Szexőrült, mint a húsvéti nyúl?

Posted on Updated on

FFB market 044

Amikor a boltok megtelnek mókás nyúlfigurákkal, csirkékkel és csokitojásokkal mindenki tudja, hogy közeledik a Húsvét, de nem sokan gondolnak vissza a pogány időkre, amikor a tojás, mintahogy a nyúl is termékenységi szimbólumok voltak.

A húsvéti nyúl kultuszát legkorábban a germán törzsek vették át a görögöktől. A mitológia szerint Ösztra, teuton istennő volt a tavasz és a termékenység úrnője, feltehetően az ő nevéből származik a húsvét, -angolul, Easter, németül, Oster – elnevezése is. A pogányok őt üdvözölték, a tavaszi napéjegyenlőség idején hozzá imádkoztak, a természet újjáéledéséért, bőségért, gazdagságért. Mivel a szapora nyúl is a termékenység jelképe volt, Ösztrát általában nyúl fejjel ábrázolták, s mivel már az ókorban megfigyelték, hogy a nőstény nyúl képes úgy teherbe esni újra, hogy még terhes az előző utódaival, így született meg az a mondás is, hogy szexőrült, mint a húsvéti nyúl! Szintén Németországban vált a nyúl elsőként a keresztény ünnepkör részévé (a 16. században), itt készítették az első kosárfészket és később az első csokinyulat is. A fészekrakás szokása viszont valószínűleg onnan terjedt el, hogy a nyugati kultúrákban általában a Lepus fajhoz tartozó nyulat választották a festmények témájául, amely abban különbözik a többi nyúlfajtól, hogy nemcsak nagyobb testű, de nem üregben él, hanem fészket rak.

A húsvéti fészek készítése, az ajándék és a húsvéti tojások számára főként nálunk Magyarországon és Amerikában terjedt el.

Franciaországban és Belgiumban viszont a tojásokat nem a húsvéti nyúl hozza, hanem a húsvéti harangok (cloches de Pâques) potyogtatják le az égből. Ausztriában a róka, Svájcban a kakukk, Thüringiában a gólya, Csehországban pedig a pacsirta a felelős a húsvéti ajándékok kiosztásáért.

Angliában, Amerikában nagy divat, hogy a felnőttek húsvétkor tojásokat rejtenek el a kertben és a gyerekeknek kell megkeresniük majd egy kosárba összegyűjteniük.

A nyúl népszerű motívuma volt a középkori templomfestészetnek is, mert akkoriban azt hitték, hogy a nyúl  hermafrodita. A szűzessége elvesztése nélkül megtermékenyülő nyúl teóriája tehát kapóra jött a keresztény egyháznak, s Szűz Mária szeplőtelen megfogantatásához sokszor felhasználták, főként az észak-európai festészetben találunk rá rengeteg példát.

A nyúl libidója miatt Afrodité és Erosz szent állata volt. Élő nyuszi ajándékozása a reneszánsz idején a szerelem szimbólumaként volt ismert.

Belgium 2011 039

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s