Szilva város

Posted on Updated on

August 2013 030Szeretem, ahogy Németországban minden évszaknak megvan a sajátos hangulata. Az ősz például Münchenben nemcsak az iskola és a sörfesztivál kezdetét jelenti, de a szilva, sütőtök és gomba szezonját is.
Szilva város Amíg csak átutazóban jártam Németországban, elkerülte a figyelmemet, hogy a németek legalább annyira kedvelik a szilvát, mint mi magyarok. Mivel a szilva hivatalos szezonja július közepétől október végéig tart, a pékségek pultjai már a nyár közepétől megtelnek a szilvás süteményekkel, az ún. Zwetchgen dacsikkal, Zwetchgenes buktákkal, szilvás gombócokkal és Streuselekkel. De nemcsak sütemények készülnek ebből a hamvas gyümölcsből, hanem nélkülözhetetlen tartozékai, az édes-savanyú szószoknak, füstölt sonkának, pácolt húsoknak, mert a szilva frissen vagy aszalva egyaránt kiváló. Németországban a frissen leszedett szilvát legtöbbször a sütőben (alacsony hőmérsékleten) kiszárítják, és így raktározzák el. Pfalzban és Rheinessenben a zöldséglevesbe teszik, Saarlandban viszont a bablevesbe. De térjünk vissza a szilvaszezonra, nyárutón a szilvát elsősorban a sütemények készítéséhez használják fel, melynek ezerféle recept variánsával találkozhatunk úton-útfélen. Pl. Hesse megyében és a Rajna menti városokban az ún. Quetsche torta (kvetcse) a legnépszerűbb, Bajorországban, Baden-Württembergben és Ausztria egyes részein viszont egyszerűen Szilvás sütemény a neve. A legkiválóbb szilvás lepényt eddig Augusburgban ettem, nemhiába emlegetik tréfásan a várost Dacsivárként, mert a pékségekben kapható szilvás dacsi igazi gasztronómiai különlegesség (a dacsi elnevezés talán a felső- és középnémet dechen vagy dacha szóból származik, jelentése belenyomni, ugyanis amikor a szilvát a tésztába nyomkodják, lesüllyed). A Belgiumhoz közeleső Eifelben járva viszont nem szabad kihagyni a Prumme tortát.
Néhány kedvenc receptem
Sissi szilvás sütije

Hozzávalók: 200 g olvasztott vaj, 250 g cukor, 1 csomag vaniliás cukor, 4 tojás, 100 ml tejszín, 3 bögre liszt, fél csomag sütőpor
Elkészítés: 1. Először keverjük ki a vajat a cukrot és a tojássárgáját, majd adjuk hozzá a tejszínt és a habbá vert tojásfehérjét, végül a többi alapanyagot. 2. Közben mossuk meg, és magozzuk ki a kb. 1 kg szilvát, aprítsuk fel, és szórjuk meg a fahéjas-vaníliás cukorral (1 csomag vanilincukor – 2 evőkanál cukor – 1 kiskanál fahéj, hagyjuk állni max. 10 percig). Miután elkészült a tészta, adjuk hozzá a szilvát (ne ijedjünk meg, ha a tészta meglehetősen sűrű lesz!). Szórjuk meg a tepsit zsemlemorzsával, majd öntsük bele a masszát, és süssük ki 160 fokon 40 perc alatt. 3. Amikor kész a sütemény, a még forró tésztára szitáljuk rá a fahéjas cukrot.
Szarvassült aszalt szilvával

Hozzávalók: 80 dkg szarvashús, 15 dkg aszalt szilva, 7 dkg fekete csoki, 4 evőkanál olaj, fél citrom leve, másfél dl borecet, 2 dkg finomított kristálycukor, 4 db borókabogyó, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 kávéskanál rozmaring, só, bors
Elkészítés: 1. Készítsük el a páclevet. Vágjuk ketté a citromot, csavarjuk ki a levét egy kis tálkába, tegyük bele a kakukkfüvet, rozmaringot és a borókabogyót, öntsük rá az olajat. Keverjük jól össze. Hagyjuk a szarvashúst egy éjszakára a marinádban (Véleményem szerint jobb vörösborban pácolni, mint olajban, mert az olajtól túl “zsíros” lesz.) 2. Másnap vegyük ki a pácléből a húst, sózzuk, borsozzuk, és kezdjük el párolni az olaj és vaj keverékében. 3. Pároljuk közepes lángon kb. 30 percig víz és vadpáclé (vadas leveskockából készült) hozzáadásával. 4. Közben áztassuk konyakba a szilvát. Olvasszuk fel a borecetben a cukrot, adjuk hozzá a fekete csokit és a szilvát a húshoz. 5. Forraljunk együtt mindent 5 percig. Amikor a szarvashús megpuhult, tegyük tányérra, krokettel és áfonyalekvárral kínáljuk.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s