Hexe Beltana tavaszi gomba levese

Posted on Updated on

Isar rough trip 057Nem tudom, hogy említettem-e már, de van egy barátnőm, aki hivatásos boszorka. De tényleg. Ez a foglalkozása. A neve Hexe Beltana, (lsd a képen) varázsereje Bajorország kis falvaira és erdejeire terjed ki. Kedvenc tartózkodási helye a reneszánsz fesztiválok és vásárok, ahova vagy gólyalábakon érkezik, vagy a Saracena reneszánsz együttes tagjaként, Péter Pán ruhában. Tavasztól-őszig, szombaton és vasárnap viszont egzotikus hastáncnőként varázsitalt osztogat. S hogy hogyan szereztem meg ezt a bűbájos gomba receptet? Nos meg kellett szenvednem érte. Három évvel ezelőtt, amikor egy forró, nyári napon éppen Starnbergben biciklizgettem, egyszercsak reneszánsz muzsika hangjaira lettem figyelmes. Amikor meggyőződtem róla, hogy a vár felől jön, a kiváncsiságtól felajzva rohantam fel a lépcsősoron. Így csöppentem bele egy reneszánsz fesztivál kellős közepébe, éppen akkor, amikor Beltana “tűzokádó” műsorszáma következett. A nagy tömegben valahogy túl közel sodródtam hozzá, így a hirtelen kicsapódó láng egy picit megégette a vállamat. Kárpótlásul a show után nemcsak egy boszorkányos koktél keveréket kaptam tőle, de meghívott az esti fehérboros, fokhagyma rózsás, gombaleves partira is. Így kezdődött a barátságunk, ami azóta is tart.

Íme a receptje:

Mushroom-Soup-251-x-151

Beltana boszorka gomba levese

Hozzávalók: 250 gr champignon, 5 dkg vargánya, 5 dkg őzlábgomba, 4 ek vaj, 1 ek oliva olaj, 1 fej hagyma, 1 kk kakukkfű, 1 liter húsleves, 2 dl tejszín, 4 szelet fehér kenyér, só, bors, petrezselyem zöldje, citrom, fehér bor, 1 nagy fej fokhagyma

Az elkészítés módja: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjunk ketté egy egész fej fokhagymát kereszt irányban. Tegyük egy üvegtálba, majd locsoljuk meg pár csepp oliva olajjal, sózzuk meg nagyszemcséjű tengeri sóval. Majd toljuk be a “kemencébe” és süssük 200 fokon 20-30 percig. Tisztítsuk meg a gombákat és a hagymát, vágjuk apróra.  Olvasszunk vajat egy serpenyőben, pároljuk meg benne először a hagymát. Dobjuk bele a gombákat, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel. Öntsük rá a leveskockából főzött zöldségbouilllont az 1 dl borral együtt. Főzzük 15-20 percig. Öntsük hozzá a tejszínt. Vegyük ki a fokhagymákat a sütőből, szedjük-nyomkodjuk ki a gerezdeket a burokból, adjuk hozzá a leveshez, majd pürésítsük a levest botturmixszal.
Kóstoljuk meg a levest, hogy elég sós-e majd ízesítsük egy kiskanál citromlével. Dekorácóként pár frissen grillezett gombát tegyünk a tetejére. Petrezselyemmel és snidlinggel megszórva, valamint pirítóssal kínáljuk.

Szimszalabim hipp és hopp!114907_1_lightbox_Artikelfoto1

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s