Október sörfesztivál: a folyékony kenyér ünnepe Münchenben

Posted on Updated on

Oktober fest 2012 066

Münchenben, holnaptól, 3 héten keresztül (szept 21-október 6-ig) a sörfesztiválon találkozik az egész világ, mivel a híres Theresien wiesn-en kezdetét veszi a világ legnagyobb népünnepélye, a bajor sörfesztivál! A dirndlibe öltözött dúskeblű hölgyek és a bőrnadrágos urak megcsodálása mellett, bajor specialításokkal örvendeztethetjük meg magunkat, mint pl. az obatzdával (kőrözött: frissen sült óriás pereccel) a fehér kolbásszal, és a Schupfnudeln-el (savanyú káposztás egytál ételehető tálkákban), melyek a testes német sörökkel igazán tökéletes együttest alkotnak, de nem árt vigyázni, mert a müncheni sörfőzdék kizárólag erre az alkalomra készítik a magasabb alkoholtartalmú Wiesnbier-t a vásári sört.

A müncheni Októberfeszt, melyet a németek a helyszín után ma már röviden csak „Wiesn”-nek neveznek, 1810 óta a világ legnagyobb népünnepélyévé nőtte ki magát. A statisztika szerint az utóbbi 5 évben, évente több, mint 6 millió ember rótta le tiszteletét Münchenben a bor és mámor istene, Bacchus előtt.

Az októberfesztivál története

Az Októberfesztet először 1810. október 12.-én rendezték meg I. Lajos király és Terézia hercegnő házasságkötése alkalmából, melyre München város egész lakossága hivatalos volt. Az eseményre nagy izgalommal készült minden polgár, s hogy még szenzációsabbá tegyék, egy egyszerű tisztnek az a kiváló ötlete támadt, hogy mi lenne, ha a müncheni városfal melletti réten egy nagyszabású lovasversenyt hírdetnének meg (innen kapta a tér a nevét-Theresienwiese-Terézia-mező). Lajos király örömmel fogadta a kezdeményezést, de mint az antik görög kúltura nagy tisztelője, egyetlen kikötése az volt, hogy az esemény az antik olimpiai játékok mintájára történjen. Az esküvőt követő pár évben valószínüleg ezért volt az őszi fesztiválnak inkább sportos jellege. Később, 1818-ban, a bajor királyi udvar a lakosság nagy örömére úgy döntött, hogy népszórakoztatásként, a lovasverseny mellett, felállítanak néhány körhintát.

1819-ben a fesztivál vezetése a müncheni városatyák kezébe került, ettől kezdve ők gondoskodtak arról, hogy a fesztivált minden évben meg tudják tartani (203 év alatt, 24 fesztivál maradt el pl kolerajárvány, háborúk etc. miatt).  A lovasversenyt a háború után, a 150. fesztivált kivéve (1960-ban), többé már nem rendezték meg. A több, mint 200 év alatt sokat változott a tér arculata: 1850-ben építették fel a 20 méter magas Bavaria szobrot. 1853-ra a szobor lábainál elkészült a hírességek csarnoka a Ruhmeshalle is. Így lett a 19. század végétől az Októberfesztből népünnepély. Ekkortól hosszabbították meg a fesztivál időtartamát is és az időpontot is áttették a többnyire még kellemesen meleg szeptemberre. Ma már csak az ünnepség utolsó hétvégéje nyúlik át októberre.

A folyékony kenyér ünnepe

A városvezetés csak 1880-tól adta meg az engedélyt a sör és egyéb cikkek árusítására, mint pl. 1881-ben nyitott ki az első sültcsirke árus. Hogy a hűvös őszi idő ne riassza el a látogatókat, már a 19. században elektromos fény világította meg a több, mint 400 bódét és sátrat és hogy több ülőhelyet tudjanak biztosítani meg termet a zenekaroknak, a sörfőzdéket nagy sörsátrakba helyezték át.

A fesztivál 1910-ben ünnepelte a 100. születésnapját, ebből az alkalomból 12 000 hektoliter sört mértek ki. A Bräuroslban, az akkori legnagyobb sátorban 12 000 vendég foglalt helyet. Ma a fesztivál legnagyobb sörsátra a 10 000 férőhelyes Hofbräu-Festhalle vagy másnéven Hippodrom.

1950-ben a főpolgármester, Thomas Wimmer, az azóta tradicionálissá váló mozdulattal nyitotta meg a fesztivált (egy söröshordó csapját egy kalapács segítségével ütötte le). Az ezt követő évtizedekben az Októberfeszt híre világszerte elterjedt. 1980. szeptember 26-a tragikus dátum az Októberfest történelmében. A fesztivál főbejáratánál egy bomba robbant. A merényletnek 13 halálos áldozata volt, több mint 200 sebesülttel.

Az Októberfeszten ma már nemcsak a németek mulatnak, de egyre nagyobb számban érkeznek turisták és hírességek a világ minden tájáról, főként olaszok, amerikaiak, japánok, és ausztrálok. Paris Hilton, Heidi Klum, Schweinsteiger, Ballack, Boris Becker, Schwarzenegger etc…

Az utóbbi években problémát jelent a túlzott alkoholfogyasztás mellett a zajártalom, az utóbbinak úgy próbálnak gátat szabni, hogy a sátrakat arra kötelezik, hogy 18 óráig csak tradicionális fúvószenét játszhatnak, a maximális hangerő 85 decibel. A sláger- és a popzene csak esténként szólhat. Ezáltal az Októberfeszt a családok és az idősek számára is élvezhető és a több, mint 180 év alatt megszokott „nyugodt Wiesn nosztalgikus hangulatot a nagyszülő korúak is újra átélhetik. A sörfogyasztásnak persze nem lehet gátat szabni, minden évben rekord mennyiségben fogy.

Fesztiválsátrak, massbier (korsó sör), óriáskerék és társai

Az Októberfeszten a müncheni sörfőzdékmint a Spaten-Franziskaner-Bräu, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu és Löwenbräu saját sátrakkal képviseltetik magukat. Aki ülőhelyet akar kapni valamelyik sörsátorban, legjobb, ha 1 évvel a tervezett látogatás előtt lefoglalja a helyét (25 euróba kerül, amibe fél grillcsirke és 1 massbier tartozik bele egy óriás pereccel együtt), a sátorba nem bejutók számára, 14 nagy és 15 kisebb sörsátor áll rendelkezésére. A München város honlapján egy Wiesnbarométer mutatja a sátrak aktuális kihasználtságát. A sátrakban használatos söröskorsó, korábban 1,069 liter volt, ma már a kereken 1 literesek a kedvencek, aminek a neve mass bier. Ezeket minden évben újratervezik, tulajdonosuk az illető sörfőzde, tehát elvitelük bűncselekménynek számít. Különösen az 1980-as, 1990-es években harapódzott el a korsólopások száma, azóta a biztonságiak feladata a tolvajok leleplezése. (A korsók ma már szuvenírként megvásárolhatóak).

Toboggan és elvarázsolt kastély

A vásár szimbólumát az óriáskereket először 1880-ban állították fel, a magassága 12 méter volt. A mai legnépszerűbb óriáskerék 50 méter magas. Aki fel mer ülni rá, madártávlatból is körbemonitorozhatja a “mezőt”, és Münchent.

A nosztalgiázók számára építik fel a hagyományőrző bajorok a Krinolint, a barokk körhintát, ami nélkül nem tekinthető október fesztiválnak a fesztivál, ugyanis ez a kerek formája és a forgó mozgása miatt krinolinra emlékeztető körhinta 1924 óta ugyanúgy elmaradhatatlan kelléke a fesztiválnak, mint a sör. 1938-ig emberi erővel forgatták, ma már csak a tradicionális fúvószenekar ül ugyanúgy alatta, mint anno dazumal.

Aztán ott van még a Toboggan, a toronycsúszda, ami 1906 óta szintén nagy kedvenc (Toboggan szó a kanadai algokin-indián nyelvből származik, és ott könnyű szánkót jelent). Középen egy gyors szállítószalag viszi fel az utasokat 8 méter magasra, majd a toronyból nagy sebességgel zuhan le a torony körül tekergő facsúszdában. Érdekes még az Olympia Looping egy hordozható hullámvasút, aminak az a különlegessége, hogy az egyetlen öt fordulót tartalmazó hullámvasút a világon. Ezenkívül persze még rengeteg szerkezetet ki lehet próbálni, és egy pikáns vagy humoros felíratú mézeskalács szívvel távozni egy eltulajdonított söröskrigli helyett!

Az idei október feszt: 2013. szept 21-október 6-ig tart.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok, zumwoll!dirndli 056

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s