Fehércsoki bevonatos sajtkrém-áfonya töltelékes, olasz farsangi torta

Posted on Updated on

95A8D0232DBE7C487D5498A95DA2F0_h498_w598_m2_cgGAvSGmN

Hamarosan “Itt a farsang, áll a bál!”, legalábbis Velencében, ahol az olasz cukrászok már javában megkezdték a gyártását ennek az egyszerű, de annál különlegesebb áfonya tortának. Az összes többi farsangi nyalánkság, mint az ovális alakú baicoli, a mandulával és pisztáciával töltött pan del pescatore, “halászkenyér”, a bussolai (vajas süti “S” vagy gyűrű formákban árusítják) a crostoli (pletykát jelent) a galani, a fregolotta (mandulás kekszféle) és a rosada (egyfajta tejpuding, de nem panna cotta) az élénksárga színű, népszerűségi mutató szerint első helyen álló zaléti-k láttán a farsangolók szeme meg se rebben, de amikor megpillantják a fehércsokis áfonyatortát, a Karnevál hercege, mintha csak erre várt volna, megadja a jelet, mire megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek fel az égre és az emberek teli torokból kiáltják, hogy: Viva Venezia!

Hamvazó szerdán a város apraja-nagyja csónakra, gondolákra, tutajokra száll, és az egész napot ott tölti, a farsangolók állandó zeneszó mellett a vízen ebédelnek és vacsoráznak, mert ilyenkor a szórakozás minden formája megengedett. A babona szerint a hajnalt is a vízen kell megérni, mert aki a „redentore hajnalán” az Adria vizével vet magára keresztet, az egész évben egészséges marad.

Hozzávalók: 25 dkg vaj

25 dkg cukor

4 tojás

1 tsp vanília esszencia

25 dkg liszt

200 g áfonya

A krém töltelékhez:

150 g Philadelphia vagy Mascarpone olasz desszert krémsajt

50 g vaj

1 tsp vanília esszencia

50 g porcukor

fél citrom leve

2 ek tearum

A bevonathoz:

200g fehér csoki, extra áfonya a díszítéshez

1. Melegítsük elő a sütőt 170’C-ra, kenjünk ki vajjal 2 db “2 x 8” átmérőjű tortaformát.

2. Dolgozzuk össze a vaníliás cukrot meg a cukrot a tojássárgájával, majd adjuk hozzá a vajat és egy villával keverjük habosra. Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá és adjuk hozzá a vajas keverékhez. Végül fokozatosan adagolva szitáljuk hozzá a lisztet is. Ezután a tésztaalapba tegyük bele az áfonyát, majd óvatosan, inkább hajtogatva, mint keverve dolgozzuk bele a tészta alapba.

3. Osszuk 2 egyenlő részre a tortát, majd süssük 30-35 percig. Időnként ellenőrízzük egy villával, hogy megsült-e (aranybarnának kell lennie). Amikér kész, hagyjuk a sütőrácson kihűlni. Amíg hűl a torta készítsük el a krémtölteléket: a krémsajthoz keverjük hozzá a cukrot és a vanília esszenciát, csavarjuk bele a citromlevet és ízesítsük a tearummal vagy Amaretto-áfonyás (Cassis) likőrrel.

5. Ezután a torta rétegeket ragasszuk össze/kenjük meg a sajtkrémmel.

6. Olvasszuk fel a csokoládét a mikróban vagy gőz fölött (1 perc alatt). Öntsük rá a torta tetejére, egy késsel kenjük el egyenletesen. A díszítéssel várjunk addig, amíg a csokoládé megkeményedik rajta és csak azután dekoráljuk ki az áfonyaszemekkel.

cake-007

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s