Pitypang bor és sör

Posted on Updated on

fauna and flora 002Gyermekláncfű, pongyola pitypang vagy csorbóka (tévesen kutyatej), egy kutya mondhatnánk a soknevű virág hallatán, mely a Föld szinte minden részén vadon tenyészik. A becslések szerint a gyermekláncfű 30 millió évvel ezelőtt jelent meg Eurázsiában. Európába a perzsák, Észak-Amerikába az európai emigránsok juttatták el. Elsőként Ibn Sina, arab orvos írt róla (1000 körül), aki Taraxacumnak nevezte és kesernyés íze miatt a cikóriához hasonlította. Cremonai Gerard (arab-olasz fordító, 1114-1187) viszont tarasaconra fordította le, hogy hogyan lett ezután az angol, német, francia neve oroszlánfog (dandelion, dent de lion, Löwenzahn) csak találgathatunk, valószínüleg a sűrűn egymásra nőtt levelek ihlethették meg névadóit. Törökül viszont fekete cikória vagy vad endívia a neve, de a növény különböző fejlődési szakaszai szerint száznál is több elnevezést ismer a népnyelv: ír ibolya, pilises fejű, ágybavizelő, malacorr, boszorkány százszorszép, tejbanya, kutyasaláta, lóvirág..

Gyermekláncfű a patikában

A gyermekláncfű orvosi célokra való felhasználása ma már igen széleskörű. A növény gyökeréből kivont inulinból és a taraxacin nevű keserűanyagból májvédő gyógyszert készítenek. Az emésztőrendszerre, a májra és az epére elsősorban az előbb említett keserűanyagok hatnak, de a pongyola pitypang gazdag vitaminokban  (A, B, C és D) valamint ásványi sókban is (vas, szilícium, magnézium, cink és mangán). A gyökere főve vagy nyersen vizelethajtó, vértisztító hatású. Érdekes, hogy a gyermekláncfű magja a taraxacum miatt egyes madarak számára nélkülözhetetlen táplálék. Kréta szigetén él a gyermekláncfű legkülönlegesebb fajtája a Taraxacum megalorhizon (1000 -1600 méter magasan található), mely többféle súlyos betegség gyógyítására alkalmas. A szárakban lévő tejszerű folyadékból viszont szúnyog és rovarriasztó készül, míg a népi gyógyászatban régen szemölcsöket gyógyítottak vele. Túlzott használata azonban a benne lévő szeszkviterpén miatt allergiás bőrreakciót válthat ki.

A gyermekláncfű a konyhában

Magyarországon a gyermekláncfű konyhai használatáról nem szól a fáma, a nemzetközi konyha viszont annál inkább kedveli, különösen a szefárd zsidó konyha, azonkívül a kínai, koreai, skandináv, angol és a görög gasztronómiában népszerű. A kora tavasszal nyíló, ősszel másodvirágzó gyermekláncfű tehát szeptemberben ismét sztárvendége a nyugat-európai vacsoráknak. Mivel a vadon termő fajtája az ehető levelű növények csoportjába tartozik (zöld dandelion) főzve és nyersen, levesként, salátaként igencsak közkedvelt. Ízvilágában talán legközelebb a zöld mustárhoz áll. Általában a fiatal, zsenge leveleket és a még bimbós virágokat a salátákhoz használják fel, az „érettebb” levelek viszont főzelékként a legélvezetesebbek (mert a nyers leveleknek enyhén keserű az íze ezért jól átöblítik, hogy a keserű íztől megszabaduljanak). A  gyermekláncfű salátához a főtt tojás illik legjobban, fogyasztása rendkívül egészséges, mert a levelei több vasat és kálciumot tartalmaznak, mint a spenót. A szárított-őrölt dandelion gyökeréből, akárcsak a cikóriájéból kávépótló készül.

A dandelion virágjából viszont lekvárt és szörpöt lehet készíteni, azonkívül bort és szezonális sört. Míg a németek a bort részesítik előnyben, a Brit szigeteken már a középkorban kedvelt üdítő ital volt a  gyermekláncfű sör, ami fermentált  gyermekláncfűből és bogáncsvirágból (gyökérből) készült, eredetileg babér, téli örökzöld növények és édesített gyanta hozzáadásával. Az 1700-as évek végére a gyermekláncfű Angliában már olyannyira az étkezési kultúra szerves része volt, hogy Jane Austen angol írónő is óriási lelkesedéssel beszél a gyermekláncfű kedvező hatásairól (az édesanyja emésztési zavaraira állandóan gyermekláncfű teát ivott, de Sandition című novellájában Miss Parkers fogyasztja előszeretettel, talán éppen a  gyermekláncfű teának köszönhette, hogy a lányát is túlélte). A Viktória korszak idején a gyermekláncfű már nemcsak a saláták, szendvicsek legfontosabb ízfokozója, de a belőle készült likőr a tejszínes-túrós sütemények alapanyaga is. Napjaink Angliájában a legkedveltebb a Dandelion és Burdock (gyermekláncfű és bogáncs) nevű szénsavasított, édes sör, melynek alkoholos vagy alkoholmentes változata minden évben tonnaszámra fogy (világos mézsör vagy alkoholmentes üdítő).

Skandináviában és a keleti szláv országokban, pl. Sziléziában és Lengyelország egyes részein a dandelion virágjából, citrom hozzáadásával mézpótló szirupot készítenek, melynek a szép hangzású Májusi méz a neve, állítólag gyógyító ereje van, különösen májbetegségekben szenvedőknek ajánlák fogyasztását.

A Pissenlit (franciául ágybavizelő) és a Saison dupont gyermekláncfűből készített sörfajtákat Belgiumban,1988 óta a Brasserie Fantôme sörgyárban készítik.

Foxy 038Recept:

Gyermekláncfű likőrös túrós krémes

Hozzávalók a süteményhez:
5 db tojás
15 dkg cukor
1 csipet só
12 dkg liszt
3 dkg élesztő
A krémhez:
10 zselatinlap
80 dkg túró
2 citrom leve
18 dkg cukor
4 dl tejszín
0.3 dl gyermekláncfű likőr-bor vagy citromlikőr
A díszítéshez:
porcukor

Az elkészítés módja

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A sütemény alaphoz a tojásokat válasszuk ketté, a cukor felét adjuk hozzá a sárgájához és egy villával keverjük jól össze. A fehérjét egy kis só hozzáadásával verjük fel kemény habbá. Ezután adjuk hozzá a maradék cukrot, a lisztet, a sütőport. Miután mindent jól összedolgoztunk, kanalazzuk a masszát rá a zsírpapírral kibélelt sütőlapra, kenjük el egyenletesen majd 10-12 perc alatt süssük ki.
2. A krémhez áztassuk be a zselatinlapokat hideg vízbe. Adjuk hozzá a túróhoz a 2 citrom levét és a cukrot. Verjük fel a tejszínt kemény habbá, majd vegyítsük össze a túróval. Nyomkodjuk ki a vizet a zselatinlapokból. Öntsük bele a gyermekláncfű likőrt, bort (szörpöt vagy citromlikőrt) egy lábosba és 2-3 evőkanál túrókrém hozzáadásával olvasszuk fel benne a zselatint. Amikor felolvadt keverjük bele a túrókrémbe. Végezetül egy lapos késsel kenjük rá a zselatinos túrókrémet a süteménylapra. Helyezzük a süteményt 3 órára a hűtőbe. Friss virágokkal díszítve kínáljuk.

Zili and Hans 2013 022

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s