Karácsonyi uborka

Posted on Updated on

Fors Kasten, 2013 024Kinek jutna eszébe Európában, hogy savanyú uborkát rejtsen el a karácsonyfán? Nos, míg nálunk sokan mégcsak nem is hallottak erről a szokásról, az Amerikai Egyesült Államokban a karácsonyi ünnepekhez már éppúgy hozzátartozik, mint nálunk a szaloncukor.

Karácsonyi ubi

A karácsonyi uborka elrejtésének szokásával kapcsolatban az amerikaiak a mai napig ragaszkodnak ahhoz a teoriához, miszerint a karácsonyi szokások zömét, az Újvilágba bevándorló németek terjesztették el a világon. A németek ezzel egyetértenek, kivéve a karácsonyi uborka történetével, amely szerintük csupán egy jól sikerült, üzleti fogás volt. Ezt az elméletet támasztja alá az is, hogy a szokás kialakulása egybeesett az első, német üvegdíszek importálásával Amerikába. Míg 1840 előtt a karácsonyi dekorációk nagy része friss gyümölcsökből (almából, narancsból), aranyra festett dióhéjból, mogyoróból és egyéb ehető édességből állt, Albert herceg, (Viktória angol királynő férje), úgy 1850 táján Németországban járva, a híres, német üvegfúvó üzemből, Lauschából szebbnél-szebb gömböket, Drezdából pedig bádogból és viaszból készült apró babákat, pici bútorokat, hangszer formájú díszeket rendelt (eredeti példányaikért ma vagyonokat fizetnek a gyűjtők).

Innen már csak egy lépés volt, hogy divatba jöjjenek a nem ehető díszek, mert korábban minden keresztény országban csak ehető dolgok kerülhettek a fenyőfákra, mint pl a dió, mogyoró, az amerikaiaknál a pattogatott kukorica, a cranberry füzérek, perecek, a szláv népeknél pedig a festett tojások. A hamar megromló dolgok helyett azonban a német iparosok kitalálták a viaszból készült díszeket, amit később az üveg-kvarc technika fejlődése forradalmasított, melynek eredményeként megjelentek az első üvegdíszek. Nagy előnyük az volt, hogy a következő évben újra fel lehetett használni. A higanyból vagy ólomból készült díszeket később egy ezüstnitrát és cukros víz keverékéből kikísérletezett anyag váltotta fel. 1880-ban, amikor F. W. Woolworth, az amerikai olcsó áruházak koronázatlan királya Németországban járt, hallott először a lauscha-i üvegdísz készítő üzemről. Mondanom sem kell, hogy hamarosan legfőbb vásárlója, megrendelője lett a gyárnak. Az üvegdíszek eladásából aztán további milliárdokat keresett Amerikában.

1892-től napjainkig Amerikába exportálják a legtöbb üvegdíszt.

A Michigan államban lévő, Berrien Springs-et, a karácsonyi uborka fővárosaként tartják számon, mivel 1992 óta minden évben, december elején megrendezik az uborkafesztivált. 

Markt der sinne 007

404239_359169254123297_1694590706_n

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s