Mit evett/eszik James Bond

Posted on Updated on

James Bond nem volt egy nagy gourmand,-írta róla szülőatyja Ian Fleming: Az Őfelsége szolgálatában című könyvében, ahol így folytatja- “James, Napóleonhoz hasonlóan nem edzette a gyomrát különleges ételekkel, annál inkább ki volt éhezve a nőkre!” Úgy is fogalmazhatnánk, hogy Bondot a Goldfingerben (Arany ujj) jobban érdekelte Pussy Galore, a Cementkeverők leszbi szervezetének a vezére, mint az orra előtt ínycsiklandózóan gőzölgő suprêmes de volaille Jeannette-t (libamájas-tárkonyos Cordon Bleue)!

Miket evett James Bond?

Az első James Bond filmekben, melyek még az 50-es évek Angliájában játszódtak, James legtöbbször grillezett naphalat, oeufs cocotte-ot és roast beef-et fogyasztott, hidegen, burgonya salátával, ami nagyjából megfelelt az akkori, felső tízezer ún. komfort ételének. Az étkezés akkoriban még nem volt annyira reflektorfényben, mint ma, mondhatnánk úgy is, hogy nem volt kifinomult. Ennek ellenére Mr Bond, a majdhogynem póriasan egyszerű ételek elfogyasztása után sokkal elégedettebben állt fel az asztaltól, mint a 20. századvégi Szex és New York Mr Bigje, aki a 30-fogásos menüket legtöbbször, unott, semmibe révedő arckifejezéssel turkálta végig.

De térjünk vissza Mr Bondra, aki Fleming első könyvében, a Casino Royale-ban (1953) így jellemzi az étkezéshez való viszonyát, “Csak nevetséges élvezetet találok az evésben és ivásban!” Valószínűleg Fleming, azért adta titkos ügynöke szájába ezeket a szavakat, mert érezte, hogy a szuperkém, luxus öltönyeihez és autóihoz egyáltalán nem illettek az egyszerű ételek, melyek azonban hűen tükrözték Nagy-Britannia akkori gazdasági helyzetét, amikor az angolok ugyanúgy szűkében voltak az exkluzív dolgoknak, mint bármelyik más háború sújtotta ország.

A 60-as évektől aztán James, egycsapásra pazarlóvá válik, ami egyáltalán nem az ízlésében bekövetkezett változás eredménye, hanem a gazdasági helyzet javulásának az első jele. A legjobb példa, amikor a Tűzgolyó című filmben (Thunderball, 1965, Sean Connery) Bond már 50 dollár értékben rendel vacsorát. Az irígykedő nézőkre kacsintva (mert 1965-ben 50 dollár egy fogásra meglehetősen nagy összegnek számított) választását azzal a szállóigévé vált mondattal indokolja, hogy: “Mintegy kanálnyi is elég belőle (Anything less would be fine for me!). Ezzel szemben a 21. századi James Bond (Daniel Craig) a Casino Royalban már egyáltalán nem magyarázkodik, s amikor kilószámra tömi magába a Beluga kaviárt (amit Beluga pezsgővel öblít le) jólesően így csettint a nyelvével: “Hmm, a Kaszpi tenger gyémántja ismét kiváló!

A Holdkelte (Moonraker at Blades, 1979 Roger Moore) című filmben, James mielőtt visszarepülne Miamiba, a búcsúvacsorán, ahelyett, hogy szexi partnerének tenné a szépet, a skót, füstölt lazac nagyszerűségét dicsőíti,-mely szerinte- “A legfinomabb texturájú. Csak a skót halászok tudják így elkészíteni. Ehhez képest a skandináv lazac egy kiszáradt halbőr a vajas piritóson”.

Ugyanebben a filmben, James Bond, a St James klubban egy spárgás előétel után, miközben hatalmas küzdelmet folytat egy borjúszelettel, azon sajnálkozik, hogy nem kért kölcsön egy vasálkapcsot, ádáz ellenségétől (a Vasfogsorútól),- mert “ezeket a szikkadt húsokat, képtelenség átharapni!” Később a fárasztó vacsora után megkönnyebbülten hörpöli ki a Vodka Martinijét, természetesen zellerszárral és paradicsomszósszal.

222Tojás rántotta és gyümölcs

Az Oroszországból szeretettel című film (From Russia with love, 1963, Sean Connery) Isztambulban kezdődik, ahol James-szel reggeli közben találkozunk, amint éppen egy rettenetesen sűrű, a zsíros tejszíntől sárga színű joghurtot kanalaz, egy kék kínai porcelántálból (tökéletes színkombináció), hozzá friss, zöld-lila színű fügéket eszik, amik az érettségtől majdnem a tányérján repednek szét.

Az Élni és élni hagyni című film (1973) nyitó jelenetében Roger Moore a hotel portástól egy igazi angol reggelit rendel: -“Hozzanak 1 pohár, frissen préselt narancslevet, 3 tojásból rántottát, sonkával, 2 nagy csésze kávét, sok tejszínnel és piritóst, szamóca lekvárral”. A helyi újságok szerint ezt a gusztusos reggelit Nagy-Britannia lakossága Bonddal együtt ette/élvezte végig.

Ebéd és vacsora

Amikor James Nagy-Britanniában állomásozik, legtöbbször a munkahelyi kantinban ebédel, esténként viszont a Scott’s nevű vendéglőben találkozik barátaival és hölgyismerőseivel (A vendéglő 2011-ben ünnepelte fennállásának 160. évfordulóját)!

Kiküldetései során Franciaországban kipróbálja a langusztát, Olaszországban a tagliatelle verdi-t, Floridában pedig a híres, helyi specialitást, a kőrákot (stone crab). Érdekes, hogy a világhírű francia konyhától nincs elájulva, több filmben is elhangzik, hogy: “Nem szeretem ezeket a boros-tejszínes mártással agyonlocsolt húsokat, a francia szakácsok bizonyára így próbálják elterelni a figyelmet a gyenge minőségű húsaikról!” A Diamonds Are Forever (Gyémántok az örökkévalóságnak, Sean Connery, 1971) már New Yorkban játszódik, ahol James, Sardi-nál löncsöl Félix Leiter nevű barátjával, majd később a 21 -es klubban Tiffany Case-zel flörtöl, ahol kaviárt rendel előételként, majd borjúszeletet, spárgával, mousseline szószban. A következő estén Bond egyedül költi el a vacsoráját a Voisin’s-ban, ahol miután megiszik 2 Vodka Martinit, rendel egy Benedek tojását eperrel, amihez Black Velvet pezsgőt iszik. Az élni és halni hagyniban (Live And Let Die, 1973) az amerikai Harlemben, első ízben kóstolja meg a sült csirkét.

Amikor az ügynök másodjára jár Isztambulban, az ottani nagyfőnök, Kerim Bej egy gyorsétterembe invitálja, ahol előételként szardíniát rendel neki. A mindig szarkasztikus Bond csak annyit jegyez meg, hogy “az íze olyan volt, mintegy konzerv szardíniának”, majd ezt követi az azóta oly népszerű Döner Kebab, ez viszont nagyon ízlik James-nek: “ez a fiatal bárány, fűszeres rizzsel és tonnányi hagymával tökéletes ízkombináció volt”. Ezzel a mondattal aztán Bond azonnal belopta magát a nézők szívébe, (ugyanúgy, mint a Goldfingerben (1964), amikor először eszik a curryvel fűszerezett ételt), mert végre egy olyan ételre esett a választása, ami bárki számára elérhető.

Nos, ha valaki kíváncsi, hogy miket evett még végig James Bond a filmjeiben, annak figyelmébe ajánlom Edward Biddulph: A magányos szakács (Licence to cook, 2009) című könyvét. Az angol szerző vette a fáradtságot és összegyűjtötte a 12 James Bond novellában található összes receptet; majd el is készítette, s az ételeket gyönyörű fotókkal illusztrálva publikálta. A könyvben éppen úgy megtaláljuk az egyszerű főtt tojás receptjét, mint a legrafináltabb osztriga ragujét, (amiért egyébként Ian Fleming rajongott, rendszeresen ezt rendelte, a new yorki, Grand Central Station mellett lévő Oyster Bárban) ezenkívül ízletes, angol reggeliket, tökéletesen megkomponált menüket, háromfogásos ebédeket, 5 Michelin csillagos Bond vacsorákat. Íme 4 recept a könyvből:

1. Spagetti bolognese

A Tűzgolyó című filmben, James Bondot a Shrublands egészségfarmra küldi M, 2 hétre, miután jelentést kap a Központ főorvosától, hogy Bond nincs éppen csúcsformában; mert a túl sok Vodka-Martini, dohányzás és stressz még a kötélidegzetű, tesztoszterontól duzzadó Bond szervezetét is kikezdte. A 2 hét szigorú diéta alatt, plusz masszázsok, beöntés és ülőfürdők után Bond már totál ki van éhezve egy kalóriadús vacsorára, melyről Fleming így ír: “ James minden este egy hatalmas tál Spaghetti Bolognese-ről ábrándozott, rengeteg fokhagymával. A második hét végén már ott tartott, hogy beérte volna egy olcsó Chiantival is, hozzá az izmos testű Patricia Fearinggel”. Nos Bond nemhiába diétázott, mert a leletei 2 hét után annyira feljavultak, hogy a brightoni, Lucian-hez nevű vendéglőben valóra válthatta az álmát, és megrendelhette a spagettit, ráadásként megkapta hozzá Miss Patricia Fearingget is, akivel a vacsora után, a puha, bőrüléses luxus verdájával porzott el”.

Hozzávalók: oliva olaj, 1 közepes hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 szelet bacon vagy pancetta, tej, 50 dkg darált marhahús, 1 konzerv paradicsom, 1 ek paradicsompüré, 2 db reszelt répa, 1 ek oregano, 2 db babér, 1 pohár fehér vagy vörös bor, Parmezán sajt

Forrósítsuk fel az olajat egy nagy serpenyőben, dobjuk bele a bacont vagy pancettát pár percre. Adjuk hozzá a fokhagymát és a hagymát és pároljuk üvegesre. Ezután tegyük bele a darált hús, öntsük rá a tejet és pároljuk kb 5-8 percig. Öntsük rá a konzerv paradicsomot, kanalazzuk rá a pürét, adjuk hozzá a reszelt répát és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk majd ha szükséges tegyük bele egy turmixgépbe és turmixoljuk krémszerűre. Ezután öntsük vissza a serpenyőbe és adjuk hozzá a bort, rottyantsunk egyet rajta. Majd egy kis viz  hozzáadásával, mérsékeljük a lángot alatta és lassú tűzön pároljuk kb. fél-1 óra hosszat. Közben főzzük meg a spagettit, (125 grammot személyenként) kb. 8-10 percig. A bolognese-t mély tálban szervírozzuk a szósszal és a ráreszelt parmezán sajttal meghintve.

2. Little Scarlet szamóca lekvár

Gondolom, hogy már a bevezetés után kitalálták, hogy Bond első számú kedvence a tojás, a 2. helyen viszont a szamócalekvár áll. Amikor az Oroszországból szeretettel-ben James Bond a reggelijét, ami mellesleg a kedvenc étkezése, a napi 3 étkezés közül, 2 tejszínes kávé után (amit természetesen Chemex kávéfőzőben főztek) Jersey vajjal megkent piritósához, a Tiptree “Little Scarlet” nevű szamócalekvárt fogyasztja nagy élvezettel (néha norvég Heather Honey-mézet rendel a Fortnum és Masontól).

A Tiptree “Little Scarlet” lekvárról annyit tudunk meg Edward  Biddulph könyvéből, hogy a termék az Essexben lévő szamóca manufaktúráról kapta a nevét. Ezt a Fragaria virginiana nevű szamócafajtát, ami a lekvár alapanyaga, egy C.J. Wilkin nevű farmer hozta be a 19. század végén Amerikából, Nagy-Britanniába. Később egy céget alapított, Wilkin & Sons Limited néven, Tiptree-ben, Essexben, (1885-ben) ahol azóta is lankadatlanul termesztik a szamócát, készítik a lekvárt, dzsemeket, szörpöket etc. A gyümölcs apró mérete miatt 1 üveg lekvárhoz rengeteg mennyiségre van szükség, a termesztése viszont eléggé nehézkes,-nos ezeket a tényeket figyelembe véve megértjük, hogy a belőle készült lekvár miért olyen drága, a jó hír viszont, hogy ennek arányában a minősége garantált: minden egyes kisüveg “Little Scarlet” 60 db szamócát tartalmaz, de a koncentrációnak köszönhetően–10 dkgból 6 dkg tiszta gyümölcs – az íze, aromája nagyon intenzív. Ami még vonzóbbá teszi, hogy a gyümölcsön kívül csak cukrot, pectint és aszkorbinsavat tartalmaz. (Nagy-Britanniában a Tiptree “Little Scarlet” szamóca lekvárt bármelyik szupermarketben lehet kapni vagy online meg lehet rendelni).

3. Western Szendvics

Live And Let Die, Élni és halni hagyni (1973) című filmben James Bond egy olcsó hotelban szállásolja el magát Tampában. Az egyik kalandokkal teli éjszaka után délig alszik, majd amikor magához tér, elindul reggeliző helyet keresni. Végül egy amerikai ételbárban köt ki, ahol egy háromszintes western szendvicset rendel kávéval, akkor, amikor Európában még senki sem hallott a McDonalds-ról. Speciel ennek a szendvicsnek az eredetéről annyit tudunk, hogy egy kínai vendéglős készítette el először, az egg foo yung nevű kínai tojásos ételrecept alapján. A western szendvics másik neve Denver szendvics, íme a receptje:

Hozzávalók: 1 felvert tojás, 1 fél hagyma, 1 szelet füstölt sonka, 3 szelet pirítós, zöld paprika

Pároljuk meg a zöld paprikát az apróra vágott hagymával. Tegyük mellé a sonkát. Öntsük rá a felvert tojással. 2 perc után (mérsékelt lángon) fordítsuk meg. Amikor kész vágjuk ketté, majd helyezzük a pirítósok közé.

4. Kobe marha

A Csak kétszer élsz című könyvben (Only Live Twice, 1967) James Bond-Sean Connery egy igazi gasztró kaland részese lesz, akkor amikor egy Tiger Tanaka nevű japán ügynökkel vacsorázik. Tanaka Kobe marhasztéket rendel Jamesnek, aki elismeri, hogy még életében nem evett ilyen finom sztéket, és ezt nem azért mondja, mert tudja, hogy a kobe marha a világ legdrágább húsfélesége, hanem, mert tényleg ízlik neki. A filmben, a vacsora után, Tanaka, Bondot a konyhába kíséri, ahol egy Kobe marha szakértő mester irányításával, Bond puszta kézzel maszírozza bele a húsba az 1 üveg sört és a japán pálinkát a socsut (pálinka burgonyából, cukorból, rizsből). Bond “húsbűvölő technikája” óriási hatást tesz a séfre.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s