Bajor-magyar barátság: füstölt szalonna ízű sör és István király

Posted on Updated on

bamberg 010Bamberg, Münchentől csupán 2 órányira van autóval, így sikerült az óévet ott tölteni. A városról annyit tudtam, hogy mivel ugyanúgy 7 dombra épült, mint Róma ezért az olasz fővároshoz hasonlítják, engem azonban első pillantásra inkább a franciás jellege kapott meg, vidám mediterrán színeivel. Az óvárost igaz, hogy a Duna-Majna csatorna és a Regnitz folyó 3 részre osztja, de a legfontosabb látnivalók a folyótól nyugatra, a dombos Bergstadt negyedben találhatók, melyet a csodálatos négytornyú, Bambergi katedrális ural. Vitathatatlan, hogy a kései román stílusú székesegyház Bamberg legmonumentálisabb épülete. Alapítása II. Henrik császár nevéhez fűződik, aki 1012. május 6.-án avatta fel ünnepélyes ceremónia közepette. 1081-ben a templom nagy része sajnos tűz áldozata lett. Újjáépítése Bambergi Ottó püspök nevéhez fűződik, aki 1111-ben szentelte fel, de a templom csak a 13. században érte el végleges formáját (94 m hosszú, 28 m széles, 26 m magas, a tornyai pedig 81 méter magasak). A székesegyház leghíresebb remekműve és egyben a város szimbóluma a katedrálisban található ún. “Bambergi lovasszobor”. Ez a lábát kengyelben tartó, fegyvertelen férfi egyes feltételezések szerint a mi Szent István királyunkat ábrázolja, a németek viszont III. Konrádot vélték benne felismerni.

Sajnos mivel hétfőn érkeztem, a város legtöbb múzeuma zárva volt (pl. a filozófus Hegel, E.T.A. Hoffmann író háza lsd. Diótörő és Egérkirály, a Bölcsőde múzeum, a Frank sörfőzde, és a Porcelán múzeum-meisseni és strassbourgi), de nem maradt hiányérzetem, mert a szebbnél-szebb épületek elegendő kultúrális élményt nyújtottak.

A szalonnás sör

Este a hotelom (Schrottenberg) mellett találtam egy kiváló vacsorázó helyet, ahol a pincér javaslatára, a város két helyi specialitását kóstoltam meg, a füstölt, feketekávé színű sört, a Rauchbier-t és a bambergi burgonyát. A világon ritkaságszámba menő sör, melyet a város, nyolc híres sörfőzdéje közül (Fässla, Brauerei Greifenklau, Brauerei, Kaiserdom, Keesmann Bräu, Klosterbräu, Mahrs Bräu és Ambräusianum) csupán kettőben lehet kapni, (a Heller-Trum Schlenkerla-ban, és a Spezial nevűben), nos mivel a legközelebb a Schlenkerla volt, hát minő véletlen, hogy éppen oda toppantam be.

Az 1405-ben épült kocsma már évszázadok óta a diákok tanyája, állítólag mindig tömve van, s akinek nem jut hely a klauzákra (zárt termek meghatározott létszámra osztva) osztott kis termekben, állva fogyaszthatja el a folyékony, fekete kenyeret. Ez a különleges sör egyébként úgy készül, hogy a nedves árpát először a napon kiszárítják majd egy bükkfával táplált, égető kemencében megfüstölik. Annak ellenére, hogy ez az eljárás már a i.sz 1. századtól ismert, a módszer csak a 18. században terjedt el, olyannyira, hogy a 19. század közepére már rengeteg helyen kizárólag ezzel az eljárással készítették a sört Németországban. Később azonban a sok, újféle eljárás, valamint az ízlés változása miatt a füstölt sör kiment a divatból. Kb. úgy 200 éve fedezték fel újra, s azóta minden év augusztusában, a Sandkerwa (a Kis-Velence horgásznegyedben, a folyóparton és a Sand strassén zajlik) rendezvény keretén belül, 5 napon keresztül külön is megünneplik, ezt a kétszer magasabb alkoholtartalmú, folyékony gyönyört.

A másik helyi érdekesség a bambergi burgonya (németül Bamberger Hörnla), amelyet valaha az ittélő frankok-franciák terjesztettek el. A viaszos tapintású, picike, banán formájú burgonya belseje régen a közönséges krumplihoz hasonlított, viszont erős sárga színe és az íze inkább a mogyoróra emlékeztető ízével vált kedveltté. Mivel ennek a burgonyafajtának a termesztése rendkívül munkaigényes, a tiszta hozama viszont csekély, a múlt században már-már a kihalás fenyegette. Ráadásul nem lehetett géppel betakarítani, így olyan értékes és ritka lett, mint Olaszországban a fehér szarvasgomba. Bambergen kívül csak bió boltokban lehet hozzájutni, pedig spárgával, túróval, Camembert vagy Münster sajttal, burgonya salátaként kiváló!

bamberg 062bamberg 067

bamberg 077

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s