Scaloppine alla vanda-citrom glazúros borjúszelet

Posted on Updated on

Gelardeerd+varkensgebraadA múlt hét szombaton, Münchenben 18 fok meleg volt, így végre újra előkaphattam a biciklimet és elkarikáztam a lakásunktól mindössze fél órányira lévő nymphenburgi kastély botanikus kertjébe. Hazatérve a citrusgyümölcsök illatától megrészegülve, úgy éreztem, hogy főzni kéne valami citromos-narancsos, kumquatos szóval mediterrán finomságot. Gyorsan ellenőríztem a hűtőm tartalmát, nos volt még pár vékony borjúszeletem, friss limettem és citromom, egy üveg finom, testes, nem olasz, hanem kanadai fehér borom (Turning leaf). Mit is főzzek, na mit is főzzek?-miközben így töprengtem magamban, hirtelen eszembe jutott a Scaloppine alla vanda, egy népszerű olasz borjúfilé, citrom glazúrral, amit 2 évvel ezelőtt Rómában ettem. Ez a zsírszegény recept nagy kedvenc Olaszország minden tartományában. Igen zsírszegény, mert az olaszok nem szeretik a szószt tejszínnel besűríteni, azt a főzésmódot meghagyják a francia szomszédoknak. Nemcsoda, hogy a citromos borjúszelet népszerű, mert az elkészítése rendkívül egyszerű. A recept olvasása közben bátran elengedhetjük a fantáziánkat és módosíthatunk rajta, hozzáadhatjuk kedvenc fűszereinket, mint pl. a kakukkfüvet, tárkonyt, mert mindkettő kiválóan passzol, ehhez a kora tavaszi, mediterrán ételhez.

Scaloppine alla vanda secondo piatto -Borjúszelet citromszósszal

Hozzávalók: 8 vékony borjúszelet, kikloppfolva, fél citrom leve, 1 kk rozmaring, 4 ek vaj+ 2 ek olaj, kevés liszt, (vagy zsemlemorzsa), só, bors, a kapri bogyó kedvelők hozzáadhatnak úgy 5-6 darab kapri bogyót is, 1 kk kakukkfű, 1 vagy 2 tojás, 1 gerezd fokhagyma

 A citrom glazúrhoz: 2 dl csirkehúsleves kockából, 2 ek citromlé,  5 vékony citromkarika, friss petrezselyemzöld

Az elkészítés módja:

1. Egy mélytányérban keverjük ki a tojásokat a mustárral 2. Keverjük bele a liszbe a fűszerkeveréket, ha szükséges adjunk hozzá egy kevés sót is; majd egy zsírpapírra terítsük ki. 3. Mártsuk bele a vékony hússzeleteket először a tojásos keverékbe utána a lisztesbe, kézzel jól nyomkodjuk bele, hogy rátapadjon a liszt a húsra. 4. Forrósítsuk fel az olaj és vaj keveréket egy serpenyőben 5. Dobjuk bele a panírozott húsokat és kb 5-10 percig süssük, addig amíg mindkét oldalon jól megsül mindegyik borjúszelet; ttegyük ki egy tányérra. 6. Készítsük el a szószt: forraljunk fel a 2 dl vizet, dobjuk bele fél leveskockát, adjuk hozzá 2 evőkanál citromlevet, forraljuk össze. 7. Vágjunk vékony citrommkarikákat és szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemmel; óvatosan keverjük össze őket. 8. Kanalazzuk rá a hússzeletekre a szószt, tegyük melléjük a petrezselymes citromkarikákat, köretként adhatunk mellé főtt tésztát.

Delizioso!

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s