Dzsingisz kán bárány BBQ és a cseresznyevirágzás

Posted on Updated on

costataEz a bárányhúsból készült grillspecialitás a nagy mongol hódítóról, Dzsingisz kánról kapta a nevét, pedig igazából semmi köze hozzá, annál több a japán cseresznyevirág ünnephez.

A cseresznyevirág nézés, vagy (O)hanami Japánban már évszázadok óta nemzeti ünnep. Az Országos Meteorológiai Intézet már január 6.-ától kezdve, minden nap bemondja a TV-ben, hogy délről-északra haladva, éppen melyik zónában, hány százalékban virágzott ki a cseresznye. A virágzás Okinawában kezdődik, majd március végén, április elején Kiotóban és Tokióban folytatódik és így tovább, szóval minél északabbra megyünk, annál később borul virágba a cseresznyefa. Például, Hokkaidō szigetén, ahol pár hónapot eltöltöttem, a cseresznye virágzás kb. a mi májusfa ünnepünk idejére esik. Japán legnagyobb cseresznyevirág-néző helye a Mjógi-hegy lábánál elhelyezkedő Szakura no Szato, magyarul Cseresznyefalva, ahol több mint ötezer cseresznyefa borul egyszerre virágba. Az emberek ilyenkor boldogan népesítik be a parkokat, szentélyeket, templomokat, sétányokat és kerteket, hogy a barátokkal és a családdal virágnézéssel egybekötött partikat rendezzenek a szakura fák alatt. A Hanami fesztivál sok ember számára az első pihenőnapot jelenti az újévben.

Jingisukán- Dzsingisz kán BBQ

A húsnak a marinád ellenére sincs túl fűszeres íze, ezért a japánok ízfokozóként különböző szószokba mártogatva fogyasztják. Hokkaidó szigetén sok vendéglő kizárólag erre az ételre specializálja magát, a nagyobb élelmiszer üzletekben pedig marinádozva árulják a húst.

Hozzávalók 2-3 személyre:

1-1/2 kg bárány lapocka, combok, nagyon vékonyra szeletelve, 1 fej hagyma, 2 db sárgarépa, fél kg zöldbab, 30 dkg sütőtök, fél fej kínai kel

A marinádhoz

1/2 hagyma, 1 db alma, 1 gerezd fokhagyma, 3 dkg friss gyömbér, 5 ek szója szósz, 2 ek szaké, 2 ek narancslé, 1 ek cukor 1/4 bors

Reszeljük le az almát, a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Tegyük egy mély tálba, majd kanalazzuk rá a szójaszószt, nyomjuk rá a narancs levét, ízesítsük cukorral és borssal. Keverjük jól össze az alapanyagokat, majd nyomkodjuk jól bele a bárányhúst. Legjobb 1 nappal a sütés előtt elkészíteni a páclevet és marinádozni a húst, de ha nincs időnk, akkor legalább 20 percig hagyjuk ebben a lében. Közben tisztítsuk meg a zöldségeket, és szeleteljük fel. Elkezdhetjük a grillezést, nekem egy ún gourmand készletem van, aminek az ovális lapjára rá tudok tenni mindent egyszerre. Miután egy kicsit beolajoztam, elrendezem rajta először a zöldségeket. Amikor félig megsültek, helyezem rá a húsokat, lehetőleg a gourmet lap közepére, hogy a húsból kifröccsenő zsíradék szószként folyjon a zöldségek alá. Időnként fordítsuk át az evőpálcikával a húsokat. Vegyük le a lapról a zöldségeket, és fogyasszuk jó étvággyal a hússal együtt. A japánok persze szakét isznak hozzá! Kampai!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEgyéb japán cseresznyés nyalánkságok

Sokan nem tudják, hogy a cseresznyének nemcsak a gyümölcse, de a virága, szirmai és levelei is alkalmasak emberi fogyasztásra, a japán konyha hamar felfedezte. Néhány érdekes cseresznye virágból és levélből készült étel és ital:

Wagasi: A cseresznye virágját leszedik, megsózzák és szilvabor ecetbe áztatják (az umezu-ba), ezzel ízesítik a Wagasi nevű hagyományos japán édességet, és egy másikat az Anpan-ét is, ami tulajdonképpen a magyar bukta japán megfelelője, legtöbbször babpürével töltve árusítják.

Kedvelt ital a szakuraju nevű ital, amelyet a zöld tea helyett fogyasztanak, nem kizárólag csak cseresznyevirágzás idején, hanem nagyobb esmények alkalmából, évfordulókon, esküvőkön, úgy, hogy a virágokat sós vízben megfőzik.

Szakuramocsi: Japánban a cseresznye leveleit is fogyasztják, s mivel a legjobb ízű az Ōshima nevű cseresznye fajta, a leveleit sós vízben megfőzik és szaké hozzáadásával isszák. Nem lehet azonban nyakló nélkül hörpölgetni, mert a levelek a coumarin nevű mérgező anyagot tartalmazzák.

Az iskolaév Japánban, áprilisban kezdődik, s milyen érdekes, hogy a tanítás első napja egybeesik a cseresznyevirágzás idejével. Sok iskola udvarán a cseresznyefa alatt tartják meg az évnyitót.

1897656_10152257440905477_1993623755_n

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s