Wagner és Liszt nyomában meg egy gyöngytyúk

Posted on Updated on

bamberg 086A Frankföldön található Bayreuth város neve hallatán a zenerajongók azonnal az ünnepi játékokra asszociálnak, pedig a város szép várkastélyai, termál fürdői, a kiváló borok és a rengeteg szabadtéri program hatalmas vonzerő lehet azok számára is, akik kevésbé vagy egyáltalán nem rajonganak Wagnerért.

Wagner és Liszt nyomában

Bayreuth a 18. század elejétől indult virágzásnak, amikor Nagy Frigyes porosz király húga, Wilchelmine őrgrófnő ideköltözött. Rezidenciája, a Neues Schloss (Új kastély) egy hosszúkás, klasszicista stílusú palota ma a város egyik leglátogatottabb nevezetessége. A másik a pompás, barokk operaház, amelynek belső dekorációja, a híres bolognai színház-építész család sarja Giuseppe Galli Bibiena és fia Carlo tervei alapján készült, 1740-ben. A város szélén fekvő Eremitage, a régi kastéllyal (Alte Schloss), a téli kerttel és nyári pavilonjaival, kis kápolnáival és romantikus kerengőivel valaha a felső tízezer kedvenc tartózkodási helye volt. Itt szállt meg például Wagner legnagyobb rajongója és mecénása Lajos/Ludwig bajor király is. Apropó Wagner!

bamberg 101A német zeneművészet egyik legvitatottabb egyénisége, élete legtevékenyebb négy esztendejét itt töltötte Bayreuthban. 1872-ben ideköltözött, hogy közelről tudja felügyelni a Festspielhaus, (koncert épület) és a Wahnfried villa, első és egyetlen saját háza építését. A Zöld Dombon (Grünen Hügel) azonban csak 3 év múlva készült el a hatalmas csarnok, a Festspielhaus, ahol 1875-ben került sor először Wagner: Ring trilógiájának a nyilvános bemutatására. A legnagyobb szponzora, a különc Lajos/Ludwig király egyedül kívánta meghallgatni, ezért mindenkit megelőzve csak a főpróbákon vett részt (ezeket csak elnevezésük különböztette meg az előadásoktól), augusztus 6. és 9.-e között. A Wagner-fesztivál hivatalos megnyitójára viszont 1 héttel később, 1876. augusztus 13.-án került sor A Rajna kincsével. A számos magasrangú arisztokrata mellett I. Vilmos német császár és II. Péter brazíl császár is tiszteletét tette. Ennek ellenére az 1. Bayreuthi Ünnepi Játékok 150 000 márkás deficitje a vállalkozást a csőd szélére juttatta. Ez lett később is a minden évben megrendezésre kerülő fesztivál sorsa (hol profittal, de legtöbbször deficittel zárult). Míg a náci Németországban előszeretettel játszották Wagner műveit, azok nacionalista, soviniszta (A nürnbergi mesterdalnokok), antiszemita nézetei miatt (Wagner operáit soha nem vitték színre pl. Izraelben), addig 1939-re a Wagner-operákat véglegesen kiszorították Verdi és a verista zeneszerzők (Puccini, Leoncavallo) opera darabjai.

Liszt Ferenc múzeum

A Festspiele megtekintése után kedvenc magyar zeneszerzőm, Liszt Ferenc házához indultam, amely pontosan a Wagner villa melletti utcában kapott helyet. Liszt, először 1864-ben lakott itt, amikor megtudta, hogy Cosima lánya, (aki akkor még Hans von Büllow karnagy felesége volt) és Wagner között titkos szerelmi viszony szövődött. A mélyen vallásos Liszt és a kicsapongó természetű Wagner közötti barátság emiatt évekre elhidegült, olyannyira, hogy Liszt csak több, mint húsz évvel később (1886. július elején) látogatott el újra Bayreuthba, unokája, Daniela von Bülow és Henry Thode művészettörténész esküvőjére. Másnap azonban már kora hajnalban tovább utazott Luxemburgba (Colpachba, Munkácsy Mihályhoz). Július 21-én ismét visszatért Bayreuthba a Parsifal és a Trisztán és Izolda előadására. Délután, fél négykor érkezett, lázasan és erősen köhögött. Mivel nem akart a Wagner villában lakni, de hogy a lányához mégis közel legyen, ezért a mellette lévő Siegfriedstrassén foglalt magának szállást. Megérkezésekor azonnal ágyba feküdt, de este nyolckor átment a lányához a Wahnfried-villába, ahol estélyt rendeztek. Az elkövetkező napokban állapota tovább romlott, ennek ellenére előadásokat tartott és számos látogatót fogadott. Július 28.-án egy helyi orvos megállapította, hogy  tüdőgyulladása van, és teljes ágynyugalmat rendelt el neki. Cosima lánya ekkor azonnal megtiltotta a tanítványainak, hogy látogassák. Július 31-én, szombaton, a mester állapota tovább rosszabbodott, olyannyira, hogy délután elvesztette az eszméletét. A lánya egész nap mellette volt, este azonban átment férjéhez, Wagnerhez a Wahnfried-villába egy estélyre. Liszt Ferenc 23 óra 30 perckor meghalt, Cosima röviddel ezután érkezett vissza.

Lisztet a hálószobájában ravatalozták fel. Elkészítették halotti maszkját és lefényképezték. Este Liszt tanítványai díszőrséget álltak az ágya mellett. Hétfőn a Wahnfried-villa dísztermében ravatolozták fel, ravatala mellé Wagner szobrát állították. A temetésre kedden került sor a bayreuthi temetőben, ahol a város polgármestere mondta a halotti beszédet. A koporsót egy nyitott halottaskocsi vitte. Négy ember tartotta a halotti kendőt, tizenkét tanítványa pedig égő fáklyákkal lépdelt a halottaskocsi mellett. A sír fölé Bayreuth városa később egy mauzóleumot építtetett. Felmerült hamvainak hazaszállítása, de a magyar állam nem kérte. Nos mindezeket az információkat a bayreuthi Liszt Ferenc múzeum gazdag képtárából és írásos dokumentumaiból lehet kideríteni, mintahogy a frank konyháról és a 19. századi étkezési szokásokról is itt találtam sok érdekességet, Liszt Ferenc lányának, Cosima Wagnernek köszönhetően.

A frank konyha

A város leghíresebb éttermeiben és hoteljaiban, mint a Golden Ankerban (arany vasmacska), Weichenstephanban, Eremitage-ban, Hotel Fantaisie-ben (ahol meg lehet tekinteni Wagner szobáját, aki mindig itt szállt meg addig, amíg a villája el nem készült), az Angermanban és az Eule-ben (Bagoly) királyok, hercegek, világhírű művészek, zeneszerzők és énekesek fordultak meg. Az 1876-os nagy Wagner megnyitóra, a Grünen Hügel-en (A Zöld dombon, ahol a koncert épület van) a város még 2 további vendéglőt volt kénytelen építtetni, amely további 1500 vendéget tudott fogadni (Wagner később, hogy az adósságait törlessze az egyiket elárvereztette)…

Cosima Wagner, gasztromán kor előtti időkben rögzített sorai, számunkra ma különösen érdekesek. Pl. hogy Cosima a frank konyhát egy esernyőhöz hasonlította, ami nagyjából azt jelentette, hogy a bajor, a nürnbergi és a francia konyha hasonló ételeket részesített előnyben, de a lényeges különbséget abban látta, hogy “Frankföldön ugyanazt az ételt minden faluban és városban máshogy ízesítik, különbözőféleképpen készítik el, mint pl. a mézeskalácsot, és a kolbászt Nürnbergben, a pontyot és a szarvassültet Bayreuthban stb”. Ez a különbség a frankföldi italfogyasztásra is érvényes, ahol a francia befolyás miatt, a bajor, sörgyártó kisüzemek mellett, a legtöbb borpince itt található egész Németországban. Cosima két kedvenc vendéglőjéről, az Eremitage-ról és a Bürgerreuthról így lelkendezik a naplójában:

1878. július 7.-e bejegyzés: “Az Eremitage palotához hajtattunk a konflissal. Amikor megérkeztünk, a tulajdonos a hatalmas park egyik gyönyörű lugasába vitt minket, ahol legnagyobb meglepetésünkre a pázsiton terítettek meg nekünk. Csodálatos virágokat helyeztek az asztalra, mellyel rendkívül megörvendeztettek. Ezekután mondhatom, hogy igazi kéjes érzés volt kint a szabadban elkölteni a vacsoránkat.”

Egy évvel később 1879. június 28-án, az egyszerűbb, de annál autentikusabb Bürgerreuthról pedig a következőket írta: “Ha már egyszer valaki megkóstolta a különleges ízesítésű frank konyha étkeit, itt járva mindig megéhezik. Nos ezúttal a Bürgerreuthba tértünk be, ahol kint a holdvilágnál fogyasztottuk el a vacsoránkat. A vendéglő hangulatát nem tudom szavakba önteni, amely különösen az ünnepi játékok idején izgalmas, amikor az ember lánya nemegyszer híres művészek mellett költheti el a vacsoráját”.

A Wagner család kedvenc tartózkodási helye azonban az Eule (Bagoly) hotel garnizon volt, a mester ott fogadta rendszeresen a vendégeit, odavitte az énekeseket próbálni, felesége és kisfia is itt szálltak meg, saját törzsasztaluk volt. Bayreuthban járva az év utolsó napján a választásom éppen ezért esett a Bagolyra. Amikor a kezembe vettem, a több, mint 250 éves múlttal rendelkező vendéglő étlapját böngészve, jót derültem, amikor ilyen előétel nevekkel találkoztam, mint levesduó: Nibelungleves és frank Bagolyleves, majd ilyen főételekkel folytatódott, mint: Szarvas rántva, áfonyával és vargánya gombával, Siegfried sárkányhús, (rántott hús vajban sütve), Hagen sertésrolád, Walkürök mellfilé, Bagoly lakoma (vesepecsenye), Brünchilde szték, Gutrune pisztráng és fogas, végül desszertként Senta álma…A férjem egy libasült mellett döntött én viszont találtam egy izgalmasnak tűnő gyöngytyúk receptet, amit helyi termésű, vörös borban pácolt, szőlős szósszal és párolt karalábéval kínáltak, nem bántam meg! Íme a recept:

bamberg 126Gyöngytyúk vörösborban pácolt szőlővel

Hozzávalók: 1 1/2 kg gyöngytyúk, 10 dkg füstölt szalonna, 2-3 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon szalonna, 1 hagyma, 25 dkg szőlő, 7,50 dkg dió, 3 ek paradicsompüré, 3-4 db sárgarépa, 2 zellerszár, fél karalábé, fél liter vörösbor, 1 liter leveskockából főzött zöldségleves

Mossuk meg és magozzuk ki a szőlőt, majd vágjuk ketté. Tegyük egy mély tálba, öntsük rá a bort és hagyjuk lefedve egy éjszakára a hűtőben. Mossuk meg és töröljük le egy papírtörlővel szárazra a gyöngytyúkot. Sózzuk, borsozzuk majd szurkáljunk a madár bőre alá fokhagymagerezdeket. Tekerjük be a bacon szalonnával az egész madarat. Töltsük meg a vörös borban áztatott szőlővel, majd varrjuk össze a bőrét. Egy kevés zsiradékban süssük át a madarat egy serpenyőben, majd, helyezzük mellé a sárgarépát, hagymát, zellert, locsoljuk meg a vörös borral és toljuk be az előmelegített sütőbe, ahol 180 fokon kb 40 percig sütjük. Prálojuk meg a hasábokra vágott karalábét, sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg egy csipet cukorral. Öntsünk rá 1 kanál sushi ecetet vagy mirint. Készítsük el a szószt hozzá: az 1 liter csirkehúslevest ízesítsük 3 evőkanál paradicsompürével, és a mézzel. Ha nem elég sűrű a szósz akkor adjunk hozzá 1 evőkanál kukorica keményítőt. Amikor a gyöngytyúk megsült, vegyük ki a sütőből vágjuk le róla a szalonnaréteget. Pürésítsük a vele együtt párolódott-sült zöldségeket, adjuk hozzá a feldarált dióbelet is, sózzuk, borsozzuk és ha savanykásan szeretjük akkor ízesítsük egy pár csepp citromlével. Tésztával tálaljuk (mellesleg a házi tészta hozzá isteni volt!)bamberg 098

bamberg 097

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s