Svéd mocsári szedres, mascarpone krémes torta és az eszkimó fagyi

Posted on Updated on

French evening 002Hjortronfilnamn-085ddf8aab6c2b9c5e08a1259a3a89d04c28fad3711b7A múlt héten az Ikeában járva felfedeztem egy új lekvárt, a Hjortront. Kicsit zsákbamacska dolog volt megvenni, mivel azt se tudtam, hogy eszik-e vagy isszák, ennek ellenére a borostyános, narancssárgás szín rögtön elbűvölt, pontosabban azonnal rabul ejtett, így úgy döntöttem, hogy adok egy esélyt a hjortonnak. Hazatérve már alig vártam, hogy  megkóstolhassam.

Először azonban meg kellett tudnom, hogy mi is az. Magyarul persze semmit sem találtam róla, annál többet angolul, így derítettem ki a pillanatok töredéke alatt, hogy a hjortron angolul cloudberry, magyarra fordítva mocsári, hamvas szeder (szó szerint felhő bogyó), mely a tundra vidékeken és az északi fenyveserdők övezetében honos. A borostyánszínű, ehető bogyó, ugyanúgy, mint a málna vagy a vad szeder a rózsafélék családjába tartozik. Az angol nyelvterületeken, főzőalma, kancsuka, averin, (Skóciában evron), Alaszkában lazacbogyó a neve.

A bogyótermés külsőleg nagyon hasonlít a málnához, de morfológiailag nem, mert kétlaki növény, ami azt jelenti, hogy amikor a méhek, rovarok beporozzák, a fehér virágból (néha vörösesek a szirmok) málna nagyságú bogyók lesznek. Őszre gyönyörű, halványpiros és borostyán színben “kínálják” megevésre magukat.

Az aranysárga lágy és lédús bogyó C vitaminban rendkívül gazdag. Frissen fogyasztva az íze semmi más bogyós gyümölcshöz nem hasonlítható, kissé fanyar, de csak annyira, mint a parszimon-saron. Amikor a bogyó túlérett, joghurtszerű konzisztenciájú lesz és egyre édesebb, ami azt jelenti, hogy kiválóan alkalmas lekvárok, szörpök, torták és likőrök készítésére. Finnországban pl. nemzeti eledel a bogyó hozzáadásával készült “leipäjuusto”, magyarra fordítva kenyér-sajttal vagy sajtkenyér, amihez a bogyókat pár percig párolják, majd a sajtot ráolvasztják, végül tejszínnel leöntik és cukorral ízesítve fogyasztják. Svédországban a mocsári szederből készült öntetet a vanília, ananász, dió fagylalt tetejére csorgatják, de népszerű palacsinták töltelékeként és a waffelekhez is. Norvégiában “Multekrem” a neve a keményre vert tejszínhabba kevert mocsári szeder lekváros krémnek ( én is kipróbáltam és nagyon finom volt), magában lekvárként vagy házi készítésű fagylaltokhoz is szervírozzák valamint marcipános torták gyakori hozzávalója.

French evening 004Kanada legészakibb részén a mocsári szederből készítik a “Sültalma pitét”, aminek semmi köze az almához, annál több a mocsári szederhez. Alaszkában, a bogyókhoz rénszarvas, karibu zsírt vagy fóka olajat kevernek, együtt habosra verik, végül egy kevés cukor hozzáadásával már kész is a híres “Eszkimó fagyi” az Akutaq. A Yukon (Alaszka) és a Kuskokwim folyó vidékein, a csukát mocsári szeder szószban tálalják és cukor helyett a lekvárt használják. A bogyó fontos nemzeti étele az eszkimóknak, lappoknak, de magas C vitamin tartalma miatt nagy becsben van tartva az Északi tengeri hajósok körében és Grönlandon is, ahol kiváló megelőző “gyógyír” a skorbut ellen. A benne lévő benzoin sav ráadásul természetes tartósító anyag.

A mocsári szeder leveleiből teát is lehet készíteni, Skandináviában régen ismert gyógynövény, húgyúti fertőzésekre. Az észak-európai országokban népszerű még a Lakkalikööri, a finn likőr, amit szintén ebből a “felhőbogyóból” készítenek. Az ital karakteres íze és magas cukortartalma miatt igen kedvelt. A mocsári szeder a svédek, és a finnek második legnépszerűbb italának, az akvavitnek is az egyik alapanyaga. A bogyóból készült likőr neve a kanadai Quebecben viszont chicoutai.

A mocsári szeder a finn két euróson is meg van örökítve, mint nemzeti kincs, Skóciában és Új Funlandon pedig egy-egy hegyet neveztek el róla: “Cloudberry” hegy néven

A recept:

Hozzávalók: 25 dkg vaj

25 dkg cukor

4 tojás

1 tsp vanília esszencia

25 dkg liszt

A krém töltelékhez:

150 g Mascarpone, olasz desszert krémsajt

50 g vaj

1 tsp vanília esszencia

50 g porcukor

fél citrom leve

2 ek tearum

1. Melegítsük elő a sütőt 170’C-ra, kenjünk ki vajjal 2 db “2 x 8” átmérőjű tortaformát.

2. Dolgozzuk össze a vaníliás cukrot meg a cukrot a tojássárgájával, majd adjuk hozzá a vajat és egy villával keverjük habosra. Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá és adjuk hozzá a vajas keverékhez. Végül fokozatosan adagolva szitáljuk hozzá a lisztet is.

3. Osszuk 2 egyenlő részre a tortát, majd süssük 30-35 percig. Időnként ellenőrízzük egy villával, hogy megsült-e (aranybarnának kell lennie). Amikér kész, hagyjuk a sütőrácson kihűlni. Amíg hűl a torta készítsük el a krémtölteléket: a krémsajthoz keverjük hozzá a cukrot és a vanília esszenciát, csavarjuk bele a citromlevet és ízesítsük a tearummal vagy egyéb likőrrel. Cukor helyett én a mocsári szeder lekvárt használtam.

5. Ezután a torta rétegeket ragasszuk össze/kenjük meg a sajtkrémmel.

6. Verjünk fel tejszínt és ízesítsük 10 dkg mocsári szeder lekvárral, meg a marakuja levével, majd kanalazzuk rá bőven a tortára. Isteni finom.

.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s