Bomba di Tartufo-olasz fagyi

Posted on Updated on

Matsuri 2013 161A Tartufo bomba vagy a Bomba di Tartufo nevű olasz fagylalt receptnek általában 2 változata létezik a vaníliás és a csokis. Mindkettőben azonos, hogy a közepére leggyakrabban gyümölcs szirup, marcipán és amarettini keksz vagy fagyasztott gyümölcs kerül— pl. cseresznye, málna, eper,- ezután a fagyi gombócokat, olvasztott csokiba mártják, vagy durva szemcséjű cukrot kakaóval összekevernek és abban hempergetik meg. De a tartufonak létezik olyan változata is, amikor csoki helyett fahéjjal vagy durvára tört pisztáciával szórják meg.

A tartufo kitalálója

A Tartufo di Pizzo fagylaltot 1952-ben találta ki egy leleményes cukrász, II. Victor Emannuel egyik leszármazottjának a tiszteletére, akit, hogy jelenlétével emelje az esküvő fényét, egy arisztokrata család Pizzoba invitált. A házigazda azonban nagy lelkesedésében túl sok embert hívott meg a hivatalos vacsorára, így az édességnek szánt vanília és csokoládé fagylaltok számára nem volt elég fagylaltkelyhe. Amikor a mester cukrász Don Pippo de Maria rádöbbent erre, hogy ne hagyja cserben munkaadóját, egy hirtelen ötlettől vezérelve kitalálta, hogy a fagylaltokat tortás tányérokra fogja helyezni, de hogy mutatósabbak legyenek, ezért minden gombóc fagylaltot egy kis adag darált mogyoróban meghempergetett, fekete fondant csokiba (olvasztott) mártott (a Magnum fagyi is így készül). Végül egy szép színes, kerek tortapapírba csomagolva helyezte rá minden egyes kistányérra. Az így átalakított, közönséges fagylaltgombócokat visszatette a hűtőbe, hogy a tálalásig legyen idejük újra megdermedni. Mondanom sem kell, hogy Don Pippo találmánya hatalmas sikert aratott.

Az esküvő után Pippo úr diadalmasan tért vissza a cukrászdájába. 1964-ben onnan ment nyugdíjba, de a fagylaltozóját Don Pippo alkalmazottja, Giorgio di Iorgi vette meg és vitte tovább Bar Dante néven, mely azóta is nagy sikerrel prosperál. Aki arra jár, feltétlenül kóstolja meg, a Pizzo főterén található cukrászdában, a Don Pippo eredeti receptje alapján készült Bomba di Tartufot! Ugyanis miután a Tartufo di Pizzo fagylalt ilyen legendás hírű lett, a De Maria örökösök levédették a receptjét.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s