Adventi naptár

Posted on Updated on

Mivel már több mint 5 éve élek Münchenben, így ilyenkor november végén a meghívások és a felgyorsuló események arra figyelmeztetnek, hogy beköszöntött az Adventi mulatságok ideje. A gyerekek megkapják a csokival és cukorkával megtöltött kalendáriumaikat, a városokban és a falvakban megszaporodnak a vásárok, koncertek.

Amikor egy kis kutatást végeztem az Adventi naptár eredetével kapcsolatban, a nyomok a németországi luteránusokhoz vezettek, akik a 19. század elején vezették be azt a szokást, hogy dec. 1-től a bejárati ajtóra írták krétával a dátumot, és ez így ment egészen a kis Jézus születésének a napjáig. Később, hogy még ünnepélyesebbé tegyék a várakozási időt, elkezdtek adventi koszorúkat készíteni, 4 gyertyával a tetején, s minden hét végén egyet ünnepélyesen meggyújtottak, a negyediket Szenteste. Míg másutt bevett szokás volt, hogy minden nap egy-egy szentképet tettek ki a falra, a kis Jézusról, Szűz Máriáról, a 3 királyról, így készültek fel lelkiekben is az év legnagyobb ünnepére.

A németek nagy hagyományőrzők, és ami nagyon tetszik, hogy a karácsonyi mizériát, tülekedést aktív családi és baráti összejövetelekkel próbálják meg stresszmentesebbé tenni..

Dec 1: kívánságlista elkészítése, az adventi kalendáriumok kifüggesztése, első ablak kinyitása

Dec 2: az első gyertya meggyújtása az adventi koszorún.

Dec 3: Platzchen sütés napja! Német szokás, hogy egy hónappal karácsony előtt a háziasszonyok megkezdik a száraz sütemények sütését (mini linzerek, ischlerek, vaniliás kiflik és mézes puszedlik). Teatélutánokon megajándékozzák egymást velük, recepteket cserélnek, ihletet szereznek a karácsonyi desszertek kitalálásához.

 Dec 4: a Barbara ág beszerzésének a napja. Igaz, hogy a Barbara név már régen kiment a divatból Németországban (idén a Mia, Emilie voltak a legnépszerűbbek), de a Szt Barbara napi szokások, azaz a cseresznye ágmetszés hagyománya továbbra is az egyik legnépszerűbb szokás Németországban, különösen a katolikus területeken. A 4. században élt, mártír halált halt Szt Barbara eleinte a bányászok, nehéz tüzérség védőszentje volt, ma viszont a tüzoltóké. Napjainkban a tüzoltó állomásokon minden év december 4.-én ünnepélyesen levágnak egy-egy ágat egy cseresznyefáról majd kiosztják a résztvevőknek. Otthon vízbe kell tenni (van ahol alma, szilva, aranyeső, vagy orgona ágat virágoztatnak ki, de a cseresznye fa a legautentikusabb) és ha a “Barbara ág” december 25.-ére, karácsony másnapjára kivirágzik, nagy szerencse fogja érni a ház lakóit a következő évben.

Dec 5: Fagyöngy napja. A régi karácsonyi szokások szerint, ha egy férfi és egy nő a fagyöngy alá állt kötelező volt megcsókolniuk egymást, a szokás a skandiváv országokból terjedt el, talán ma még nagyobb népszerűségnek örvend, mint régen. Németországban a csókon kívül a fagyöngy az egyik legkedveltebb lakás-ajtó, kerti dekoráció.

.

Dec 6: Mikulás, Télapó.. legalább annyira népszerű ünnep, mint karácsony, mert ez is a gyerekek ünnepe. Szt Nikolausz, aki szintén egy létező személy volt, Görögországban élt Myrában, a 4. században. Valójában püspök volt, akit jótettei miatt hamarosan a Csodatévő jelzővel illették. Szt Nikolausz arról híresült el, hogy titokban ajándékot vagy pénzt tett a kisgyerekek kint hagyott csizmáiban, kalucsnijaiban. Az angol nyelvterületeken egy hibás fordítás következtében Santa Claus lett a neve, amit a holland Sinterklaas-ból vettek át. Érdekes, hogy a magyar, német nyelvterületeken Mikulás segítőtársa a krampusz, míg a Benelux államokban Fekete Péter (Zwarte Piet), aki tulképpen egy szerecsen (úgy is van öltözve, mór divat szerint).

Dec 7: csomagoló papír készítése, festése

Dec 8: karácsonyi képeslapok megírása és elküldése

Dec 9: a második advent hétvégét baráti társaságban töltöm, beülünk egy kávéházba sütemény gusztálásra.

Dec 10: az adóbevallás határideje

Dec 11: karácsonyi díszek, ablakok dekorálása, a lakás feldíszítése.

Dec 12: nappal, karácsonyi “feelingezés” a városban, a müncheni középkori vásár és a műsorok megtekintése. Este karácsonyi oratórium a schaftlarni kolostorban.

Dec 13: Luca napja Magyarországon, Saint Lucia nap Svédországban és Norvégiában. A skandináv szokás szerint a fiatal lányok angyalnak öltöznek és ajándékot osztogatnak. A családban csak a legidősebb lány szolgálhatja fel a kávét a Lussekatt nevű, a sáfránnyal ízesített St. Lucia napi tekerccsel a szüleinek, gyertyakoszorúval a fején, egy Luciáról szóló dal éneklése közben. A többi lánygyermekek szintén angyalnak öltözhetnek, de ők csak a kezükben vihetik a gyertyát.

Dec 14: Hív a természet! Az erdőben, parkban tett séta a legjobb stressz menedzsment.

Dec 15: Glüchwein, Schupfnudeln és waffel evés ideje. Este a nymphenburgi kastélyban “A legszebb karácsonyi kórusok” koncerten a helyem.

Dec 16: Mese est. Először virágboltos barátnőm nyílt napján segédkezek, az idei téma, a Grimm mesék világa. Este otthon meggyújtjuk a 3. gyertyát és mesefilmeket bámulunk, a Willow-t, vagy az Arany iránytűt, Happily ever aftert..Drew Barrymore-ral

Dec 17: Kívánságfa felállítása

Dec 18: A bevásárló lista elkészítése, az ünnepi menü megtervezése (ne felejtsük el, hogy a Szenteste idén hétfőre esik).

Dec 19: A német tüzes puncs rituális elkészítése (0,4 l almalé, 1 süveg cukor, 2 kk fahéj, szegfűszeg, Sangria és rum!..hmmm)

Dec 20: karácsonyi party az egyetemen!

Dec 21: Sportnap. Ha leesett a hó, szánkózni megyünk az Alpokba vagy korcsolyázni a belvárosi jégpályára.

Dec 22: kamarazene est, fellépés!

Dec 23: Utazás Belgiumba!

dec 24: Beköszönt a nagy nap. Megkezdődik a nagyüzem, takarítás, karácsonyfa díszítés, asztalterítés, főzés stb.

Kellemes advent hónap tervezést kívánok mindenkinek!

Drezdában óriási adventi kalendárt állítanak, mese kastélyt építenek fel a karácsonyi piactéren, a Striezelmarkt-on. Uslarban, egy másik kis német városkában pedig a városháza ablakai adventi naptárként működnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s