Március 15.-e Habsburg Ottóval és a komáromi kőttes

Posted on Updated on

15 of March 03215 of March 053Szt Patrick 2014 108

Az idén március 15.-én úgy döntöttünk, hogy felkeressük Habsburg Ottó pöckingi házát. Körülbelül 5 évvel ezelőtt egy bicikliutam során fedeztem fel, hogy Sissi possenhofeni kastélya fölött áll utolsó magyar királyunk háza. Sissi csak Posszinak becézte a Starnbergi tónál lévő nyári Wittelsbach rezidenciát, itt találkozott nyaranta unokatestvéreivel, többek között Ludwiggal is. Valószínüleg ugyanilyen kedves emlékei lehettek Possenhofenról, Habsburg Ottónak is, amikor úgy döntött, hogy itt, ebben a München melletti, elegáns községben telepszik le. A főherceg, 2011-ben bekövetkezett haláláig itt élt, (mivel Ausztriából kitiltották) ami érdekes, hogy az ő és Sissi emlékére még ugyanabban az évben, a helyi S-bahn állomás mellett egy Sissi múzeumot alapítottak (az osztrák uralkodók portréi mellett rengeteg magyar vonatkozású emlék is található). Miután pár fényképet készítettem a starnbergi tóról és Habsburg Ottó házáról, delet harangoztak, ami azt jelentette, hogy ideje vendéglőt keresni. A kis magyar csapattal már előzetesen megállapodtunk, hogy valami olyan éttermet keresünk, ahol Sissi vagy Habsburg Ottó, vagy mindketten megfordultak valaha. A hegyről lefelé ereszkedve aztán mindenki azon kezdett poénkodni, hogy vajon találunk-e valahol egy kiváló Jókai bablevest, Deák szeletet, de legalább egy mandula vagy diókrémmel töltött Kossuth kiflit? Én azonban biztos voltam benne, hogy csak tipikus, bajor ételek közül válogathatunk majd, mert valahol olvastam, hogy Sissi apjának, aki a bajor népzene, főként a citera iránti szenvedélye miatt a „Citera-Maxi” becenevet kapta, volt errefelé néhány törzsasztala, ahol nemcsak hallgatta a citera zenét, de ő maga is játszott rajta, még zenét is szerzett a hangszerre. Így esett választásunk a régi időket megőrző Tutzinger hof vendéglőre. Épphogy megrendeltük az italokat,-a férfiak sört, én viszont egy helyi különlegességet, a gyógynövény hozzáadásával készült Almdudlert,- a férfiak már koccintottak is a nagy ünnep tiszteletére, (pedig magyar ember nem koccint sörrel, mert a kegyetlen vérszomjas Haynau ezt tette az aradi vértanúk kivégzésekor, bár az utóbbit többen és többször cáfolták azzal, hogy az osztrák főtisztek inkább pezsgőt bontottak, nem söröztek) én meg szokás szerint előkaptam a kamerámat és kattingattam. Paparazzi sétám közben, a jól megtermett tulaj, aki történetesen a mellettünk levő asztalnál ebédelt, egyszercsak felfedezte a kokárdámat,- eine Ungarin-mondta kedvesen, majd amikor elmeséltem neki, hogy mit is ünneplünk ma, meg hogy éppen a régi, helyi ételek után nyomozok, készségesen elmondta, hogy az ide látogató főurak rajongtak a vendéglő gombóc variánsaiért, különösen a szalonnás gombócért, de nem vetették meg a magyar túrósgombócot és a cseh knédlit sem. Habsburg Ottó kedvence viszont a vajban párolt fogas volt.

Szóval míg a mi márciusi ifjaink kisétküek voltak,- mert Petőfi állítólag a túrós csuszát szerette, Jókai Mór viszont a csirke zúzáját, a combját, meg a libamellet (hidegen), oké tavasszal a tárkonyos bárányt is nagyra becsülte mindenféle hüvelyes veteménnyel együtt, -addig az itteni uraságok paraszti ételekkel lakatták jól magukat.

Végül a férjem Jókai tiszteletére pulykaszeletet rendelt 3 féle gombával és nokedlivel (Jókai nagyon szerette a tinoru gombát tojással, a kucsmagombát hússal töltve, a korallgombát tejfölben dinsztelve) én Habsburg Ottó ízlésében bízva a háromféle halat kértem burgonyával, a többiek viszont az ellenség menüjét, a Metternich pecsenye tálat akarták kipróbálni. Nos mindenki jól választott, mert hamarosan csak az állkapcsok néma csattogását lehetett hallani, de később “társulatunk” erdélyi történésze a pillanat varázsától megrészegülve, Jókai tavaszi kedvencéről halászott elő egy régi anekdótát, a komáromi kőttesről, “ami kicsíráztatott búzából készült és mozsárban törték össze. A levét kicsavarták és megszűrték, majd liszttel összekavarták, és megsütötték. Az olyan édes, mintha méz lenne” – állította a Ludasból származó István, ezenkívül a bodros kék káposzta, füstölt disznóorjával, mézzel, mazsolával és sült gesztenyével-t Jókai bármikor szívesen fogyasztotta”. A finom, laktató ételek után a desszertnél visszafogtuk magunkat és közösen rendeltünk egy hatalmas tál császármorzsát, a kaiser smarnit, aminek Németországban több változata is létezik, mert készülhet lisztből, búzadarából, vagy akár a kettő keverékéből is. Az osztrák császármorzsa liszttel készül és inkább a palacsintatésztára hasonlít. Eredetéről különféle legendák keringenek, állítólag Ferenc József császár kedvenc étele volt. Más források szerint viszont Sissi, aki mindig nagyon ügyelt a vonalaira, megkérte a possenhofeni főszakácsot, hogy neki csak valamilyen könnyű desszertet készítsen. Az elkészült étellel azonban nem volt elégedett, ekkor a férje megnézte, hogy “na milyen vacakot készített a szakács”, neki viszont annyira ízlett, hogy a felesége adagja után a maradékot is befalta. Az osztrákok azóta is porcukorral, alma-vagy ribizliszósszal tálalják, a bajorok viszont cukros-fahéjas vajban és portóiban párolt szilvával fogyasztják.

15 of March 060

A Metternich pecsenyék receptje

Háromféle medaillon gombával: Hozzávalók: 4 db, egyenként 80 – 80 grammos marhaszelet, disznó és pulyka szelet, só, bors, 20 dkg champignon, 3 dkg vaj, 3 db paradicsom, 1 db kisebb szarvasgomba, 1 dl pecsenyelé, 2 evőkanál tejszín és 2 ek tejföl

Elkészítése: Elkészítjük a nokedlit. A meghámozott paradicsomokat kockákra vágjuk. A szarvasgombát apróra feldaraboljuk. A kész spatzlét-nokedlit egy kis vajban a paradicsommal és a szarvasgombával megpároljuk. A húst kiverjük, a szeleteket összecsavarjuk és megkötjük, sózzuk, borsozzuk és vajban rövid ideig, “angolosra” sütjük. A többi feldarabolt gombát szintén forró vajban megpároljuk, pecsenyelével felöntjük, majd vajat és tejszínt adunk hozzá és még néhány percig forrni hagyjuk. Tálalása: Melegített tálra rakjuk a húsokat, rájuk öntjük a gombás, tejszínes mártást, majd a spatzlét mellé tesszük.15 of March 05015 of March 051

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s