József napi lakoma: Zeppole és lóbab

Posted on Updated on

le-zeppole-fritte-di-San-Giuseppe-di-Antonia-09

“Sándor napján megszakad a tél,
József napján eltűnik a szél,
Zsákban Benedek hoz majd meleget,
Nincs több fázás, boldog, aki él”… szavalják kórusban a magyar gyerekek az iskolában Weöres Sándor tavaszi versikéjét, amely kétségtelen, hogy nagyon jól tükrözi a tavasszal kapcsolatos, népi hiedelmeket. Olaszországban viszont József napját alkohol és húsmentes lakomával köszöntik.

A lóbab, olaszul fava bean és a zeppole fánk evés szokása Sziciliában a Szt József nappal vált eggyé. A szokás eredete a 10. századba nyúlik vissza, amikor a legenda szerint az évekig tartó szárazság miatt szörnyű éhinség sújtotta az egész tartományt. A parasztok és a mesteremberek végső kétségbeesésükben védőszentjükhöz Szent Józsefhez fordultak segítségért. Egy nap fogadalmat tettek, hogyha San Gennaro megmenti őket az éhhaláltól, válogatott finomságokból készítenek neki áldozati oltárt. A szent meghallgatta könyörgésüket, és egyszercsak megnyílt az ég csatornája és hamarosan tavaszi eső árasztotta el a földeket. Nagy lett az öröm Sziciliában és ahogy megígérték, azonnal megkezdték a készülődést az esti lakomára. Mivel Szent József mellett a lóbabnak is komoly szerepe volt a túlélésben, a sziciliaiak piros ünnepi ruhát öltöttek magukra, majd egy háromszintes oltárt készítettek. Az első emelvényre virág, gyertya, citrom került, a másodikra bor, kenyér és az életmentő lóbab, a harmadikra pedig különleges sütemények, mint a zeppole, ami később ugyanolyan fontos kelléke lett a József napi szokásoknak, mint a lóbab. Az ételeket hagyományosan zsemlemorzsán tálalták, ami Szent József eredeti foglalkozására utalva a faforgácsot jelképezte (ács vagy asztalos volt). Mivel ez az ünnep a tavaszi böjt idejére esett, a húsétel fogyasztása szigorúan tilos volt!

Lipari szigetén, Szent József a halászok védőszentje lett, akiket a legenda szerint egy katasztrófális viharból menekített ki. Az ottani szokások szerint érdekes módon a hús fogyasztása megengedett. Egy másik sziciliai kisvárosban, Avolában, Szent József előestéjén, fenyőt meg korhadt gerendákat égetnek a nagyobb tereken és a Nero Avola (Fekete Avola) nevű vörösborral hangolódnak rá a a másnapi nagy dorbézolásra. Belmonte Mezzagnoban viszont oliva olajjal és kecsketejjel ünneplik meg a József napot, nagyon mulatságos, amikor a helyi sziciliai tájszólásban különböző mondókákat mondanak, este pedig meggyújtják “a Vampa di San Giuseppe” azaz a Szt József örömtüzet. A leglátványosabb tüzijátékra azonban Bagheriában kerül sor, ahol ráadásul egy évben kétszer is megünneplik San Gennarót (a másodikat augusztus első vasárnapján, azok számára, akik a nyári vakációjukról akkor térnek haza). A 20. század eleje óta József napon tartják az Apák napját is.

Zeppole, Bigné di San Giuseppe vagy Sfinge

1460209_673223612711838_259748631_n

Nápolyban, Rómában és Amerika legnagyobb olasz népességű városaiban, mint pl New Yorkban, New Jersey-ben Szent József napján az olaszoknak kötelező Zeppolét enni. Ezt a képviselőfánkhoz hasonló édességet 1840-ben Don Pasquale Pinatauro nápolyi cukrász találta ki, aki egy pudinggal vagy lekvárral töltött, könnyű süteményt készített. Azóta ahány vidék, (ország) annyiféleképpen készítik el a zeppolét, van ahol inkább a mi fánkunkhoz hasonló tésztából és van ahol a maradék kenyér vagy pizza tésztából csak cukorba hempergetve. A legelterjedtebb a csokidarabokkal dúsított, ricotta krémsajttal készült és mézes vajkrémmel töltött zeppole, kandírozott vagy friss gyümölccsel körítve, (mint pl a képen látható almakompozicíóval). Calabriában viszont a sós változata a népszerűbb, amit szardella pasztával és mazsolával töltenek meg és Zeppole helyett Sfingének neveznek. A legfinomítottabb és legdiétásabb zeppoléket a Colicchio & Sons árusítja világszerte.

Venti-Zeppole-2Hozzávalók: az eredeti nápolyihoz:

500 g liszt
500 g víz
70 g sertészsír
12-13 tojás
10 g só

az én, illetve olasz barátnőm, Laura Riva diétásabb változatához: 250 gr ricotta, 1/4 kk vanília kivonat, 2 db nagy tojás, 250 gr liszt, 2 kk sütőpor, víz, 2 kk porcukor, egy csipet só, növényi olaj a sütéshez, 175 gr cukor

Az elkészítés módja: Keverjük össze egy villával a rikottát meg a vanília kivonatot, adjuk hozzá a tojásokat és keverjük egy dagasztó gépben vagy kézzel verjük 5 percig. Szitájuk bele a lisztet egy tálba adjuk hozzá a sütőport a kristálycukrot, meg a sót. Tegyük bele egy lábosba a ricotta keveréket és kezdjük mérsékelt tüzön kevergetve felmelegíteni, mint ahogy a profiterolt, vagy a képviselőfánkhoz való tésztát szokás. Adjuk hozzá a lábosban melegedő rikottás tojásos keverékhez a lisztet és a képviselőfánkhoz hasonlóan egy fakanállal erélyes mozdulatokkal keverjük. Csökkentsük a tüzet alatta, és keverjük addig, amíg a tészta elválik a lábostól, kb 2 -3 perc múlva (ha kezd odaégni egy kis vizet hozzá lehet önteni). Ezután tegyük egy mély tálba a tésztát és helyezzük a hűtőbe 20 percre. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben és egy fagylalt kiszedővel kezdjük adagolni egyenként a tésztákat. Süssük át a zeppoléket mindkét oldalukon. Ne ijedjünk meg, ha a gombócok a hő hatására felugrálnak és maguktól megfordulnak. Amikor kisültek a zeppolék tegyük ki egy konyhai itatós papírra, majd szórjuk meg bőven porcukorral! (Olajban való sütés helyett, mini kulglóf formákba is lehet önteni, amit persze előzetesen egyenletesen bekentük vajjal és a sütőben kell kisütni kb 20 perc alatt kész. Én így csináltam lsd. képen)

De a kedvencem, amikor megfelelő mennyiségű vajhoz hozzáadunk mézet, habosra keverjük és cukor helyett krémrózsákat formálunk a zeppole tetejére. A közepét ehető virággal vagy mazsolával, friss gyümölccsel díszíthetjük.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s