A német Plätzchen és az angol keksz története

Posted on Updated on

Brigitte & Catherine 285Németországban az első adventi gyertya meggyújtásával egyidőben, megkezdődik az aprósütemények sütésének (németül platzchen) a szezonja, a levegő megtelik a narancs, fahéj, gyömbér illatával, az emberek meg önfeledten nassolgatnak a süteményes tálcákról, barátokkal, vagy családi körben. Az egymást követő platzchen partikon a lányok, asszonyok megkezdik a sütemények gyártását. Megindul a versengés, hogy ki tud finomabbat sütni, kóstolgatnak, recepteket cserélnek, és a titkos hozzávalókról sutyorognak. A fodrásznál, az orvosi rendelőben, a TV-ben, nem túlzás, de mindenütt az a téma, hogy éppen milyen plätzchent süssünk ma? Fahéjas csillagot, vaniliás kiflit, kókuszos makarónt, marcipánosat, gyömbéreset, vagy narancs zseléset? És mi van, ha valaki a “felsőbbrendű” plätzchen helyett egy diétásabb kekszre vágyik? Nos semmi, mert a plätzchen és a keksz között csak az elnevezésben és a kalória tartalomban van különbség.

Markt der sinne 006A plätzchen és a keksz szó eredete

A plätzchen szó eredete a latin placenta szóra vezethető vissza, ami süteményt jelent. A németek a latinból vették át és a mai napig azt az édességet, vagy kenyeret, ami-élesztővel készül németül röviden platz-nak hívják. Korábban a kávé és a tea mellé fogyasztott mutatós, aprósüteményeket csak a piros betűs ünnepeken lehetett, mindenféle büntudat nélkül bekebelezni, mert az egyház tíltotta. Valószínüleg, mert magas cukortartalma miatt tudták, hogy nem túl egészséges, de télvíz idején, a nagy hidegben viszont mindig is szükség volt a kalóriára. Így kezdődött el a plätzchen kultusza, amelyek sütéstechnikája az évszázadok során egyre jobban kifinomult.

A keksz szó eredete viszont az angol hajózás történetével kapcsolatos. Az angol tengerészek a hosszú, hónapokig tartó tengeri utazásokra valami olyan ételt akartak magukkal vinni, ami nemcsak tápláló volt, de nem romlott meg egyhamar. A leleményes angol pékek, így találtak ki egy bizonyos fajta kétszersültet. Ez a száraz, édeskés keksz, ami nem tartalmazott se csokit, se magokat, se kandírozott gyümölcsöket, nemcsak jóízű volt, de sokáig el is állt. A 19. században aztán egy német üzletembernek egyik angliai utazása során annyira ízlett, hogy az angol modell szerint elkezdte gyártani az angol kekszeket.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s