Eisemann Mihály és a habos sütemény!

Posted on Updated on

1150131_530864926995536_369981364_nSzerintem mindenki ismeri Eisemann Mihály leghíresebb slágerét a Jaj de jó a habos süteményt, de kevesen tudják, hogy ő írta. Pedig Eisemann Mihály a 20. század legsikeresebb operett dalszerzője és karmestere volt. A magyar Strauss, aki a jogi egyetem és a Zeneakadémia elvégzése után (párhuzamosan) először tisztviselőnek állt, de nemsokára egy apróhirdetés révén mégis inkább bárzongorista lett. Jól tette, mert így találkozott a szövegíró Harmath Imrével, akivel közösen írta meg az 1927-es év két nagy slágerét, a Szeret-e még és a Lesz maga juszt is az enyém-et. Eisemann, később Szilágyi Lászlóval dolgozott együtt, melynek eredménye a Miss Amerika lett, 1929 januárjában mutatták be a Fővárosi Operettszínházban. A látványos revünek, és a fülbemászó daloknak hatalmas sikerük lett, így a komponista híre még Amerikába is eljutott. Nemsokára az ő muzsikájára táncoltak New Yorkban a híres Ziegfeld-lányok, szóval alig 30 évesen a szárnyára kapta a világhír. Ezt a sikert követte a Hyppolit, a lakáj, melynek összes dalát szintén ő írta. A II. világháború után azonban a szocialista kultúrpolitika az operettet a giccsel azonosította, így Eisemann Mihály dalait jóformán száműzték Magyarországról (Bécsben és New Yorkban a mai napig telt házak előtt játsszák). Mindezt egy Eisemann leszármazott rokontól tudtam meg a múlt nyáron, amikor meghívott dédapja gárdonyi nyaralójába. A tartalmas szórakozással eltöltött napok egyikén, Cili édesanyja (Eisemann Erzsébet) egy szenzációs süteménnyel kínált. Hm, Jaj, de jó a habos sütemény-zümmögtük kórusban a habos-lekváros kocka láttán, mire Böci, Cili anyukája elmondta, hogy ez volt Eisemann Mihály kedvence: a Londoni szelet. A legfinomabb diós torta volt, amit valaha is ettem életemben!

Londoni szelet

A gyúrt tésztához:

40 dkg liszt

21 dkg  vaj vagy margarin

15 dkg porcukor

6 tojás sárgája

1 citrom reszelt héja és leve

1/2 csomag sütőpor

A töltelékhez:

kb 2-2,5 dl baracklekvár (nem baj, ha híg)

A dió töltelékhez:

45 dkg dió vagy mogyoró, vagy a kettő keveréke (meg is lehet pirítani)

30 dkg porcukor

6 tojásfehérje

1 citrom reszelt héja és leve

1 csomag vaníliás cukor

Az elkészítés módja:

A gyúrt tésztához a lisztet a sütőporral elkeverjük, és összemorzsoljuk a margarinnal. Ezután belekeverjük a porcukrot, mélyedést készítünk a közepébe, ide rakjuk a tojássárgát és a citromot, majd összegyúrjuk. Egy kb. 25×35 cm-es tepsit kikenünk és kilisztezünk. A tésztát ebbe belenyújtjuk úgy, hogy kis pereme is legyen. Előmelegített (170-180 fokos ) sütőben 15 perc alatt elősütjük a tésztát, ezalatt megcsináljuk a diós tölteléket. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, tovább verjük, majd apránként jöhet a dió és a citrom. Sűrű masszát kapunk. Az elősütött tésztára rákenjük a lekvárt, utána a diós masszát. Visszatesszük a sütőbe, és 40 perc alatt készre sütjük.

Aki szereti a mákos sütiket, elkészítheti azzal is, de akkor a baracklekvár helyett meggylekvárt javasolok. Úgy tartják nincsenek pótolhatatlan emberek de apukám az volt.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s