Alíz Csodaországban és a francia gesztenyés szelet

Posted on Updated on

Platzschen, 2013 024Alíz Csodaországban

Igazából egyáltalán nem tartozik a kedvenc meséim közé, Lewis Carroll bizarr meseregénye. Amikor azonban néha a kezembe kerül, mindig elkápráztat a mű matematikai felépítése, a szereplők lehetetlen ötletei, melyek egy totál szűrreális világba varázsolják az embert.

Lewis Carroll eredeti neve Charles Lutwidge Dodgson volt, aki főfoglalkozását tekintve, matematikusként csaknem harminc évig tanított Oxfordban. Emellett anglikán pap, író, költő és fényképész is volt. Miután két könyvet írt a logikai játékokról, megalkotta a gyermekirodalom klasszikusait az: Alice Csodaországbant (1865), Alice Tükörországbant (1872). Versei, mint a Snarkvadászat (1876) és a Gruffacsór Angliában szintén nagyon népszerűek.

Maga a történet, Alice bátor helytállása Csodaország különös szabályokkal és szereplőkkel telezsúfolt világában sokakat megihletett. Nemcsak a gyerekek, az irodalom és művészetek, hanem a természettudományok művelői között is sok kedvelője akad, amit számos tudományos elnevezés és ismeretterjesztő munka is alátámaszt: például a vörös királynő hipotézis az etológiában, az Alice Csodaországban szindróma az orvostudományban, (az érzékelt tárgyak magukhoz képest túl nagynak tűnnek –makropszia-  a környezetüket valótlanul kicsinek látják, -mikropszia- hallásbeli és más szenzoros módozatokkal – időtorzulás, testtorzulás, egyensúlyproblémák, hangtéveszmék, illetve eltorzulások, anyagváltozások, ijedtség, üldözési zavar – küzdhetnek. Amelynek előfordulása meglehetősen gyakori gyermekkorban). Végül Martin Gardner matematikai és egyéb vonatkozású jegyzetekkel ellátott Alice-könyvei, vagy az olyan művek, mint az Alice in Quantumland.

Nos Virágboltos barátnőmnek, Jazminnak az egyik kedvenc meséje az Alíz Csodaországban, s mint friss kismama (a kislánya, Emília 1 éves lesz december 15-én) az idén nemcsak megálmodta, de meg is valósította a müncheni Blumen style nevű boltjában az Alice Csodaországban témát. Szenzációsra sikerült! Nemcsak az egyáltalán nem szűrreális virágkompozíciói miatt, hanem, úgy az egész, ahogy volt. Az egyik kuncsaft nagy lelkesedésében 2 saját maga alkotta festménnyel járult hozzá a premier sikeréhez, nem beszélve, a Mont Blanc francia gesztenyés kompozíciómról, melyek Jasmin szerint a nap fénypontjai voltak!

A virágkompozíció azt a pillanatot örökíti meg, amikor Alice álmában belezuhan egy nyúlüregbe, és egy abszurd világba kerül, ahol furcsa szerzetekkel találkozik. Néhol megnő, néhol összemegy, beszorul a Nyuszi házába, hernyókkal beszélget, őrültekkel teázik, a Szív Királynővel krikettezik, majd felébred álmából.

gesztenyes-mont-blanc-petit-four-recept-1

A Mont Blanc receptje

Hozzávalók:

A profiterol tésztához : 500 g víz, 250 g liszt,  120 g vaj,  6 tojás,  0.5 teáskanál só
A gesztenyekrémhez: 100 g gesztenyepüré, 100 g gesztenyepaszta, 200 g vaj, 1 teáskanál vaníliakivonat, 1 evőkanál rum
A csokoládékrémhez: 4 nagy tojás sárgája, 50 g kristálycukor, 2 evőkanál kakaópor, egy csipet só, 60 g étcsokoládé, 185 ml tejszín

Az elkészítés módja:

Először készítsük el az alapot: Melegítsük elő a sütőt 176 fokra. Szükségünk van 12 kerek tésztára, valamint a hattyúk nyakára és szárnyaira. Tehát a profiterol recept alapján úgy készítjük el, hogy a vizet a vajjal és a sóval felforraljuk, ügyelve, hogy ne forrjon hosszan. Adjuk hozzá egyszerre az átszitált lisztet. Keverjük gyorsan, hogy tökéletesen csomómentes legyen. Addig főzzük a tésztát, míg el nem válik az edény aljától és falától. Várjuk meg míg kihűl, majd adjuk hozzá egyenként a langyos tésztához a tojásokat. Addig keverjük fakanállal, amíg sima homogén nem lesz. Töltsük be egy tortakrém nyomózsákba, majd formáljunk 12 kis tortát. Gázsütőben 160, elektromos sütőben 180 fokon süssük ki a képviselőfánkokat 20-25 percig. Hagyjuk kihűlni őket. Közben készítsük el a csokoládékrémet, amihez először aprítsuk fel a csokoládét. Majd a tojások sárgáját, a cukrot és a sót vízgőz felett kezdjük el melegíteni állandó keverés közben. Mikor feloldódott a cukor, adjuk hozzá a csokoládédarabkákat, keverjük, hogy feloldódjon. Verjük fel a tejszínt kemény habbá. A langyosra hűtött csokoládés keveréket óvatosan keverjük hozzá a tejszínhabhoz. Tegyük legalább 2 órára hűtőbe. Végül készítsük el a gesztenyekrémet. (Ha nem kapnánk gesztenyemasszát, akkor dupla mennyiségű pürével dolgozzunk). A lágy pürét és a puha vajat  keverjük krémesre a robotgéppel, majd passzírozzuk át még szitán is, hogy tökéletesen puha krém legyen. Keverjük bele a vaníliakivonatot és a rumot is. Amikor mindennel készen vagyunk, állítsuk össze a Mont Blanc hegyet. Az alapra jön egy adag csokoládékrém, majd arra a gesztenyekrém, amit habzsákból kinyomunk, (3-as végű csövet szereljünk rá). Végül helyezzük rá az aranyleveleket.

Platzschen, 2013 030

Platzschen, 2013 029

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s