Böjt félidő ünneplése szantolinás kenyérrel

Posted on Updated on

Santolina 003Pár hete fedeztem fel egy szenzációs mediterrán, saláta növényt, a szantolinát. Mintahogy a mocsári szederről, úgy a santolináról sem hallottam még korábban soha, illetve a konyhanövényt megízlelve később rájöttem, hogy az egyik kedvenc antipasztim, az olajban eltett görög feta ízét nem a piros bors, hanem ez a csodanövény, a szantolina adta meg. Most már legalább ezt is tudom, tehát igenis van új a nap alatt! A mediterrán konyhában szerény másodhegedűsként működő szantolináról később annyit sikerült megtudnom, hogy az őszirózsafélék családjába tartozik. A világon 24 fajtája ismert. Amúgy örökzöld cserje, átlagban 10–60 cm magasra is megnő. A levelei a fenyőhöz hasonlóak, az illatuk és az aromájuk viszont annyira egyedi, különleges, hogy tulajdonképpen semmihez sem hasonlítható. A szantolina júliusban kezd virágozni, kis gömbszerű virágai sárgák vagy fehérek, a vékony, akár 25 centi magas száron himbálózva ilyenkor úgy néznek ki, mint az angol perje. Kultiválásuk nagyon egyszerű, mert a santolina igénytelen növény, a napos vagy félárnyékos helyeket kedveli.

Nos ez a jelentéktelen konyhanövény úgy meg tu130-fougasse400dja bolondítani az olajbogyót, főleg, ha ráöntünk egy kis oliva olaj és málnaecetes saláta öntetet, hogy megízlelve indián táncot járunk az örömtől. Nem véletlenül lett a mediterrán konyha kedvence, mert karakteres ízt ad pl. a tészta ételeknek, a pizzáknak, de a pesztóknak, salátáknak, antipasztiknak is nagy barátja, nem beszélve a paradicsom, mozzarella kombinációnak, a savanyúságok eltevésénél pedig kb. olyan kulcsfontosságú szerepe van az olaszoknál, mint a magyar konyhában a mustármagnak vagy a kapornak. De azt, hogy milyen bombasztikus a pezsgőbe, vagy habzó borba téve, ezt egészen tegnapig nem tudtam. Olasz barátomat, Gianlucát illeti érte a hála, aki egy születésnapi parti kapcsán, tegnap mielőtt a kezünkbe adta volna a pezsgőt, friss zöld szantolinát helyezett a poharakba, majd ráöntötte a bort. Utána várnunk kellett vagy 2-3 percet, és csak akkor kaptuk meg az engedélyt a kihörpölésére. Nemcsak dekoratív volt, de Gianluca szavait idézve olyan érzés volt, mintha “angyal pisilt volna a szánkba”. Magyarra fordítva- mennyei. Természetesen utána kifaggattam, hogy Cagliariban milyen ételeket készít vele az édesanyja, nos válaszul megkaptam a fugasse, a mediterrán kenyér receptjét, melyet éppen ilyenkor, a böjt félidejében szoktak sütni, íme:

Mediterrán kenyér szantolinával

Hozzávalók:

1 dkg élesztő, 1 ek cukor, 1,15 kg liszt, 2 ek extra-virgin oliva olaj, plusz a kenyér kenéséhez, 1 ek só, kukorica liszt a beszórásához, 125 gr olajbogyó felaprítva, 125 gr zöld, 2 ek petrezselyemzöld, 2 ek kakukkfű, 1 ek friss rozmaring, só, bors

Az elkészítés módja: 1. Futassuk fel az élesztőt langyos vízben a cukor hozzáadásával. 3 és fél dl vizet melegítsük fel 115°C-ra; hagyjuk állni kb. 10 percig. Adjuk hozzá a lisztet, olajat, sót. Tegyük rá a gyúródeszkára a tésztát és dagasszuk legalább 6 percig. Fedjük le és tegyük meleg helyre, hogy dupla nagyságúra keljen; kb. másfél óra alatt. 2. Melegítsük fel a sütőt 250 fokra. Osszuk el a kenyértésztát 5 egyenlő részre. Helyezzük a kerek alakúra gyúrt tésztát a kukorica liszttel beszórt, zsírpapírral kibélelt tepsibe. Egy éles késsel, a tészta közepétől kiindulva vágjunk hosszában 3 párhuzamos csíkot. A vágás mentén a kenyér tésztát feszítsük egy kicsit szét a kezünkkel. Fedjük le megint, ezúttal egy tiszta, de nedves konyhatörlővel; várjunk kb. fél órát, amíg a kenyértészta tovább dagad. Közben öntsük az oliva olajat egy kis tálba, adjuk hozzá a fűszereket és alaposan keverjük össze. Kenjük be mindegyik lapot a fűszeres oliva olajjal, sózzuk, ha szeretjük szórjuk meg a borssal is. Ezután toljuk be a sütőbe és 15 perc alatt mindegyik lapot süssük ki szép aranybarnára!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s