Max és Móric kenyér

Posted on Updated on

Max und Moritz 015A Magyarországon kevésbé ismert Max és Móric 7 csínytevése című német mesekönyv, gyönyörű illusztrációkkal, versekbe szedve meséli el az ikerpár gonosz cselekedeteit majd tragikus végüket. A könyv írója és illusztrátora Wilhelm Busch, 1865-ben adta ki meséskönyvét. Busch története, melyet csak a rettenetes duó néven emlegetnek, ma már a német gyermekirodalom egyik kiemelkedő alkotása és nemcsak Németországban, de Ausztriában, Svájcban is jól ismert. A versikéket minden kisgyerek, kívülről fújja. A 7 történetből ugyanis rengeteg rigmus szállóigévé vált, a két rosszcsont kaján arca pedig a kópéság és bajkeverés szimbóluma lett: kedvelt vendéglők neveként, ételek, hírdetések logójaként, még graffitik is készültek Max és Móric imázsával (a képen látható szalvétát a minap vettem egy papír-írószer boltban). Találkoztam német családokkal, ahol az ikerpárokat Max és Móricnak nevezték el. Volt humora a szülőknek, nemde? A két rosszcsont 7 történetéből ezúttal csak az utolsó kettő tartalmát ismertetném, azt a kettőt, amelyek kapcsolatban állnak a kenyérsütéssel:

A 6. kópéság: A pék

A két égedelem, rongy kölyök pereclopási szándékkal betör a falu pékjéhez. A sötétben azonban nem találják meg a sós pereceket, így vakoskodva tapogatozva fejjel beleesnek a teknőbe, melyben kel a kenyér. A pék, ebben a pillanatban lép be, hogy ellenőrízze a tésztát. Észreveszi a 2 ramaty kölyköt, de úgy tesz, mintha nem látta volna meg őket és annak rendje-módján kisüti a kenyeret az ikrekkel együtt. A rosszcsontok azonban túlélik a sütést, majd miután kirágják magukat a tésztából, megszöknek.images

Az utolsó csíny: A gazda

Az ikrek, Bauer Mecke gazda házát választják ki ezúttal gonosz tréfájuk tárgyául. Este sötétedéskor behatolnak a parasztgazda gabonaraktárába és kivágják az őrletlen gabonával telipakolt zsákokat. Amikor Bauer Mecke felkapja az első zsákot, észreveszi, hogy folyik belőle a búza. Persze azonnal sejti, hogy a két gézengúz kölyök a tettes, de úgy tesz, mintha nem vette volna észre, hogy mi történt. S amikor a búza zsákba lapátolására kerül sor a fiúkat is belelapátolja a zsákba majd jól beköti a szájukat és elviszi őket zsákostul a molnárhoz, aki mit sem sejtve ledarálja a gyerekekkel együtt a búzát. Így válik lisztté Max és Móric, s a molnár kacsáinak a gyomrában éri utol őket a végzet, (amelyek mindkettő kirajzolódott formáját felcsipegetik a földről). A faluban senki sem ejt értük egyetlen könnycseppet sem! (A malom egyébként valójában létezik Ebergötzenben, és látogatható!)

Akkor találkoztam először Max és Móricz történetével, amikor gyerekkoromban a német nyelvű takarító nénink mesélt róluk. Mivel ismertem a pékkel való kalandjukat, először elég morbidnak találtam, hogy egy kenyérfajtát neveztek el a kisütött majd ledarált ikrekről! De később, amikor megkóstoltam “Maxot és Móricot” is, nagyon ízlett!

2337

Kilencféle magból készült Max & Móritz kenyér (500 gramm 2,29 euróba kerül)

Ha jellemeznem kéne a muris kenyeret, külsőleg semmi különös, téglalap alakú kenyér, az egyik fele fehér, a másik barna (fehér kenyér és rozskenyér), a teteje pedig szezámmaggal van beszórva. Az íze viszont nagyon finom, szerencsére csak enyhén sós (ami nálam mindig szempont) azonkívül a 9 mag ellenére egyáltalán nem üli meg az ember gyomrát.
Hozzávalók: rozs liszt, búza liszt, burgonya liszt, zab, víz, élesztő, búzakorpa, ocsú, só, búzacsíra, egy csipet cukor, szója bab, lenmag, napraforgó mag, köménymag, szezámmag, E270, E262.

A hozzávalókat összedolgozzuk a langyos vízben kelesztett élesztővel majd 175 fokon 45 percig sütjük. Időnként a tetejét vízzel megkenhetjük. Végül az egyik felét szezám magba hempergetjük.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s