Egy tökéletes Sacher torta

Posted on Updated on

Öcsi 020Az osztrák Sacher torta az egész világon ismert. Az eredetéről annyit tudunk, hogy Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben Metternich herceg számára találta ki. Hihetetlen, hogy Sacher ekkor még csak mindössze 16 éves volt, de máris zseniális cukrász lehetett, mert a süteménye egycsapásra a legkedveltebb bécsi specialitás lett.

Hozzávalók:

A piskótához:

120 g vaj,  80 gr porcukor, 6 db tojássárgája, 120 g étcsoki, 6 db tojásfehérje, 160 g krisálycukor, 120 g liszt, 50 g mandula (durvára tört vagy darált)

A bevonathoz: 120 ml víz,  260 g porcukor, 45 g vaj, 5 ml 10%-os ételecet, 210 g Holland kakaópor

A töltelékhez: 210 g sárgabarack lekvár, Apricote brandy vagy Mandarin Napoleon

Az elkészítés módja:

Előmelegítjük a sütőt 170 C-ra, és egy 22 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral. A piskótához való csokit gőz fölött felolvasztjuk.

Egy tálba tesszük a vajat és a porcukor hozzáadásával habosra keverjük. Tovább keverve egyenként hozzáadjuk a tojás sárgáját majd továbbra is folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk az olvasztott csokoládét. Ezután tegyük félre a keveréket.

Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét a kristálycukorral

Majd keverjük hozzá a csokoládés keverékhez lassú mozdulatokkal a kemény habbá vert fehérjét, majd kis adagokban a lisztet, és a durvára vágott mandulát.

Ha elkészült a torta alap, beletesszük a sütőformába és az előmelegített sütőben, 170 C-on, kb. 60 perc alatt készre sütjük. A piskótát tűpróbával ellenőrizhetjük.

Amíg a piskóta sül, elkészítjük a bevonómasszát. A kakaópor kivételével mindent mérjünk ki egy gyorsforralóba, forraljuk fel. Adjuk hozzá a kakaóport, botmixerrel keverjük össze, (ha túl sűrű vízzel higíthatjuk).

Amikor kihűlt a piskótánk, forraljuk fel a lekvárt egy lábosban, adagoljuk hozzá a likőrt-brandyt.

Vágjuk le a piskóta tetejét simára, majd a tölteni való részt vágjuk félbe vízszintesen. Az alsó felére kenjük rá egyenletesen a forró baracklekvár felét, tegyük rá a piskóta tetejét, majd kívülről is kenjük be a tortát a maradék forró baracklekvárral, végül helyezzük a tortát a hűtőbe, legalább egy órára.

Amikor a torta kellőképpen kihűlt, vonjuk be a gőz fölött felolvasztott fekete csokival, majd tegyük vissza egy órára megint a hűtőbe. Ha a csoki nem elég sima a felmelegítés után, nyugodtan turmixoljuk át botmixerrel és azután kenjük rá megint a tortára.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s