Szt Lucia macskája tekercs

Posted on Updated on

A Skandináv országokban, ahol a hosszú, zord tél miatt az embereknek még nagyobb igényük van a fényre, december 13.-át, Lucia napját legalább olyan nagy felhajtással ünneplik meg, mint a karácsonyt (Luce fényt jelent latinul). A Luca napi untitledszokásokban, gyertyagyújtásban jól felismerhetőek a Freya istennő (szerelem, termékenység, a menyasszonyok védőszentje volt) kultusz jegyei, erre utal pl. a hagyományos Lussekat azaz Lucia macskája nevű sütemény (a legenda szerint Freya hintóját az égen macskák húzták) elkészítése is.

A Lucia napja előtti éjen, amikor az Orion csillagkép felbukkan az égbolton, minden svéd családban, a legidősebb lány hajnalban kipattan az ágyból és egy “macskamosdás” után azonnal birtokba veszi a konyhát, ahol hozzákezd a Lucia macskája nevű, sáfrány ízesítésű bukta sütésének. Miután megfőzi a kávét is a reggelihez, magára ölti fehér ruháját, vörös selyemövet köt a derekára, végül egy zöld levelekből készített koszorút illeszt a fejére, 4, 7 vagy 9 gyertyával kivilágítva (néha a koszorút zöld rutafűből font piros szalagokkal is kidíszítették). A szülőket a Lucia dallal ébreszti, majd a finom reggeli után, melyet az ágyba visz nekik, mindenki fehérbe öltözik és kezdetét veszi a St Lucia napi felvonulás. Mindig a koszorús-gyertyás fiatal lány vezeti a processziót, mert az őt követő lányok csak a kezükben vihetik a gyertyát, és koszorú helyett csillogó flitterekkel díszíthetik ki a hajukat, őket követik a Csillag fiúk (fehér trikót és magas tölcsér alakú-fejfedőt viselnek, mely csillagokkal van kidíszítve) végül a manóknak, öreg embereknek, szellemeknek öltözött gyerekek zárják a sort. Néhol Lucia segítő társaként jelen van Szt Stephan-Szent István, aki lovon ülve osztogatja a süteményeket. (Svájcban, St Lucia Télapó kíséretében vonul végig, Lucia a lányoknak, ő meg a fiúknak osztogat ajándékot. Norvégiában, Lucia boszorkány).

A menyasszonynak öltözött Luca-Luciáról, koszorúval és gyertyával a fején először 1780-ban tettek említést a svéd népszokások között. Ezt az ünnepet később Svédországban újjá élesztették és összekötötték Nobel Alfréd halálának az évfordulójával (a Nobel-ünnepségek zárónapja december 13.-a, e napon gyertyás-koronás lányok köszöntik az új Nobel-díjasokat).

stlucia-2003A svéd büfé asztal

A Lucia napi menü sok finomságból áll. A felnőttek glöggöt (puncsot) isznak Aquavittel, a gyerekek meg alkoholmentes forralt bort. Mindkét italban közös, hogy az ún. téli fűszerek jelen vannak, mint a gyömbér, kardamom, fahéj, szegfűszeg. Ezt követi a grillezett hering, saját sütésű kenyérrel, az adventi sonka, vastag, tört szegfűszeg réteggel bevonva,és a lazacos carpaccio tormával. Az asztal tobozzal, koszorúkkal, gyertyákkal, pálmaágakkal, kis rénszarvas figurákkal van feldíszítve, melyek még ünnepélyesebbé teszik a hangulatot.

Íme a svéd adventi kenyér receptje:

Hozzávalók: 400 gr rozsliszt, 100 gr répalé, fél liter víz, 75 gr vaj, 75 gr élesztő, 1 tbsp ánizs, 1 tbs kömény, 1 tbs édeskömény, 550 gr fehér liszt, 50 gr füge, 75 gr mazsola

Olvasszuk meg a vajat öntsük rá a vizet és a répalevet. Adjuk hozzá a lisztet. Kézzel gyúrjuk össze. 100 ml langyos vízben kelesszük meg az élesztőt, adjuk hozzá a búzalisztet és a fűszereket, az apróra vágott fügét és a mazsolát. Osszuk két adagra. Hagyjuk állni 1 órát. 190 fokon 50-60 percig sütjük. Várjunk amíg kihűl, csak akkor tegyük az asztalra.

Sáfrányos bukta

A híres lussebulle vagy lussekat (Lucia macskája), nem más, mintegy élesztős bukta. Nincs benne fahéj, szerecsendió mint az olasz süteményben és  a cranberry helyett mazsolátraknak bele. A buktát legtöbbször S alakban sütik ki.

535460Olvasszuk fel a vajat adjuk hozzá a tejet és a sáfrányt. Melegítsük fel 37 C (100 F). A hőmérséklet fontos, használjuk a termométert! Öntsük rá a kettéválasztott élesztőre; adjuk hozzá a többi alapanyagot (kivéve a tojást és a mazsolát). Gyúrjuk egyenletessé. Fedjük be egy tiszta konyharuhával és kelesszük 30 percig. Dagasszuk tovább a tésztát, majd osszuk 25-30 darabra és formáljuk mindegyiket zsemle nagyságúra. Fedjük be egy konyharuhával és kelesszük tovább. Nyújtsuk ki 15-20 cm hosszúra, majd vágjunk ki téglalap formákat és S vagy dupla S alakúra formáljuk, a lényeg, hogy az S végek találkozzanak. Nyomjuk bele mindegyikbe a mazsolát. Hagyjuk kelni még további 40 percig. Verjük fel a tojást szórjunk bele nagyszemű tengeri sót, kenjük be vele a Lucia macskája tetejét. Süssük 5-10 percig aransárgára 250 C (475 F).

Nálunk Magyarországon Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és az egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, az szerencsés lesz. Ennek a szokásnak az eredete valószínűleg onnan ered, hogy a Gergely-naptár bevezetésekor ez a nap volt az év legrövidebb napja (a Julianus naptár szerint december 21-e). Luca napon tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. Ilyenkor ültették el a Luca búzát is, ami karácsonyra kihajtott, később azzal díszítették az oltárt. 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s