta ismert (a bennelévő harmala alkaloid miatt). Azonkívül orvosilag bizonyított, hogy a bogyó héja csökkenti az asztma rohamot, a lycopene, vörös színű karotinoidnak köszönhetően. Kiváló antioxidáns is. Brazíliában a marakugina krém a legelterjedtebb desszert. A Caipirinha koktélhoz (Brazília nemzeti itala) és a maracujá italokhoz, citrom helyett is marakuja levet öntenek hozzá. Altató, nyugtató hatása miatt a marakuja virága az amazonász-menti sámánizmusban is rendkívül fontos szerepet tölt be.

A Dominikai Köztársaságban chinola a neve és a gyümölcsök tartósításánál nélkülözhetetlen. Ezenkívül a marakuja ízű szörp a görögdinnye, mangó sörbetek egyik fontos aromásítója is, de nyersen, cukor hozzáadásával magában is közledvelt.

Indonéziában a fehér és sárga húsú marakuját ‘markisa‘ néven árusítják. A fehéret nyersen fogyasztják, a sárgát a gyümölcslevekhez adják hozzá, majd cukorral sűrű sziruppá főzik. Üvegben vagy műanyag flakonokban árusítják ( 1-4 arányban kell higítani). Izraelben a szenvedély gyümölcsből bort készítenek, Mexikóban chilli porral és citrommal ízesítve isszák. Peruban tisztán fogyasztják vagy a ceviche (citrommal tartósított halétel) ízesítéséhez alkalmazzák, koktélként is népszerű Maracuyá Sour vagy Pisco Sour néven. A Fülöp szigeteken szívószállal árusítják az iskolákban.

Sri Lankában a faludaval együtt a legnépszerűbb frissítő a marakuja ital, alkohol hozzáadásával afféle szíverősítő. Kereskedelmi vagy házi készítésű változatnál a gyümölcspéphez cukrot adnak hozzá. Rengeteg marakuja manufaktura létesült Thailandban is, ahol a helyi elnevezése Saowarot. Thajföldön a népszerű halétel a nam phrik elképzelhetetlen lenne marakuja nélkül, amely úgy készül, hogy a friss bogyó húsát a curry szószhoz keverik, majd a hagyma és a fokhagyma megdinsztelése után, rácsavarják a zöldcitrom levét, végül vajban megpárolnak valamilyen halat, tigrisrákot, sózzák, halszósszal ízesítik és a főzés befejezésekor marakujás borecettel meglocsolják.

lNekem a marakuja hawaii elnevezése tetszik a legjobban, ahol lilikoinak hívják, érdekes, hogy a marakuja bogyó a szigetek kertjeiben és a vadonban mindenhol fellelhető, a zöldségboltokban viszont ritkán árusítják. A hawaiiak találták ki a lilikojjal ízesített granitát, (USÁ-ban shaved ice-borotvált jég a neve) ami úgy készül, hogy a nagyon finom texturájú szirupot nem ráöntik, hanem összekeverik a havas állapotú jéggel. Hawaiiban a szenvedély gyümölcse mellett különösen kedvelt a guavával, ananásszal, kókuszkrémmel, li hing muival, (sós aszalt szilva) licsivel, kiwivel és mangóval ízesített granita. Papír tölcsérekben vagy műanyag pohárkákban árusítják, vanília fagylalttal, Japánban azuki bean pasztával az alján. A tetejét, édesített kondenzált tejjel öntik le, valószínüleg innen kapta a másik nevét: “snow cap”-hó kapitány. Oahuban, Mauiban, Kauaiban viszont  “Japán stílusú” fagylalt a neve. A farsang idején a malaszada hawaii fánk tölteléke szintén marakujából készített lekvár vagy zselé, de kizárólag Hawaiiban létezik a marakujás vaj, azonkívül lilikoi sziruppal vonják be a tortákat, és marinádozzák a húsokat, zöldségeket is.

Vietnámban a marakuja, mézzel és jégkockával, frissítő italként a legnépszerűbb, (a jég fagyit szintén kondenzált tejjel öntik le), Kambodzsában “Machu Bey-darch“-ként ismerik, és vadon nő. A bokrokon zöld, sárga gyümölcsök lógnak, melyek 2.5 cm-4 cmre nőnek meg. Ennek a vad változatnak egészen más az íze, mint a többi országban termő szenvedély gyümölcsének, de ez a fajta bogyó is savanykás. Costa Ricában terem a legkisebb marakuja bogyó a világon, az “Estococa”. Európában sajnos csak Portugáliában, Azoresban és Madeirában él meg, ahol többek között a likőr készítés fontos alapanyaga, valamint a krémeké. Dél-Afrikában a lila bogyó neve Granadilla, a sárgájé Guavadilla, a joghurtot ízesítik vele, vagy szódával hígitva fogyasztják (a Schweppes legfontosabb ízfokozója is a marakuja). Receptek:

shaveMarakujás granita

A granita egy félig fagyasztott jégkrémféle cukorból, vízből és gyümölcsléből. Szicíliában találták ki, ahol hamarosan népszerű fagyasztott nyalánkság lett. A mai napig kuriozumnak számít, ugyanis a szicíliai granita minden más granitánál karakteresebb, mert döntő szerepe van benne a szicíliai citromnak, ami kevésbé savanyú, és sokkal zamatosabb, (kb, mint a narancs) a többi országban fellelhető citromfajtáknál, akárcsak a bennelévő másik szignifikáns, a mandula. Sziciliában a legnépszerűbb graniták a citrom, mandarin, narancs, jázmin, kávé, menta, mandula, szenvedély gyümölcse és a fekete faeper ízesítésűek. Csokis granita csak Cataniaban létezik, sehol másutt Sziciliában.

Flowers 024Marakuja vanília szósszal és Baileys likőrrel

Saját receptem, hozzávalók: 2 friss marakuja bogyó belseje, minden személyre 1 dl sűrű vanília szósz vagy madártej, angol krém, 2-3 evőkanál Baileys likőr, tejszín, díszítésként physalis

Az elkészítés módja: Készítsük el a szokásos módon avaníliaszószt, madártejet vagy vegyük meg készen (Créme Anglaise néven). Ezután vágjuk ketté a marakujákat, kanalazzuk ki egy kompótos tálba a gyümölcshúst és adagoljuk hozzá a likőrt. Ezután adjuk hozzá a vanília szószunkhoz ezt a keveréket. Tejszínnel és physalisszal díszítve kínáljuk. Isteni finom!!!

A  marakujának létezik még két faja, melyek inkább csak gyönyörűek. Az óriás gyümölcs nagy terméseit a sárgadinnyéhez hasonlóan fogyaszthatjuk, levét frissen magában vagy más gyümölcs levével keverve ihatjuk. Egyes fajok (mint például a májusialma) levelében vagy gyümölcsében gyógyhatású anyagok is vannak. A legtöbb faj csak tűző napon virágzik. Egy-egy virág 24-48 óráig nyílik. Kerek, sárga vagy narancssárga, ízletes, édes-savanykás-csípős gyümölcse a passiógyümölcs. Mintegy 50–60 faj termése ehető. A termést spanyolul granadillának („gránátalmácska”) is nevezik, mert az egyrekeszű, sokmagvú bogyó kerekded, apró magjai miatt egy kissé hasonlítanak a gránátalmára. A marakuja és a csengő granadilla termése 5–8 cm-es, az óriás passiógyümölcsé 15–20 cm-es.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s