Szent Lucia ünnepe olasz és skandináv módra

Posted on Updated on

Szent 170px-SantaLucciaLucia napját, akinek a neve fényt jelent, december 13.-án ünnepli a világ. Eredete az ókori római mítoszokból ismert Juno Lucina, a fény istennőjének kultuszára vezethető vissza, akit gyakran ábrázoltak fényes koronával a fején, egy tál süteménnyel és egy lámpással a kezében (később szemgolyókkal). A későbbi Szent Lucia viszont egy hús-vér fiatal lány volt, aki Szirakuzában (Szicilia), Diokléciánus császár uralkodása idején született úgy 310 körül. A legenda szerint, egy nap, amint Lucia éppen a Szent Ágnes templomban imádkozott édesanyja gyógyulásáért, egy angyal jelent meg előtte. Mire hazaért édesanyja jobban lett. Lucia nemsokkal ezután felvette a keresztény hitet és a sok kora középkori szenthez hasonlóan, szűzességi fogadalmat tett. De nagy szerencsétlenségére, mivel nagyon szép volt, különösen a szemei, a császár egyik embere beleszeretett. Lucia azonban kikosarazta, mire az bosszúból elrendelte, hogy vigyék el egy bordélyházba. De amikor a templom elöl el akarták hurcolni, Lucia olyan erővel védekezett, hogy még ökrökkel sem tudták elhúzatni. Ekkor tüzet gyújtottak körülötte, de Lucia nem fulladt meg a füsttől, sőt mi több egyre hangosabban fohászkodott Istenhez. Kis idő múlva az egyik perzekutora nem bírta tovább hallgatni és egy dárdával átszúrta a torkát. De a lány még ekkor sem halt meg, csak amikor fejét vették. A hitéért mártírhalált halt Luciát később szentté avatták. Példamutató élete és neve így vált a fény szimbólumává.

Egy másik, véresebb történet szerint Lucia nem bírta tovább a szerelmes helytartó zaklatását, és egy nap kivágta a saját szemeit és elküldte neki, azzal, hogy az övéi lehetnek, csak hagyja békén. Így lett a vakok, és szembetegek patrónusa.

A Lucia napot Olaszországban évente kétszer is megünneplik fáklyás felvonulással és örömtüzzel (december 13-án és májusban). A hagyomány szerint december 13.-án pirkadatkor Lucia megérkezik, egy szamárral és férfi kísérőjével Castaldoval. Sorba járja a kisgyermekes házakat, a jókat megajándékozza süteménnyel, a rosszak büntetésből széndarabot kapnak. A gyerekeknek cserébe Luciát kávéval kell fogadniuk, a szamarát répával etetniük, Castaldót meg egy pohár borral kínálniuk. Nem szabad meglesni jótékonykodás közben, mert aki kíváncsi pórul jár, büntetésből Lucia hamut hint a szemükbe. Szicíliában ezen a napon cuccìa-t esznek, egy őrlés nélküli búzamagból főzött egytál ételt, mézzel és ricottával gazdagítva. Tulajdonképpen minden régióban máshogy készítik el. Van ahol leves, máshol puddingszerű, forró gabonaféle, mézzel, vajjal, csokoládéval és tejjel, valamint csicseri borsó hozzáadásával; de népszerű mandulával és ricotta krémmel dúsítva tálalni.

A “cuccìa” evés szokása a Bizánci Birodalom idején terjedt el (k.e.535-965), később a Balkán országokban koliva néven vált ismertté; Ukrajnában, Orosz és Lengyelországban kutia-kùtyának ejtik, amit főként karácsonykor fogyasztottak. Más teória szerint a cuccia arab eredetű étel és a kiskiya szóból származik, ami egyrészt a gabonát jelentette, másrészt azt is, amiben a gabonát tárolták.

X-mass2011 001Szt Lucia és Lucia macskája

A Skandináv országokban, ahol a fényre a hosszú zord tél miatt igencsak nagy szüksége van az embereknek, Lucia napját legalább olyan nagy felhajtással ünneplik meg, mint a karácsonyt. A Luca napi szokásokban felismerhetőek a Freya istennő (szerelem, termékenység, a menyasszonyok védőszentje volt) kultusz jegyei, erre utal a lussekat azaz Lucia macskája nevű sütemény készítése (a legenda szerint Freya hintóját az égen macskák húzták) is.

A régmúltban az volt a szokás, hogy Lucia napján, az Orion csillagkép éjszakáján, a legidősebb lány hajnalban felkelt és kisütötte a Lucia macskája nevű, sáfrány ízesítésű buktát, valamint friss kávét főzött a szüleinek. Miután a reggelit elkészítette, magára öltött egy fehér ruhát, vörös selyemövet csatolt a derekára, majd egy zöld levelekből készített koszorút tett a fejére, 4, 7 vagy 9 gyertyával kivilágítva. Néha a koszorú zöld rutafűből font, piros szalagokkal díszített volt. Miután a szüleinek elénekelte a Lucia dalt, a reggeli után, mindenki fehérbe öltözött és kezdetét vette a St Lucia napi felvonulás, a koszorús-gyertyás fiatal lánnyal az élen, az őt követő lányok viszont csak a kezükben vihették a gyertyát, és koszorú helyett csillogó flitterekkel díszítették ki a hajukat, őket követték a csillag fiúk (fehér trikót és magas tölcsér alakú-fejfedőt viselve, egy csillaggal a közepén) végül a gyerekek, manóknak, szellemeknek vagy öreg embereknek öltözve. Néhol Lucia segítőtársaként megjelent Szent Stephan, aki a lován szállította a kiosztásra váró süteményeket. (Svájcban, St Lucia a Télapó kíséretében vonul végig az utcákon, Lucia a lányoknak, ő meg a fiúknak osztogat ajándékot. Norvégiában, Lucia boszorkány).

Luca menyasszonynak öltözve, koszorúval és gyertyával a fején először 1780-ban bukkant fel Svédországban. Ezt a hagyományt később, Nobel Alfréd halála évfordulója alkalmából újraélesztették (a Nobel-ünnepségek zárónapja december 13-a, e napon gyertyás-koronás lányok köszöntik az új Nobel-díjasokat).

2012. december 8 011A svéd büfé asztal

A Lucia napi menü Svédországban sok finomságból áll. A felnőttek glöggöt (puncsot) isznak aquavittel, a gyerekek meg szőlőlevet. Mindkét italban közös, hogy az ún. téli fűszerekkel készül, mint gyömbér, kardamom, fahéj, szegfűszeg. Grillezett hering, saját sütésű kenyér, adventi sonka, vastag, tört szegfűszeg réteggel bevonva, lazacos carpaccio tormával. Az asztal gyönyörűen feldíszített, tobozzal, koszorúkkal, gyertyákkal, pálmaágakkal, kis rénszarvas tárgyakkal, hogy még ünnepélyesebbé tegyék a hangulatot.

Füstölt halas krémleves Szt Jakab kagylóval

Hozzávalók:1 hagyma, 30 gr vaj, 300 ml halleves, 350 gr füstölt hal, 200 ml tej, 200 ml tejszín bors és kapor

Aprítsuk fel a hagymát és pároljuk meg a vajban. Öntsük rá a hallevest, adjuk hozzá a 150 gr halat, a tejet és a tejszínt is. Főzzük 10 percig. Turmixoljunk mindent össze egy turmixgépben, borsozzuk és ha kell sózzuk. Tegyük mély üvegpoharakba, a tetejére tegyük a maradék halat és szórjuk meg bőven kaporral.

Marinádozott lazac és St Jakab kagyló

20 perc alatt kész, hozzávalók: 400 gr lazac, 4 nagy kagyló, só, bors

1 Granny Smith alma, 100 gr zeller, 2 ek napraforgó olaj, 1,5 dl mogyoró olaj, 3 ek sherry borecet, egy csipet cukor

1 Vágjuk négyfelé a lazacot. Mossuk meg a kagylót. Sózzuk borsozzuk. 2. Hámozzuk meg a Granny Smith almát és a zellert és kockázzuk fel. Keverjük össze a kétféle olajat a sherry ecettel, sózzuk, borsozzuk és ízesítsük egy csipet cukorral. Öntsük rá a dresszinget a zöldségekre.

3. Pároljuk meg a kagylót 2 perc alatt mindkét oldalán. Süssük ki a lazacot, sózzuk, borsozzuk. Helyezzük a halakat a zöldségekre és azonnal tálaljuk.

Sancerre 2001 bor illik hozzá..

Tonhal céklával és karfiol krém espuma

Elkészítési idő 1 óra és 1 nap a hűtőben

Hozzávalók: 500 gr tonhal, só bors szezámmagok

carpaccio: 2 cékla (főtt), citrom és narancslé, 2 dl szőlőolaj, 1 csipet cukor só, bors

a karfiol krémhez: egy fél karfiol, 2 dl tej, 3 osztriga, 1,5 dl tejföl, só, bors

Reszeljük le a céklát. Préseljük ki a citrom és narancslevet, adjuk hozzá a szőlő olajat egy csipet cukrot, sót borsot, ez lesz a dresszing. Öntsük rá a céklára. Tegyük a hűtőbe 24 órára.

Főzzük meg a tejben a karfiolt, ízesítsük egy leveskockával. Adjuk hozzá a 3 osztrigát a zöldségekhez öntsük rá a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg szerecsendióval és öntsük bele a habszifon készülékbe. Rázzuk jól össze majd tegyük a hűtőbe vagy 2 óra hosszára.

Süssük át a tonhalat mindkét oldalán 3 percig, sózzuk és szórjuk meg szezámmaggal, savanyítsuk sherry ecettel. A tonhalat helyezzük rá a cékla carpacciora és az osztrigás karfiol krémmel tálaljuk.

Svéd adventi kenyér

Hozzávalók: 400 gr rozsliszt, 100 gr répalé, fél liter víz, 75 gr vaj, 75 gr élesztő, 1 tbsp ánizs, 1 tbs kömény, 1 tbs édeskömény, 550 gr fehér liszt, 50 gr füge, 75 gr mazsola

Olvasszuk meg a vajat öntsük rá a vizet és a répalevet. Adjuk hozzá a lisztet. Kézzel gyúrjuk össze. 100 ml langyos vízben kelesszük meg az élesztőt, adjuk hozzá a búzalisztet és a fűszereket, az apróra vágott fügét és a mazsolát. Osszuk két adagra. Hagyjuk állni 1 órát. 190 fokon 50-60 percig sütjük. Várjunk amíg kihűl, csak akkor tegyük az asztalra.

Sáfrányos bukta

A híres lussebulle vagy lussekat (Lucia macskája), nem más, mintegy élesztős bukta. Nincs benne fahéj, szerecsendió mint az olasz süteményben és  a cranberry helyett mazsolátraknak bele. A buktát legtöbbször S alakban sütik ki.

Olvasszuk fel a vajat adjuk hozzá a tejet és a sáfrányt. Melegítsük fel 37 C (100 F). A hőmérséklet fontos, használjuk a termométert! Öntsük rá a kettéválasztott élesztőre; adjuk hozzá a többi alapanyagot (kivéve a tojást és a mazsolát). Gyúrjuk egyenletessé. Fedjük be egy tiszta konyharuhával és kelesszük 30 percig. Dagasszuk tovább a tésztát, majd osszuk 25-30 darabra és formáljuk mindegyiket zsemle nagyságúra. Fedjük be egy konyharuhával és kelesszük tovább. Nyújtsuk ki 15-20 cm hosszúra, majd vágjunk ki téglalap formákat és S vagy dupla S alakúra formáljuk, a lényeg, hogy az S végek találkozzanak. Nyomjuk bele mindegyikbe a mazsolát. Hagyjuk kelni még további 40 percig. Verjük fel a tojást szórjunk bele nagyszemű tengeri sót, kenjük be vele a Lucia macskája tetejét. Süssük 5-10 percig aransárgára 250 C (475 F).

Nálunk Magyarországon Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz. Eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetésekor jó ideje ez a nap volt az év legrövidebb napja (a Julianus naptár szerint december 21-e). Luca napon tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. Ilyenkor ültették el a Luca búzát is, ami karácsonyra kihajtott, azzal díszítették az oltárt. 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s