Ray Cokes és a sör

Posted on Updated on

Belgium 2013 june 266

A zenei témájú televízió műsorok történetében nem nagyon akadt olyan szórakoztató és egyúttal intelligens műsor, mint amilyen a Most Wanted volt.

Talán, mert Ray Cokes, aki akkoriban a BBC1 műsorvezetője volt, olyan vehemensen vetette bele magát minden egyes adásba, olyan sajátos univerzumot teremtve barátaival, amitől rosszkedvünk menten elszállt még egy esetleges rosszul sikerült nap után is.

Cokes műsora azonban sajnálatos módon 1995-ben véget ért, s nagyjából a stílusban rejlő minőség is sírba szállt vele, de szerencsére Ray maradt, csak sokan nem tudták, hogy országot váltott. Először közös rádióműsort vezetett Naughty Ninával egy német adón, majd 1998-ban a Virgin Rádión folytatta a Most Wanted-szellemiségben műsorát. 2008-ban Ray, áttette székhelyét Berlinbe, majd egy évvel később Antwerpenbe (Belgiumba) költözött, ahol jelenleg is él.

Nagy örömömre, 2013. június 4-re, sikerült egy randevút megbeszélnem Ray Cokes-szal Antwerpenben. A hihetetlen sokoldalú Ray-jel, aki utolsó találkozásunk óta a Belgium Got Talent egyik zsűrijeként sziporkázott, majd aTournée Générale című, sörkedvelőknek szánt sorozat leforgatása után ismét útra kelt a Ray’s Guesthouse című projektjével, ami amolyan nézőket bevonó, élő beszélgetős találka, vagy ahogy ő nevezi, rock ‘n talk show zenészekkel, fellépésekkel, gigantikus poénokkal. Most Wanted új a formában? Yeahh!

Tournée Générale

Az angolok kétségtelen, hogy világelsők a dokumentumfilmek és ismeretterjesztő televízió műsorok készítésében. Nos, Ray Cokes-nak is sikerült egy ilyen zseniális TV sorozatot kitalálnia. Mivel Ray gyűlöli a tétlenséget, viszont annál jobban szereti a kihívásokat, 2009-ben gondolt egy nagyot és Jean Blaute flamand zeneszerzővel együtt sörkörútra indult Belgiumban: így született meg a Tournée Générale című, kitűnő hangulatú TV sorozat, a belga sörkultúráról, sajtkészítésről stb.

Már amikor az első TG-be belepillantottam, éreztem, hogy ez az a gasztronómiai sorozat, amit mintha egyenesen nekem szántak volna (köszönöm Ray!), mert az egész, ahogyan volt és van, lelket melengető, tartalmas és szórakoztató. A belga Canvas csatornán azóta is élvezettel követem Ray és Jean látogatásait a flamand és vallon sörgyártó üzemekbe, sörfőző apátságokba. Minden alkalommal jót derülök, amikor a két cimbora azon aggódik, hogy mi lesz, ha véletlenül kihagynak egy belga sörklasszikust (mert Ray szerint mindegyik belga sör egyedi, karakteres ízével magáért beszél, mint az egyik fő kedvence a Poperinge komlós sör vagy a schaerbeeki cseresznyés sör a Kriek)! S miközben részese vagyok a sörkalandoknak, mindig azt érzem, hogy de jó velük együtt felfedezni a különböző fajta sörök mellett, a belga vidék és városok értékeit, szépségeit. Az első szezon Ray és Jean saját sörének, a Tournée Générale Kanvas sör elkészítésével zárult (már meg is kóstoltam)!

A sorozat második tizenegy részében Ray és Jean már nemcsak a sörre, -és itt következik az én kedvenc témám-, de a sörrel főzött ételekre is felhívja a figyelmet, mert az tény, hogy az utóbbi években egyre több, jónevű, belga vendéglő étlapján fedezhetjük fel a sörrel készült ételeket, mint a “De Heeren van Liedekerke” Denderleeuw-ban vagy a “Het Hommelhof” Watou-ban (sörös nyúlpecsenye, angol sörös pecsenye, sörfagyi stb.) A 3. szezon filmjeiben Ray és Jean új trendeket keresve, kitartóan nyomoz tovább a sör nagyhatalomban. Ez a nagyon szerethető, érezd jól magad hangulatú műsor tehát minden belga és nem belga néző örömére, 2013-ban is folytatódik.  Hogy mi az óriási számú nézettség titka? Talán az, hogy miközben teljes képet kapunk a belga sörgyártás prosperálásáról, a sörök tesztelése közben, mi is részesei lehetünk a belga emberek élet élvezetének, a savoir vivre-nek, melynek receptjét jó lenne minél előbb lemásolni: egyszerű, de nagyszerű ételek és 1 vagy uram bocsá, több pohár, jó minőségű, jéghideg sör, kellemes emberek társaságában!  Proost! Santé! Cheers! Isten-Isten!

Spajzgirl

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s