Indiai lencseleves

Posted on Updated on

Ella Xmas 002Indiai lencseleves

Itt az új év ilyenkor a babona miatt megnövekszik a lencseleves fogyasztás.

A nemrég indiai barátom Ganesh készítette el nekem ezt a kiváló lencselevest, melynek a neve indiai-marati nyelven Dal vagy Shorva (csorva). Nemcsak egészséges ilyenkor télvíz idején, mert fehérjében gazdag, de különleges fűszerezése miatt egészen más ízvilágba varázsol mindenkit. A recept által megadott mennyiség 4 tál levesre elég.

Hozzávalók:

35 dkg sárga és piros lencse, 2 dkg friss gyömbér, 1 kk kurkuma, 1/2 kk cayenne bors, 1 kk kömény, 1/4 kk kardamon, 2 és fél kk curry, 2 és 1/2  babérlevél, 0,7 l  zöldségleves, 0,7 l  csirkeleves, 3 ek napraforgó olaj vagy 3 ek vaj

2 kk mustár mag, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1/2 citrom leve

Pároljuk meg az olajban vagy vajban a fokhagymát és szórjuk bele a lábosba az előzetesen jól megmosott piros és sárga lencsét. Öntsük rá a zöldség és csirkehúslevet majd adjuk hozzá a mozsárban feltört fűszereket. Dobjuk bele a babért is és főzzük a lencsét mérsékelt tűzön, addig amíg megpuhul. Ekkor, ha kell sózzuk és borsozzuk, majd csavarjuk bele a fél citrom levét. Indiában joghurttal és a chapati nevű kenyérrel fogyasztják.
Mint lyukas zsákból a lencse, úgy hulljon mindenkire a szerencse!
Boldog 2014-et kívánok mindekinek!
Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s