Mézeskalácsházikó és mézeskalácsváros

Posted on Updated on

mld105101_1209_xmas_cookie_vertÉvszázadokon keresztül a méz volt az egyetlen hozzáférhető édesség forrás (a nádcukor, majd a répacukor elterjedéséig), amelyből tartós és tápláló száraz süteményt lehetett készíteni, mint pl. a mézeskalácsot, amely sok nép több ezer év óta kedvelt eledele. Az ókori görögök mézeskalácsot tettek a halottak szájába, hogy kiengeszteljék Cerberust, az alvilág félelmetes őrét. Pitagorász nem élő állatot, hanem állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek.

Az első mézeskalácsok készítése és terjesztése érdekes módon egy örmény szerzetes, Gregory Makar, latin nevén, Gregory Nicopolis nevéhez fűződik, aki miután 992-ben elhagyta Pompeii-t, a franciaországi Bondaroyba költözött. Élete utolsó 7 éve alatt (999-ben halt meg) a szerzetesek megtanulták tőle a gyömbéres sütemény készítését. A latinul zingiberként ismert (angolul ginger) sütemény neve, franciául pain d’épices, azaz fűszeres kenyér lett, amely még nem tartalmazott gyömbért, csak mézet. A franciák általában portói borba mártogatva fogyasztották.

Mézeskalácsház és mézeskalácsváros

Angliában a gyömbérnek a középkor óta gyógyhatást tulajdonítottak, így nem csoda, hogy az angoloknál is kedvelt édesség volt a gyömbéres kenyér, amely csak gyömbérrel, mézzel és melasszal készült. A legnagyobb hírnévre a 12. században a Shropshire-ben lévő Market draytoni mézes tett szert, melynek képét még a város címerébe is belefoglalták. Amikor az 1640-es években sikerült megoldani a gyömbér raktározásának a módját, feljegyezték, hogy I. Angliai Erzsébet udvarában, mekkora kegynek számított, ha egy külföldi előkelőséget megajándékoztak egy cukormázzal gyönyörűen kicirkalmazott mézessel. Később a pékek a gyömbéres sütemény tésztáját aszerint keverték, hogy díszítésre vagy fogyasztásra szánták. Az első nyilvános gyömbéres mézes sütésre 1793-ban került sor; a krónika szerint a legnépszerűbbek az emberformájú-ún. gingerman figurák voltak. Napjainkban az angolok tobzódnak a gyömbéres sütemények választékában. A sok hagyományos fajta mellett létezik egy Parkin nevű, zablisztből és melaszból készült gyömbéres “torta”, mely főként Észak-Angliában népszerű. Amerikában is  jól ismerik ezt a lágyabb, tortaformájú süteményt.

Hazánkban az aquincumi ásatások során találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát, ebből is látszik, hogy a magyarok is milyen régóta ismerik a mézet. A 10. században Magyarországon a méz még mindig nagyon drága volt, így csak pirosbetűs ünnepeken örülhettek az emberek egy-egy mézes puszedlinek. 1368-ban Bécsben viszont már név szerint is megemlítenek két mézeskalácsos mestert. Kölnben ma is hagyomány a mézeskalács-készítés, mely valószínűleg Nagy Lajos királyunk idejében, az Aachenba készülő magyar zarándokokkal került oda. A 16.-17. században Nürnbergben lendült fel a mézeskalácsipar, ahol a legszebb mézeskalácsokat készítik a mai napig, művészi stílusuk egész Közép-Európában elterjedt. Ezért is következtetnek egyesek tévesen arra, hogy maga a mézeskalács-készítés is nyugatról érkezett Magyarországra. Pedig ez nem így történt. Először a 12. században tettek említést róla, majd később egy 16. századi iratban olvashatunk a “mézes báb”-ról. A mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, majd  a 17. században Kassa is mézeskalácsos központnak számított. A mézes sütése mindenestre a 18. századra végleg elterjedt egész Európában (a század elejéről 1713-ból származik a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata).

A németek Lebkuchen (zsúrkenyér) vagy Pfefferkuchen névre (borsos-fűszeres kenyér) keresztelték a gyömbérrel és mézzel készült mézeskalácsaikat. Hogy a Lebkuchen elnevezés a Leben szóból származik-e, amely életet jelent, vagy a Laibli-szóból, ami afféle hosszúkás alakú kenyeret, nem tudjuk, végülis a lényeg, hogy a mézes puszedli, méz és az ún. téli fűszerek hozzáadásával készül. A németek a puhább Lebkucheneket teához fogyasztják, vagy fűszeres borba mártogatva, míg a szilárdabbat, főként vásárokon, a karnevál idején, a nyakukba aggatják és díszként őrzik (Október sörfeszten). A keményebb mézeskalácsok, dekoratív formákban cukormázzal cirkalmazottak: a legnépszerűbb figurák a télapó, malom, hintó, huszár, csizma stb. És ne felejtkezzünk meg a karácsonyi mézeskalácsházikóról sem, melyet a Grimm testvérek tettek népszerűvé, a Jancsi és Juliska (“Lebkuchenhaus”) című meséjükben, ahol az erdőben bolyongó testvérpár, nagy éhségében a gonosz boszorka mézeskalács házikóját kezdi el falatozni. (A mézeskalácsház, az irodalomban és művészetekben a 19. század óta a csábítás szimbólumaként szerepel).

Mézeskalácsváros Norvégiában

A gyömbéres édesség neve mindegyik skandináv nyelven fűszeres kenyeret jelent: pepperkaker (norvég), pepparkakor (svéd), brunkager (dán), piparkakut (finn) sőt mi több a Balti-tenger melletti országok is átvették ezt az elnevezést, így lett lettül piparkūkas, észt nyelven pedig piparkoogid a neve.

A világ legnagyobb mézeskalács kiállítása a norvégiai Bergenben található, ahol 1991 óta minden évben megnyitja kapuit a híres mézeskalácsváros. 12 éves korig nem kell belépőt fizetni és a gyerekek szüleik segítségével a helyszínen valósíthatják meg álmaikat mézeskalácsból. (2009-ben Bergen sokkos állapotba került, amikor mézeskalácsvárosukat vandál huligánok lerombolták).

Mézeskalácsfajták a világ körül

Svájcban létezik egy különleges mézeskalácsfajta a  “biber”, (vidra) mely téglalap alakú, gyömbér ízesítésű, marcipánnal dúsított tortaféle. A leghíresebbek az appenzelli és a st. galleni, művészien kidíszített biberek, az Appenzellien egy medve, a szent gallenin a katedrális képe látható és cukormázzal van mindkettő bevonva.

Hollandiában és Belgiumban, a könnyen morzsolódó Peperkoek, Kruidkoek vagy Ontbijtkoek (reggeli keksz) Spekulaas mézesek a legnépszerűbbek. A Benelux országok annyira rajonganak érte, hogy tulajdonképpen egész évben, a nap minden szakában szívesen fogyasztják, a belgák, még a vajaskenyér tetejére is rámorzsolják a Spekulaas-t. 3 évvel ezelőtt kibocsájtottak egy spekulaas “krémet” is (kb olyan, mint a földimogyoróvaj vagy nutella).

A szláv országok közül, Oroszországban a leghíresebbek a tula vyazmai és gorodetsi mézeskalácsok. A bolgár mézes egy tenyér nagyságú, kerek vagy lapos, vékony csokiréteggel bevont sütemény, melynek összetevői: méz, fahéj, gyömbér és szegfűszeg. Karakolban készítik a legfinomabbat. Lengyelországban a toruńi (piernik toruński) mézes már a középkor óta ismert. A nagy zeneszerző Chopin, amikor Toruniban élő nagyapjánál Fryderyk Florian Skarbeknél töltötte a nyári szünidejét, mindig örömmel hódolt mézeskalács szenvedélyének.10614307_1032859560087958_857605286708137950_n

A román mézeskalács neve turtă dulce, ami egy cukormázzal bevont mézeskalácsfajta.

Braziliában is létezik egy mézes sütemény a pão de mel (“mézes kenyér”), mely tulajdonképpen egy csokikrémmel bevont mini kávétorta, kb. akkora, mint régen a magyar mignon volt.

A mézeskalácsoknak számtalan receptje létezik, de mindegyiknek a fő összetevője a liszt, a porcukor, a méz és a tojás. A mézesek díszítése a századok során annyira kifinomult, hogy mind a formájában, mind a kivitelezésében egy-egy meghatározott eseményhez kötődik. Egy szépen elkészített mézeskalács ma műalkotásként is megállja a helyét.

A mézes technikák közül a legismertebbek a következők:

Írókázás: tojáshabbal mintákat rajzolnak rá, ez a legelterjedtebb.

Bevonják (a minták alapozásához) tojásfehérjével, melytől csillogó lesz,

piros festékkel festik be, mely a hagyományos vásári díszítés alapja volt,

Ha tojáshabbal vonják be a mézes, fehér lesz, ha kakaós folyadékkal, akkor barna.

Ezenkívül magokat nyomkodnak a tésztájába (napraforgó, tök, mandula, kardamom, szezám magját), egyéb díszítő elemeik lehetnek: tükördarab és dekorációs papír.

Platzschen, 2013 055

Reklámok

One thought on “Mézeskalácsházikó és mézeskalácsváros

    spajzgirl responded:
    2013. december 7. szombat - 19:38

    klassz sztori, nemde?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s