Karácsony a világ körül-az olasz Presepe és a norvég Wichtel manó

Posted on Updated on

Egy nap az egyik kollégámmal felmérést készítettünk arról, hogy hányféle nemzetiség képviselteti magát az egyetemünkön. Nos, amikor már a 300.-nál jártunk, eszembe jutott, hogy így karácsony közeledtével milyen izgalmas lenne megtudni, hogy ki, hogyan ünnepli a karácsonyt. Íme 8 érdekes interjú:

Clea Strydom egyetemi hallgató, Dél-Afrikából

December 24.-e Fokvárosban éppen nyárra esik, így mindenki a strandon ünnepli meg a karácsonyt. Legtöbbször egy speciális dél-afrikai kolbászt sütünk, a braait, szték húsokat grillezünk, mármint a férfiak, ugyanis ez igazi macsó munka. A másnapi vacsorára viszont a bárányt, pulykát, és marhanyelvet a nők készítik el, ilyenkor desszert is van, valamilyen puding és természetesen dél-afrikai bort iszunk minden fogás után. A karácsonyfát színes gyönygyökből fűzött állatfigurákkal díszítjük. Kedvenc ételem a bobotie, íme a receptje:

Bobotie hozzávalók: 2 hagyma, 2 ek turmerik, vagy kurkuma, 10 dkg mazsola, fél kg darált hús, 2 kk curry, 2 tojás, 2 dl tej, 3 db babér, 1 dl borecet, 2 szelet száraz kenyér, 1 alma, 1 banán, só, bors

Pároljuk meg a hagymát a vajban, adjuk hozzá a borecetet. Vegyük le a tűzről és karikázzuk bele az almát és a banánt. Keverjük hozzá a darált húshoz a két, kis kockákra vágott kenyeret. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a curryvel. Adjuk hozzá a 2 dl tejhez a felvert tojásokat, verjük habosra, sózzuk, borsozzuk. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, helyezzük el benne rétegesen a darált húst, öntsük rá a tejes-tojásos keveréket, kanalazzuk a tetejére a banánt és az almát. Helyezzük el a tálat az előmelegített sütőbe és süssük 220 fokon 25-30 percig. Mi rizzsel szoktuk köríteni.

Oroszország, Moszkva Alexej Dorozskin és felesége Anasztázia Dorozskina

Az ortodox naptár szerint nálunk a karácsony január 6.-7.-re esik, amikor más országokban már lecsengenek a zajos szilveszteri partyk és újévi koncertek. Moszkvában január 6.-án reggel indul be a karácsonyi nagyüzem. A klasszikus ünnepi menü: kacsasült almával és pirogival (lepény) az előétel kocsonya, kaszinó tojással. A bejárati ajtót, az asztalt, az ikonokat, ágakkal, vörös, zöld és aranyszalagokkal díszítjük fel. Minden karácsonykor a legfontosabb pillanat, amikor a fa tetejére felkerül a vörös csillag!

Marijke Van der Leiden, Hollandia, Amszterdam

Már egy hónappal karácsony előtt felfüggesztjük a koszorúkat a bejárati ajtókra, amiket borostyán vagy pálma ágakból készítünk. Az ablakokra (belül) csillag formájú égők kerülnek, a fenyőfát sok családban már december 6-án felállítják. Hollandiában általában pasztell színekkel szokás a fenyőfát feldíszíteni, a lényeg, hogy egyszínű legyen minden a dísz, a szalagok, árvalányhaj etc. December 24-én Amszterdamban kora reggeltől énekes csoportok járják végig a várost és a főbb tereken, vásárokon, nagyáruházakban karácsonyi dalokat énekelnek. Az éjféli mise után beschuit met muisjes-t eszünk, azaz kétszersülthöz hasonló ánizzsal ízesített kekszet.

Sandra Volante, 39 éves kommunikációs menedzser, Olaszország, Milánó

Az olasz karácsonyban a 2 legfontosabb dolog az ünnepi menü, és a fából faragott  bethlehem. Nálunk Milánóban a menü húsleves töltött tortellinivel, a második fogás sült pulyka vagy kappan penne tésztával, vagy risottóval, a desszert pedig a panettone, mascarpone krémmel. Igazi kalóriabomba. Tipikus olasz karácsonyi kellék, mint már említettem a presepe, a fából faragott csodálatos bethlehem, melyet vagy a karácsonyfa alatt helyeznek el vagy a ház előtt. Az elhelyezést illetően annyiféle variáció létezik, ahány város van Olaszországban. Milánóban pl. bent a lakásban egy központi helyen állítják fel a bethlehemet, míg Dél-Olaszországban kint a ház előtt, vagy a kertben.

 

Pavel Sledzs 28 éves diák, Lengyelország, Varsó

Szenteste, amikor megjelenik az első csillag az égen, mindenki a templomba igyekszik, ahol a mise előtt karácsonyi waffelt osztogatnak. A mise után mindenki hazatér. Az ünnepi vacsora 12 különböző fogásból áll. A legfontosabb a ponty. A karácsonyi díszek? Nos, Németországhoz hasonlóan nálunk is a híres üvegfúvó üzemekből kerülnek ki, legtöbbször tojás díszeket függesztünk a fára. Ugye csodálkozik, mert miközben más országokban a tojás a húsvét szimbóluma, nálunk Lengyelországban a tojás a gyarapodás, virágzás, újjászületés jelképe. A klasszikus szín az arany és a piros. Gyerekkoromban én is gyakran készítettem tojásdíszeket, így fejből tudom az elkészítés módját: nos miután a tojásokat mindkét oldalon kifúrjuk, a tartalmát kifújjuk. Vízzel átmossuk, majd áthúzunk rajta egy drótot. Ezután aranysprével vagy más színnel befújjuk és fehér festékkel gyönyörű mintákat festünk rá. Végül alulra és felülre is egy-egy gyöngyöt fűzünk, a drótot behajlítjuk, azzal akasztjuk fel a fára.

Dennis Thomas 56 éves genetikus, USA, New York

Gondolom az amerikai filmekből mindenki tudja, hogy nálunk már másfél hónappal karácsony előtt Santa Claus-ok, Télapók lepik el az országot. A fenyőfák mellett kedvelt az amarillis, a karácsonyi csillag és az adventi koszorú. Az Amerikába vándorolt népeknek köszönhetően mi szinte minden szokást átvettünk, amit csak lehetett. Amit ezek közül kedvelek, hogy a karácsony Amerikában elsősorban a gyerekek ünnepe. A menü? Szerintem semmi különös, mert akárcsak Hálaadás napján, szentestén is általában pulyka kerül az asztalra, azonkívül grill sonka, roastbeef, esetleg liba. A vegetáriánus családok az édesburgonya pürét és a kelbimbót kedvelik. Egy érdekesség, van egy barátom, aki egyszerűen nem tud betelni a karácsonnyal, március végéig nem szedi le a fát, ráadásul, mint Mr Been minden nap meglepi magát egy kis ajándékkal! Dennis receptje:

Sertés szűzérme pekán magos töltelékkel hozzávalók: 5-6 ek olaj, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, zellerszár, 1 répa, fűszeres kolbász vagy hurka, 300 gr pekán, 2 ek zsemlemorzsa, 2 kk kakukkfű, petrezselyem, só, bors, sertés szűzérme

Pároljuk meg a zöldségeket a hagymával és a fokhagymával együtt. (3 perc). Adjuk hozzá a zellert, répát és pároljuk még 3 percig. Ezután következik a kolbász vagy hurka, még 5 perc. Egy másik serpenyőben pirítsuk meg a pekánt a zsemlemorzsával, ízesítsük kakukkfűvel, petrezselyemmel és cayenne borssal. Töltsük meg a sertéshúst ezzel a töltelékkel. Forrósítsuk fel az olajat, süssük át benne a töltött sertés szeleteket mindkét oldalukon, úgy hogy a töltelék ki ne folyjon. Helyezzük a tepsibe a töltött húst és süssük ropogósra 20 perc alatt 250 fokon. Paszternákos burgonyapürével körítve tálaljuk.

Norvégia-Oslo, Lieve Brekke, 37 éves titkárnő

A karácsonyi ünnepekre való készülődés Norvégiában már tulajdonképpen az adventtel kezdetét veszi. A gyerekek december 1.-én megkapják az adventi kalendáriumot, amelyen ettől a naptól kezdve minden nap kinyitnak egy ablakot, december 24-ig és kieszik belőle a csokit. A felnőttek koszorút készítenek 4 gyertyával, és karácsonyig, minden hétvégén meggyújtanak egyet, az utolsót, a negyediket Szentestén. Szintén november végén fogunk hozzá a platzchen, azaz a száraz sütemények sütésének és a karácsonyi üdvözlőlapok gyártásának. Karácsony napján, a képen látható Wichtelnek, azaz manócskának öltözünk, (kötelező piros ruhában jönni). A lakást fagyönyggyel meg sok-sok jácinttal díszítjük fel, fenyőágakból készült girland vagy adventi koszorút helyezünk az asztal közepére, angyalfigurákkal és gyertyákkal körbevéve. Norvégiában ezek a karácsony legfontosabb kellékei. Ja, a menü sült oldalas, párolt káposztával, vagy füstölt bárány sárgarépa pürével.

Argentina Buenos Aires, Julio Ortiz 45 éves portréfestő

Szeretem a karácsonyt, mert ilyenkor az egész család együtt van, mivel Buenos Airesben december végén 30 fok van, így a hideg büfé stílus az elterjedt karácsonyi étkezési forma. A vékonyra vágott, hideg antilop szelet meg a szaftos, maredo bélszín a 2 nagy kedvencem. Mi is állítunk karácsonyfát, de csak műfát, sok-sok virág és madár figurával díszítve. Éjfélre fejezzük be a vacsorát, ekkor először megajándékozzuk egymást, majd édesanyám behozza az isteni olasz fagylaltokat, melyeket az argentin fagylaltkészítő mesterek aztán tovább finomítottak, ennek következtében a végeredmény “mennyei” lett. (3 híres argentin fagylalt láncolat a Freddo, Volta és Persicco)

Advertisements

2 thoughts on “Karácsony a világ körül-az olasz Presepe és a norvég Wichtel manó

    […] Karácsony a világ körül-az olasz Prepese és a norvég Wichtel manó. […]

      spajzgirl responded:
      2012. november 20. kedd - 21:21

      klassz cikk volt megint..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s