33 magyar étel, amit a világnak ismernie kell!

Posted on Updated on

imagesCAIN04RWA Buzzfeed kb. 2 héttel ezelőtt megjelent posztja, a 33 magyar étel, amit a világnak ismernie kell címen akkora online lázat okozott, hogy csak az index facebook-os megosztását több, mint 700 000-en látták. A cikk kapcsán, volt akinek a keblét azonnal elöntötte a nemzeti büszkeség, mert örült, hogy a sok negatív kritika után végre valami szimpatikus dolgot is olvas Magyarországról (és nemcsak ő, de az egész világ is), a listára felkerült ételek kapcsán viszont megoszlottak a vélemények. A sznobok és öntelt hazafiak azonnal felhördültek a rántott sajtot felfedezve. Végülis egyetértek velük, mert ez az előétel nem magyar specialitás, annál inkább a rántott gomba, tartár mártással, a tormás sonkatekercs, majonézes burgonya, kaszinó tojás, libamáj! Ezekkel az előételekkel, vagy nevezzük őket hideg konyhai készítményeknek, még a legfinnyásabb francia gourmandból is -Fantasztikus! Kitünő! -elismerő szavakat sikerült eddig mindig kicsalnom. Aztán ott van a konyakmeggy, az eredeti Stühmer által forgalmazott, aminek egy német tanítványom szerint nincs párja. Miért nincs a listán? Pedig ugyanúgy el kéne hencegnünk vele, mint ahogyan az osztrákok csinálják a Mozart kugelnjükkel és gyorsan levédetni, még mielőtt a Mon chéri gyár rájön arra, hogy mennyivel finomabb, a kevésbé ismert, magyar konyak meggy, a fekete csokis bevonat miatt, a szörnyű, rózsaszín krém nélkül. Aztán voltak, akik a 33 felsorolt étel láttán azon nyomban találgatni kezdtek, hogy vajon melyik ételnek lenne 100%-os esélye a világ meghódítására. Nos én is csatlakoztam hozzájuk és két évtizedes külföldi tapasztalataim alapján, valamint barátaim és ismerőseim véleményét figyelembe véve a következőket állapítottam meg:

Minden népnél, nemre, korra, foglalkozásra, nemzetiségre való tekintet nélkül abszolút első helyen áll a pörkölt és a gulyásleves. A világ legfinomabb, legjobban megkomponált ételei, méltán büszkék lehetünk rájuk (nem én mondtam, hanem szinte mindenki, aki már evett pörköltöt Magyarországon vagy magyar családoknál, mint pl nálunk). Eddig mindenkinek ez volt a numero uno/ number one, barátnak, ismerősnek, profi szakácsnak, séfnek, vagy akik a vendégségek alkalmával egyszerűen csak nem tudtak eleget enni belőle. Éppen ezért a pörkölt receptjét, mintahogy a gulyás levesét is sürgősen le kéne védetni és mondjuk otthon egy McDonaldshoz hasonló étel láncolatban népszerűsíteni, még mielőtt mások aratják le a babért. Hogy miért? Mert az EU-ban tevékenykedve és a külföldi csatornák kulináris műsorait nézve már többször megütötte a fülemet az a megjegyzés, hogy a gulyás és a pörkölt a csehek/ukránok/románok nemzeti étele!

A listán szereplő többi étel kapcsán, általában az volt jellemző, hogy minden nemzetiség, mást talált finomnak vagy kevésbé étvágygerjesztőnek, az eltérés oka az illető nép konyhája, ízvilága, hagyományai stb. voltak, eszerint csoportosítva: az osztrákok és a németek rajonganak a legjobban a nokedlinkért, a szilvás-túrós gombócokért, kolbászokért, talán, mert ők is alapvetően kevés zöldséget esznek, (azt is főve) mint mi magyarok, viszont sok tésztát, rántott és sült húst. 2008-ban Münchenbe költözve igencsak meglepődtem, amikor egy német egyetemi tanár zárt körű rendezvényén, a desszert magyar szilvásgombóc volt, mákos-fehércsoki krémes öntettel. A gesztenyepürét viszont jobb, ha nem reklámozzuk, mert a külföldi barátaim miután udvariasan megkóstolják, a tányérjukat félretolva köszönik, de nem kérnek belőle többet: túl száraznak találják (végülis igazuk van), viszont a túrós és csokis Gundel palacsintánknak nincs párja. Akárcsak a töltött paprikánknak, aminek mindig nagy a keletje, jó sok tejföllel meglocsolva, mintahogy a pogácsának is (tavaly a legolvasottabb receptem és cikkem az angol nyelvű bloggomon a sajtos pogácsa volt).

378174_345178202233866_821546751_n

Ha már a desszerteknél tartunk, a madártej kapcsán nem csillan fel se az angol se a francia vendég szeme, mert Créme anglais (angol krém) vagy Úszó sziget néven mindkét országban jólismert, népszerű édesség. Viszont a lángos, megint egy sikersztori, mintahogy a kürtős kalács is.

A húsételek közül a téli szalámira csak a németek vevők, (ma már én sem tudom megenni, mert túl zsírosnak találom) a hurka, kolbász-,mellesleg, ami külföldre eljut, de otthon is, egyre ehetetlenebb, silányabb minőségű,-általában közepes osztályzatot kap, a pacal miatt viszont egyáltalán nem kell szégyenkeznünk, a franciák, amikor megkóstolják, elismerően csettintenek a nyelvükkel, mintahogy a zúza pörkölt megízlelésekor is.

Az egytálételek közül a rakott krumplinak legalább akkora sikere van, mint a pörköltnek, valószínüleg azért, mert rengeteg országban létezik valamilyen burgonyából készült, hasonló egytál étel, de a magyar rakott krumpli különlegessége a benne lévő kemény tojás, a kolbász és a tejföl.

Az ázsiai népek viszont a leveseinkért vannak oda. Amúgy nekik, úgy ahogy van, sokkal jobban ízlik a kelet-európai konyha, mint a nyugati, köztük is a magyar ételeket tartják a legfinomabbaknak, (újabb plusz pont), Magyarországon egyedül a jó halételeket hiányolják. A körözöttet viszont kihúznám a 33 legkiválóbb magyar étel listáról, mert a németek túrós, Camembert sajtos, tejszínes-tejfölös, köménymagos, sörös óbadzdája messze „übereli” a magyart. A lecsóról, mi magyarok azt gondoljuk, hogy világklasszis, nincs hozzá hasonló, finom étel, pedig ha egy mediterrán országból érkező elé tesszük, azt hiszi, hogy a ratatouille egy zsíros-magyaros változatával van dolga. Aki viszont a halászlevünket kritizálja, az valószínüleg még nem kóstolta meg soha a franciák nemzeti ételét, a bouillabaisse-t (hallevest). Nekem sajnos már volt szerencsém hozzá, háromszor is, 3 különböző helyen (Cassisban, a Bouillabaisse hazájában, San Franciscoban a kikötő egyik legjobb halvendéglőjében és Kemptemben), de mindenhol ehetetlenül pocsék volt.

együnk

A Silvia’s Hongaarse keuken című flamand, a Let’s eat something good című angol könyvemben, a magyar ételeket próbáltam népszerűsíteni külföldiek számára

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s