Hatot egy falásra!

Posted on Updated on

Lena and family 004A múlt héten a Sickinger nevű pékségben járva sajnos bedőltem egy jópofa szlogannal meghírdetett fánk kampánynak-“Six in the city” (6 fánk egy csapásra), amely azt akarta tudtomra adni, hogy 6 fánk vásárlása esetén csak ötöt fizetek. Hm, ez bombajó üzlet, akkor legalább megszervezhetem az első fánk partimat az idén, gondoltam a fánkköltemények láttán és legalább nemcsak én növesztek úszógumit. A gonoszkás terv jónak bizonyult, mert 2 doboznyi fánk (12 db) pillanatok alatt elfogyott, de végülis a téli hidegben kell a kalória!-felkiáltással nyugtatgattuk egymást, amikor jólesően hátradőltünk a díványon.

Farsangi fánkok, berlinerek, tojáslikőr tortácskák és társai

A berliner, vagy krapfen-magyarul fánk, nálunk főként farsang vagy télvíz idején népszerű, míg Németországban, Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban egész évben kapható. A német nyelvterületeken a fánkféleségek neve aszerint változik, hogy éppen hol járunk, mert pl. Észak és Nyugat-Németországban valamint Svájcban Berlinernek hívják (Ballen), Brandenburgban, Nyugat Pomeraniában, Szászországban viszont palacsintának, az utóbbi elnevezés eléggé megtévesztő, mert Németország többi részén az élesztő nélküli palacsinta neve viszont éppenúgy palacsinta, mint nálunk (Eierkuchen-tojáskrém tortának is nevezik).

Bajorországban és Ausztriában kalandozva a fánk neve Krapfen. Palatinate-ban viszont “kis farsangi tortaként”  ismerik (Fastnachtsküchelchen). Ez az elnevezés annyira megtetszett az angoloknak, hogy a német szót eltorzítva “Fasna” névre keresztelték az ő fánk fajtájukat. Dél-Tirolban és az olaszországi Trivenetóban a krapfen olasz neve bomba vagy bombolone.

A fánk elkészítése

A német fánk összetétele és elkészítése alapján nagyon hasonlít az amerikai doghnuthoz, csak míg annak a közepén lyuk van, a német fánknak nincs, mert ugye akkor hova kerülne a töltelék, amit a gyümölcslekvár, krém és pudingimádó németek szerfelett kedvelnek, így a hagyományos csipkebogyó lekváros töltelék mellett ma már olyan különleges töltelékekkel találkozunk, mint a bodzaviráglekváros (rummal meglocsolva), vörösborhabos, pezsgőkrémes, vanília pudingos, tojáslikőrös, tiramiszus, sztracciatellás és még ki tudja hányfélével.

A klasszikus fánk, a Berliner, élesztő, tojás (4 db), tej és vaj hozzáadásával készül és ami különlegessé teszi, hogy a fánk tetejét és az alját külön sütik ki, a két részt aztán a töltelékkel ragasztják össze. A kész fánk tetejére került bevonatról mindig következtetni lehet a töltelékre, mert pl. a szilvás fánk tetejére fahéjas porcukor kerül; az eper-málna-cseresznyelekvárost durva szemcséjű kristálycukorral szórják be; a cukormázasokat pedig gyakran rummal ízesítik. Sokkal egyszerűbb módszer azonban úgy megtölteni a fánkokat, hogy miután kisütöttük, beleinjekciózzuk a tölteléket, így nem kell attól félni, hogy sütés közben kifolyik a lekvár vagy a puding belőle és megkeseredik az égett cukor miatt.

Hozzávalók:

0,5 kg liszt

3 dkg élesztő

¼ liter tej

4 tojássárgája

6 dkg cukor

6 dkg vaj

bevonat: porcukor vagy cukormáz

sütése: zsír vagy olaj (újabban a frenetikus fogyókúrázók sütőben sütik, zsír nélkül)

a tölteléke tetszés szerint: lekvár vagy puding

Az elkészítés módja: liszt, élesztő, tej, tojás sárgája, cukor, vaj, só hozzáadásával tésztát gyúrunk. 30 percig pihentetjük.

A tésztát egyforma darabokra vágjuk és kézzel golyókat formálunk belőlük, majd még 20 percig állni hagyjuk.

A felmelegítjük a frittőrt 170°C fokra, majd amikor eléri a kívánt hőmérsékletet a fánkokat mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Ha a rezsón sütjük vigyázzunk, hogy az olaj csak a fánkok derekáig érjen, valamint az egyik oldalukat fedő alatt kis lángon süssük, a másikat pedig fedő nélkül nagy lángon, így lesz szép, úgymond szalagos. Amikor kész, itatóspapírra szedve a zsírját lecsöpögtetjük és a fánkokat vaníliás porcukorral meghintjük, valamint higított, forró barackízzel kínáljuk. Még finomabb, ha a baraclekvárhoz előzetesen 2-3 evőkanál rumot keverünk.

Farsangi fánk 018

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s