Tea Jane Austen-nal

Posted on

Ki ne ülne le szívesen teázni Jane Austen-nal? Kim Wilson írónő pontosan ezt tette, és írt egy könyvet Tea Jane Austen-nal címen, közös szenvedélyükről: a teaivásról. Az érdekes könyvre a múlt héten bukkantam rá angolul. 6 fejezetből áll: a reggeli tea készítés rituáléjával indít az Austen parókián, és a késő esti bálok utáni teázással fejeződik be Southamptonban. A teázás apropóján aztán minden részben érdekes történeteket olvashatunk a György-korabeli Nagy-Britannia étkezési szokásairól, beleértve a divatot, dizájnt is. Ami még vonzóbbá teszi a könyvet, különösen a gasztronómia iránt fogékony emberek számára, az a ma már történelminek számító receptek közlése. Wilson könyve, amit először 2004-ben adott ki a Frances Lincoln kiadó, USA-ban, az idén különösen aktuális, mert az angol nyelvű világ 2013 szeptemberében ünnepli Jane Austen: a Büszkeség és balítélet című könyv megjelenésének 200 éves évfordulóját. Az 1713-ban, 1500 példányban kiadott könyv, azóta 20 millió példányban kelt el világszerte. Az ausztráliai Canberrában, áprilisban már egy kosztümös, Jane Austen fesztiválon megemlékeztek az írónőről, de a legnagyobb eseményre szeptember közepén (szept. 13-tól 21-ig), Bathban (Jane Austen 1800-1805-ig ott élt) kerül sor, a Regency Tea Room-kávéházban.
A könyvben a teakészítés hogyanja mellett, rengeteg Jane Austen-korabeli recept található, mint pl. a Rózsafagylalt, melyet mi is rekonstruálhatunk, ha pontosan követjük a használati utasítást.

Íme: Hozzávalók: 1 db vanília rúd, 3 dl tej, 10 dkg cukor, 6 friss tojássárgája, 4 dl málnaszörp, 4 evőkanál rózsavíz, 2 és fél dl tejszín A díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor és friss rózsaszirmok A tejet főzzük meg a vaniliával és a cukorral, meg a tojássárgájával együtt. Amikor besűrűsödött, távolítsuk el belőle a vaniliarudat, keverjük bele a rózsavízet a málnaszörbe, és adjuk hozzá azt is a krémhez. Verjük fel a tejszínt kemény habbá, és keverjük bele a fagylaltkrémbe. Ezután legalább 3 óra hosszára helyezzük a mélyhűtőbe. Közben verjük fel a fehérjét a cukorral együtt, kemény habbá, majd áztassuk bele a rózsaszirmokat, s hagyjuk ott addig azokat, amíg megkeményednek. Tálaláskor adagoljunk 2 gombóc fagylaltot mindegyik fagylaltkehelybe, és kandírozott rózsalevéllel díszítve kínáljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s