Kakas vörösborban

Posted on Updated on

Squarrel 035A  minap, a hideg téli éjszakában hazafelé baktatva talán, talán, mert rámtört az éhség, hirtelen eszembe jutott egy laktató, francia egytál étel, a burgundi vörös borban főtt kakas, amit vagy 2 éve ettem egy kis dijoni vendéglőben. Ez a klasszikus étel nem véletlen, hogy a francia konyha egyik legszenzációsabb kreációja, mégis sok ínyencet, -beleértve nem egy híres szakácsot is-, ért már csalódás vele kapcsolatban! Legtöbbször azért, mert a turistaként Franciaországban megízlelt szenzációs ételnek csak halvány mása lesz az otthon alkotott verzió. Mi hát a francia recept titka? Egyrészt a jó minőségű bor, másrészt az, hogy a francia szakácsok/háziasszonyok egy kizárólag erre a célra őrzött vaslábosban főzik meg ezt az ételt!

Íme a receptje:

Hozzávalók: 4 db csirkecomb vagy 1 kakas négyfelé vágva

30 dkg champion gomba vagy erdei gomba

10-15 db apró lila hagyma

1 dl konyak

1 liter vörösbor

1 kk kakukkfű

1 kk rozmaring

1 babérlevél

1 kk friss petrezselyem zöld

fél kk szerecsendió

20 dkg füstölt sonka vagy császár hús

2-3 gerezd fokhagyma

a panírozáshoz egy kevés liszt

A körethez:

5 db paradicsom

3-4 db fokhagyma

friss petrezselyem zöld

1 dl oliva olaj

1 evőkanál vaj

bors

egy csipet cukor

1. Forgassuk meg a lisztben alaposan a megtisztított csirkecombokat majd süssük át hirtelen a forró olaj és vaj keverékében mindkét oldalon.

2. Öntsük rá a konyakot és gyújtsuk meg, azaz flambírozzuk. Vigyázzunk, ne hajoljunk a lábos fölé, mert a láng magasra kicsap.

3. A flambírozás után öntsük rá a vörösbort, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg rozmaringgal, kakukkfűvel, petrezselyemzölddel és dobjuk rá a babérlevelet is. Ezután pároljuk a csirkét fedő alatt kb. 30 percen keresztül. Időnként ellenőrízzük, hogy elég folyadék van alatta, nehogy a liszt miatt odaégjen a csirke.

4. Mossuk meg a paradicsomokat, vágjuk ketté,

majd helyezzük rá egy zsírpapírral kibélelt tepsibe. Reszeljük le a fokhagymákat és tegyünk egy kis kupacot minden paradicsom tetejére, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyem zölddel.

5. Sózzuk, borsozzuk és ízesítsük meg egy csipet cukorral. Végezetül öntözzük meg mindegyik kettévágott paradicsomot az oliva olajjal, helyezzük be az előmelegített sütőbe és pároljuk 220 °C-on 30 percen keresztül.

6. Tisztítsuk meg a gombát, pucoljuk meg és vágjuk apróra a hagymát, szeleteljük fel a füstölt sonkát.

7. Pároljuk meg egy kevés vajban a bacont, adjuk hozzá a hagymát, végezetül a gombát.

8. Ízesítsük borssal. Sózni nem szükséges, mert a füstölt sonka eleve sós.

9. Végezzük el az utolsó simításokat: öntsük le egy lábosba a csirke alól a levet, adjunk hozzá 1 evőkanálnyi vajat, majd egy kiskanálnyi liszt hozzáadásával sűrítsük be. Ekkor öntsük vissza a mártást a csirkére, helyezzünk pirítós kenyereket minden tányér szélére, a mindenkinek kiadagolt gombás-szalonna és sült paradicsom mellé.

10. Tegyük az asztal közepére a borban főtt csirkét vagy kakast és már neki is eshetünk.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s