A mirtusz likőr és a szerelmi bájital

Posted on Updated on

260px-Myrtus_flowering“December végére-január elejére érik meg a mirtusz gyönyörű, lila és szilvakék bogyója, de mielőtt likőrt készít édeasanyám belőle mindig leteszteljük, nehogy túl fanyar legyen”. -Ezen szavak kíséretében adta át Gianluca az eredeti olasz Mirtó likőrt újév első napján.

-Cara, Silvana!-még annyit mondanék róla, hogy ez a likőr történetesen Capraia szigetén termett (nem tévesztendő össze Caprival, mert Korzikán található). A régió specialitása ez a mirtusz leveléből (Mirto bianco-fehér likőr) és bogyójából (Mirto rosso-piros likőr) készült, alkohollal “macerált” ital.

Az Éden illatú, enyhén gyantaízű mirtusz likőr

Az arabok szerint a mirtusz mennyei illata arra utal, hogy a Paradicsomból származik. Az ókori Egyiptomban a nők valószínüleg ezért tűztek virágzó mirtuszágakat a hajukba, és a ruhájukra.

A mirtusz legkorábban a görög-római mitológiában bukkan fel, mint Aphrodité és Demeter istennők szent fája, így lett később az örök szerelem és hűség valamint a termékenység szimbóluma. Az ókori országokban a mirtusz ág ugyanazt jelképezte, mint az olajág, de míg az olajág a dicsőség, béke, hősiesség szimbólumaként, a háborúból győztesen megtért hadvezérek éke volt, addig a mirtuszágakkal feldíszített oltárok előtt a parasztok a termékenységért imádkoztak. Pausanias történetíró ennek kapcsán jegyezte fel, hogy “a rózsa és a mirtusz elsősorban Aphroditéhoz, ezáltal a Gráciákhoz és Adoniszhoz kapcsolódott” , de éppenúgy Iacchoshoz (Démétér istennő fia, a földművelők patrónusa volt), akinek kedvelt virága volt. Aristophanesznél pedig azt olvashatjuk, hogy a thébai háború győztesei, a halott Iolausnak (Hérakész unokatestvére volt) mirtuszággal díszítették fel a ravatalát.

Rómában, Virgiliusz azt írja, hogy “a rezgő nyárfa nagyon kedves Alcidesnek, a szőlővenyige Bacchusnak, a babér Phoebusnak, a mirtusz pedig Vénusznak”. A Veneralia (Vénusz és Fortuna) ünnepen a nők Vénusznak adózva, mirtusz koszorúkkal a fejükön fürdőztek, a római esküvőkön pedig a szűz menyasszonyok legfőbb éke a mirtusz volt, mint a tisztaság, szűziesség jelképe.

imagesS6ZIM6KJ

Érdekes a mirtusz szerepe a zsidó vallásban is, ahol a liturgia szerint a mirtusz a 4 fontos szent növény (a citrom, pálma, fűzfa mellett a hit szimbóluma) egyike, és a mai napig a Sukkot, azaz a zsidó szüret kedvelt virága. A 7 napos ünnepen, amikor szigorúan tilos dolgozni, az emberek házaikat mirtusz ágakkal, asztalaikat mirtusz koszorúkkal díszítik fel. A mirtusz bódító illata aztán összetartja az embereket- a héber biblia legalábbis ezt tanítja, amely úgy jellemzi a mirtuszt, “hogy olyan mintegy jó barát, közösséget összetartó, segítőkész, de nem ismeri a Tóra tanításait (ezzel a likőr szájösszehúzó hatására utal).

A zsidó hit szerint a mirtusz a falloszt, a férfierőt is szimbólizálja. Ezért adnak egy mirtuszágat a vőlegény kezébe, amikor az belép a hálószobába, (hogy érezze az Éden illatát). A Kabbala, a zsidóság misztikus vonatkozásaival foglalkozó tudomány (ezoterikus tanok a Teremtőről és a halandó világ kapcsolatáról) szerint az életfa 6. fája a mirtuszfa (sefirah of Tiferet). Ennek emlékére szombatonként a mai napig mirtusszal díszítik az asztalt, hogy szerencsét hozzon a következő héten.

A kései pogány és wicca (újpogány, boszorkány vallás, melyben  az Úr és az Úrnő uralkodik, hisz a „Háromszoros visszatérés törvényében”) rituáléknál, a mirtusz annak ellenére, hogy a Mediterrán medencén kívül csak Algériában, a Szaharában (törpe mirtusz), a Csád tó környékén és Tibetben honos, mégis érdekes módon az írországi Beltane kultuszával is kapcsolatba került.  A korai állattenyésztő vidékeken a tavasz, nyár eljövetele a csordák nyári legelőkre való áthajtását is jelentette. Mivel a beltana/e szertartásokon jelentős szerepet játszott a tűz és az emberáldozat, a babona szerint a vándorlás kezdetekor a pásztorok a csordát két tűzrakás között hajtották át, és ez a szertartás aztán megvédelmezte a csordát a betegségektől, gonosz szellemektől. Ha a tűzrakások között az ember is áthaladt, egy mirtuszággal a kezében, akkor ő is védettséget szerzett a különböző járványoktól. A csorda indulása, az ír legendák szerint (Míl népe és a Tuatha Dé Dannan) május 1-jére esett, akkorra értek oda Írországba, ami arra engedett következtetni, hogy a hagyomány szerint május 1-jén volt célszerű belevágni nagy vállalkozásokba. Egyúttal május hónap jelentette a házasodási időszak végét is (tehát május 1-je a házasság szempontjából már nem számított szerencsés napnak).

A mirtusz a mediterrán országokban továbbra is a menyasszonyi koszorúk, csokrok kedvelt virága. Angliában Viktória királynő mirtuszágból és virágból készült csokra után jött divatba. Ukrajnában a mai napig mirtusz vagy meténgkoszorút viselnek a menyasszonyok.

Mirtusz likőr, Luca Zinzula receptje

A múlt héten megkóstoltam a likőrt, az íze hasonlított a görög gyanta italra, a retsinára, de a mirtusz likőr édes volt és nem annyira szájösszehúzó.

Hozzávalók: 200-250 g friss bogyó, 1 liter tiszta szesz, 500 g cukor

Tegyük a bogyókat egy üvegbe, majd öntsük rá az alkoholt és zárjuk le az üveget (de nem kell légmentesen). Ezután hagyjuk összeérni a bogyókat az alkohollal, kb 20 napig erjesszük, közben 2 naponként rázogassuk meg az üveget.

A 20 nap elteltével oldjuk fel a cukrot 1 liter vízben, forraljuk fel, majd hűtsük le szobahőmérsékletig. Préseljük ki a mirtuszbogyókat egy kézi présgépben. Addig sajtoljuk, amíg csak folyadék jön belőle. A folyadékot tegyük be rövid időre a hűtőbe. Ezután szűrjük át egy tüllön vagy steril gézen keresztül a mirtusz bogyókat. Öntsük össze a cukros levet a jól lehűtött sziruphoz, majd keverjük jól össze. A likőrt lehűtve kínáljuk. Ha lehet, fogyasztásig tartsuk hűtőben.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s